Mik azok a wrapped tokenek

-

A wrapped tokenek, azaz a „csomagolt” tokenek akkor jönnek jól, ha egy kriptopénzt olyan környezetben akarunk használni, ahol elméletileg nem működne, például egy másik blokkláncon.

A csomagolás során az eredeti tokent letétbe helyezzük egy szolgáltatónál, és ezért cserébe a kívánt hálózaton megkapjuk a token vagy coin működőképes változatát.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez a megoldás különösen hasznos a defi szektorban, és a láncok közötti kapcsolódás során.

Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a kriptotulajdonosok sokkal több szolgáltatást vehessenek igénybe, több blokkláncon.

A csomagolt tokenek lehetnek kriptopénzek, stablecoinok, de akár NFT-k is. Az egyik legimsertebb ilyen token a WBTC, az Ethereum hálózatán létező bitcoin.

Ennek a használatával a kriptotulajdonosok a bitcoin és a defi előnyei tudják ötvözni a különböző dappokban, vagy a decentralizált tőzsdéken.

Hogyan működnek a csomagolt tokenek?

Hogy egy csomagolt tokent létre tudjunk hozni, ahhoz először zárolni kell, letétbe kell helyezni a mögöttes fedezetként szolgáló, eredeti tokent vagy coint.

A WBTC esetében bitcoin küldünk egy szolgáltató tárcájába, ahol az lekötésre kerül, a szolgáltató pedig az általunk megadott Ethereum-címre elküldi ugyanazt a mennyiségű WBTC tokent, amelyet előzőleg létrehozott.

A WBTC token mögötti fedezetet az eredeti lekötött bitcoin biztosítja, ha küldünk a szolgáltatónak 0,01 bitcoint, akkor ők létrehoznak 0,01 WBTC-t, és elküldik a címünkre.

Ezután az adott ökoszisztémán belül ez a csomagolt token szabadon mozgatható, használható. Ha vissza akarjuk kapni a bitcoinunkat, akkor a csomagolt tokent visszaküldjük a szolgáltatóhoz, és becseréltetjük az eredeti coinra.

A csomagolt tokenek típusai

Számos kriptopénznek létezik csomagolt változata más blokkláncokon, ez igazából csak a kereslettől függ.

A már említett WBTC az egyik legismertebb, mert ez lehetővé teszi, hogy a befektetők megtartsák a bitcoin-készletüket, de mégis kamatoztatni tudják azt a különböző defi alkalmazásokban.

Emellett számos blokkláncon, például a BSC vagy a Polygon esetében a hálózatot fenntartó fejlesztők azért hozták létre a csomagolt tokeneket, hogy megkönnyítsék a felhasználók számára a blokkláncok közötti átjárást, és lehetővé tegyék a különböző hálózatok közötti interakciót.

A stablecoinok esetében is megfigyelhető ez a megoldás, az USDT, USDC és a Dai esetében is több blokkláncon érhetők el a tokenek, nem csak az eredeti Ethereum hálózaton.

A csomagolt tokenek előnyei

A legfontosabb funkció ezeknél a tokeneknél, hogy lehetővé teszik a blokkláncok közötti átjárást.

Így megoldható, hogy valaki úgymond megtartsa a kívánt készletét, de mégis használni tudja azt más hálózatokon, különböző alkalmazásokban. Ez összességében jelentősen növeli a likviditást is az ökoszisztémákban.

Ráadásul több választási lehetőséget nyújt a tulajdonosok számára, és így jelentősen növeli a felhasználói élményt, és még jobban elősegíti az elterjedés mértékét.

Milyen hátrányai vannak a csomagolt tokeneknek?

Az ilyen tokenek is rendelkeznek korlátokkal, többek között a centralizációs kockázatokkal, a szabályozói problémákkal, vagy éppen az egyes eszközök inkompatibilitásával. Mindezt annak ellenére, hogy a fő funkció pont a korlátok lebontása lenne.

Az egyik legnagyobb hátrány, hogy egy harmadik fél kell a kibocsátáshoz, és ennél a szolgáltatónál van tárolva a letétbe helyezett fedezet.

Ez kockázatos, és növeli a centralizációt. A csomagolt token értéke, vagy egyáltalán a használhatósága nagymértékben lecsökkenhet, ha a kibocsátó bármiféle problémával szembesül, és a felhasználók nem tudják visszaváltani a letéteiket.

Más esetekben visszatartó erő lehet a csomagolás és a visszaváltás viszonylagos bonyolultsága, vagy éppen a tranzakciós díjak mértéke.

Emellett a használt szolgáltatók biztonsági kockázatot is jelenthetnek, rajtuk keresztül a rosszindulatú szereplők a felhasználókra is hatást tudnak gyakorolni.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Egy másik negatívum az, hogy nem minden eszköz esetében megoldott a csomagolás módja, így gyakorlatilag mégsem lehet minden kriptopénzt minden blokkláncon elérni.

Emellett akár szabályozói, jogi körülmények is befolyásolhatják egyes eszközök ilyen célú használatát, ez pedig egyértelműen akadályt jelenthet a széles körű elterjedés előtt.

Összességében elmondható, hogy a csomagolt tokenek esetében számos hátrány mellett rengeteg előny is van, így a módszer továbbra is fontos szerepet tölt be a láncok közötti kapcsolatteremtés terén, és a kriptoeszközök felhasználhatóságának a növelésében.


Olvastad már? A Solana-rali folytatódik, de mi a helyzet a hálózattal?

Kiemelt kép: coinkade co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!