Mik azok az oszcillátorok a technikai elemzésekben?

-

A bitcoin kereskedésben a technikai elemzés fontos szerepet játszik, és az oszcillátorok kulcsfontosságú eszközök ebben a folyamatban. 

Az évtizedek során kifejlesztett oszcillátorok segítenek az ármozgások és a piaci feltételek elemzésében, megkönnyítve a kereskedők döntéshozatalát.

Ez a cikk a bitcoin kereskedésében használt legfontosabb oszcillátorok történetét és használatát mutatja be.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Mik azok az oszcillátorok, és miért fontosak?

Az oszcillátorok a 20. század eleje óta részei a technikai elemzésnek, először a részvénypiacokon használták őket.

Az 1970-es években váltak népszerűvé, amikor a kereskedők eszközöket kerestek a piaci trendek előrejelzésére.

Ezek a matematikai konstrukciók az eszközök lendületét mérik, és betekintést nyújtanak a túlvett vagy túladott állapotokba. A bitcoinkereskedés változékony világában az oszcillátorok hatékony eszközt jelentenek az áringadozások kezelésére.

Relative Strength Index (RSI)

A J. Welles Wilder Jr. által 1978-ban kifejlesztett Relative Strength Index (RSI) egy momentum oszcillátor, amely az ármozgások sebességét és változását méri.

Az RSI 0 és 100 között mozog, ahol a 70 feletti értékek túlvett, a 30 alatti értékek pedig túladott állapotokat jeleznek.

A bitcoinkereskedők számára az RSI fontos eszköz a potenciális fordulópontok azonosításához, megkönnyítve a stratégiai be- és kilépési döntéseket.

oszcillátorok

Stochasztikus oszcillátor

A George Lane által az 1950-es évek végén kifejlesztett sztochasztikus oszcillátor egy eszköz záróárát hasonlítja össze egy adott időszak árainak tartományával.

Az elv szerint egy felfelé irányuló trendben az árak a csúcsok, egy lefelé irányuló trendben pedig a mélypontok közelében zárnak.

A bitcoinkereskedők a sztochasztikus oszcillátort a lendület és a potenciális fordulópontok azonosítására használják az oszcillátor %K és %D vonalainak elemzésével.

sztochasztikus oszcillátor
A sztochasztikus oszcillátor %K értékének képlete.

Commodity Channel Index (CCI)

A Donald Lambert által 1980-ban létrehozott Commodity Channel Index (CCI) egy eszköz árának a statisztikai átlagtól való eltérését méri.

Eredetileg árucikkek számára fejlesztették ki, de széles körben elterjedt a különböző piacokon, így a bitcoinkereskedésben is.

A kereskedők a CCI-t a bitcoinárfolyamok ciklikus trendjeinek azonosítására használják, előrejelezve a potenciális árfordulókat és kereskedési lehetőségeket.

Átlagos irányadó index (ADX)

Welles Wilder Jr. 1978-ban bevezette az ADX-indexet (Average Directional Index), amely a trend erősségét méri.

Az ADX értéke 0 és 100 között mozog, a magasabb értékek erősebb trendeket jeleznek.

A kriptokereskedésben az ADX segít a kereskedőknek felmérni a folyamatban lévő trendek erősségét, lehetővé téve a pozíciókba való belépés vagy kilépés jobb megítélését.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Awesome oszcillátor (AO)

A Bill Williams által kifejlesztett Awesome Oscillator (AO) a piaci lendületet a 34-periódusú és az 5-periódusú egyszerű mozgóátlagok összehasonlításával méri.

Az AO segít a bitcoinkereskedőknek azonosítani a potenciális trendváltásokat és a piaci lendület változásait.

A hisztogram sávjainak elemzésével a kereskedők betekintést nyerhetnek a piaci erősségbe, és megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

awesome oszcillátor
Az AO (Awesome Oscillator) a technikai elemzésben egy hisztogram formájában jelenik meg, amely a nulla vonal körül oszcillál, és a piaci lendületet méri a 34 periódusú és az 5 periódusú egyszerű mozgóátlag (SMA) számtani középpontjai ((magas+alacsony)/2) különbségeinek kiszámításával. A hisztogram sávjai zöld vagy piros színűek, ami növekvő vagy csökkenő lendületet jelez; a zöld sávok akkor fordulnak elő, amikor a jelenlegi sáv magasabb, mint az előző, ami növekvő lendületet jelez, míg a piros sávok csökkenést jeleznek.

Momentum oszcillátor (MO)

A Momentum oszcillátor (MO) egy eszköz árfolyamváltozásának mértékét méri egy adott időszak alatt. Ez egy egyszerű, de hatékony eszköz a bitcoinkereskedők számára az ármozgások sebességének mérésére.

Az aktuális árat a korábbi árakkal összehasonlítva a kereskedők azonosíthatják a bullish vagy bearish momentumot, elősegítve a bitcoin árfolyamának potenciális folytatását vagy visszafordulását.

Moving Average Convergence Divergence (MACD)

A Gerald Appel által az 1970-es évek végén létrehozott Moving Average Convergence Divergence (MACD) egy trendkövető momentumindikátor.

Az MACD egy MACD-vonalból, a jelzővonalból és a hisztogramból áll, segítve a kereskedőket a potenciális vételi és eladási jelzések azonosításában.

A bitcoinkereskedők számára az MACD felbecsülhetetlen értékű a piaci lendület és a trend irányának megértésében.

MACD oszcillátor
Az MACD (Moving Average Convergence Divergence) a technikai elemzésben egy kétsoros diagram formájában jelenik meg, amely segít azonosítani a lendület és a bitcoin árfolyamtrendje erősségének változásait. Az MACD kiszámítása úgy történik, hogy a 26 periódusú exponenciális mozgóátlagot (EMA) kivonják a 12 periódusú EMA-ból, a kapott eredmény képezi az MACD-vonalat. Egy jelzővonalat, amely maga az MACD vonal 9 periódusú EMA-ja, szintén ábrázolnak, hogy átlépések révén potenciális vételi vagy eladási jelzéseket generáljanak. Ezenkívül egy hisztogram ábrázolja az MACD vonal és a jelzővonal közötti különbséget, vizuális képet nyújtva a lendület változásáról, ahogy az szélesedik vagy szűkül.

Összegzés

Bár az oszcillátorok, mint az RSI, a sztochasztikus, a CCI, az ADX, az AO, a Momentum és az MACD fontos betekintést nyújtanak a bitcoinkereskedésbe, nem tévedhetetlenek.

Ezek az eszközök segíthetnek eligazodni a bitcoin volatilitásában, értékes adatokat kínálva a piaci feltételekről és a lehetséges ármozgásokról.

A kereskedőknek azonban az oszcillátorokat más elemzési módszerekkel együtt kell használniuk, és óvatosan kell eljárniuk, felismerve, hogy egyetlen eszköz sem garantálhat tökéletes előrejelzéseket.

Olvastad már? A Chainlink készen áll a nagy kitörésre?

Forrás

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb altcoinok listája a hosszú távú nyereségért

Conor Kenny elemző és befektető megosztott egy listát azokról az altcoinokról, amelyek szerinte maximális nyereségre képesek a közelgő bikafutás során. A lista első helyén a kriptovaluták...

Szeptemberi kitörésre készülhet a bitcoin

A Bitcoin volatilitási jelzései mindössze kétszer mutattak ilyen erős torzítást a bikák javára a coin története során – derült ki a heti BTC árfolyamgrafikon elemzéséből. Az...

Vége a mémszezonnak? A PEPE és a SHIB megtorpan, a MEME új ATL-el, de a CYBRO új csúcsokat döntöget

Vendégbejegyzés A kriptopiac továbbra is nyugodt, miközben a következő bikafutásra vár. A befektetők jó belépési ponton keresik az altcoinokat. A legutóbbi trendek vegyes teljesítményt mutatnak a népszerű...

A BlastUP idén nyáron átlépheti az 1 dolláros határt? A befektetők óvatosak a NOT, RNDR és a NEAR tekintetében

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugodt, várva a következő bikafutást. Az altcoinok jó belépési pontokat kínálnak, a nagyobb kitörésre való felkészültség jeleit mutatják. Közülük néhány token, mint a NOT,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!