Mi az a Wrapped Bitcoin?

-

A Wrapped Bitcoin egyszerűen mondva egy bitcoint képviselő ERC-20 token. Egy WBTC megegyezik egy BTC-vel, illetve oda-vissza alakíthatók.

Ebben a cikkben megtudjuk, hogyan hozza a WBTC közelebb a bitcoint az Ethereumhoz.
A bitcoin a világ első, legnagyobb és legelismertebb kriptovalutája. A bitcoin 12 évvel ezelőtti létrejötte óta a forradalmi „peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer” mögött álló technológia nagyrészt változatlan maradt.
A blokklánc-ökoszisztéma más részein azonban tovább folytatódtak az fejlesztések, melyre talán a legjobb példa a gyorsan növekvő decentralizált pénzügyek (defi) világa.
A WBTC megpróbálja egyesíteni mindkét világ legjavát azáltal, hogy megtestesíti a bitcoin értékét és likviditását, majd azt felhasználhatóvá teszi a defi világában.

Mi az a WBTC?

A WBTC a Wrapped Bitcoin rövidítése, és egyszerűen egy bitcoint képviselő ERC-20 token. Egy WBTC megegyezik egy BTC-vel, illetve oda-vissza alakíthatók.
ERC20-tokenként a WBTC utalása gyorsabb, mint a normál bitcoiné, de a valuta legfontosabb előnye az Ethereum-pénztárcák, dappok és okosszerződések világába történő integrálódás. Jelenleg körülbelül 5,5 milliárd WBTC van forgalomban.

Ki alkotta meg a Wrapped Bitcoint?

A Wrapped BTC 2019 januárjában indult az Ethereum mainnet oldalán.
A Wrapped Bitcoin együttműködési projektként jött létre a defiökoszisztéma olyan fontos szereplői között, mint a BitGo, Ren, Dharma, Kyber, Compound, MakerDAO és a Set Protocol annak érdekében, hogy a bitcoin jóvoltából nagyobb likviditás kerüljön az Ethereum-hálózatba.
A projektet most a WBTC DAO nevű decentralizált autonóm szervezet irányítja.

Vannak még olyan projektek, amelyek bitcoint visznek ez Ethereumra?

A WBTC nem az egyetlen projekt, amely bitcoint testesít meg az Ethereum-hálózaton. Az imToken projekt által létrehozott imBTC nevű ERC-20 token is ezt teszi, és értéke szintén egy BTC-t képvisel.

Mi olyan különleges a Wapped Bitcoinban?

Az Ethereum legnépszerűbb defi dappjainak nagy részéhez fedezet szükséges. Az olyan termékek, mint a MakerDAO és a Compound, megkövetelik a felhasználóiktól, hogy kölcsönfelvétel esetén lekössenek valamilyen kriptoeszközöket.
Mivel az Ethereum összértéke lényegesen kisebb, mint a Bitcoiné, ezen protokollok növekedése korlátozott. A bitcoin átadásával a protokollok növelik a rendszer likviditását, és így nagyobb fedezetforrást hozhatnak létre saját dappjuk számára.
A Wrapped Bitcoin lehetővé teszi a bitcointulajdonosok számára, hogy tartogassák vagyonukat, miközben különféle defiapplikációk segítségével pénzkölcsönzésre vagy kölcsönadásra is felhasználhatják azt.

További különbségek a Bitcoin és az Ethereum között

Mivel Bitcoin és az Ethereum között továbbra is szakadék van (a blokkláncok nem tudnak natív módon kommunikálni egymással) az emberek bizalmára van szükség.
A Wrapped BTC soha nem fog olyan szintű biztonsággal és bizalom nélküliséggel rendelkezni, mint az eredeti, mert a rendszer kezelésében emberekre és szervezetekre kell támaszkodni a tiszta kód helyett.
A bizalom és az átláthatóság növelése érdekében a WBTC rendszeres ellenőrzéseken vesz részt, és közzéteszi az összes tranzakciót a Bitcoin- és az Ethereum-hálózatok számára.
A felhasználók egymástól függetlenül ellenőrizhetik, hogy mennyi BTC-t küldtek a Bitcoin-blokklánc WBTC-címére, majd hogy ezek a tranzakciók összhangban vannak-e az Ethereum-blokkláncon történt WBTC-tokenek létrehozásával.
A fordított folyamat a WBTC-tokenek elégetése, mellyel visszaállítható az eredeti BTC, amely szintén követhető a blokkláncon.

Hogyan készülnek a WBTC tokenek?

A WBTC DAO vezető tagjai döntenek a protokoll jelentősebb frissítéséről, és módosításáról, valamint arról, hogy kik vállalhatják el a rendszert irányító kereskedők és letétkezelők szerepét.
A felhasználóknak, akik BTC-t szeretnének WBTC-vé konvertálni, kapcsolatba kell lépniük a kereskedőkkel.
A kereskedők a felhasználói identitás megerősítésére szolgáló ellenőrzési eljárások végrehajtásával elindítják a WBTC-tokenek mintelésének vagy égetésének folyamatát. A letétkezelők lekötik az adott BTC-t, és elvégzik a tokenek tényleges mintelését vagy elégetését az Ethereum-blokkláncon.
A WBTC elégetésekor a BTC visszakerül a letétkezelőtől a felhasználóhoz, amikor pedig új WBTC-t hoznak létre, az eredeti BTC a felhasználótól a letétkezelőhöz kerül.

Hogyan juthatunk Wrapped Bitcoin tokenekhez?

Mivel a WBTC egy ERC-20 token, olyan decentralizált tőzsdéken kereskedhetünk vele, mint például a Kyber vagy a Uniswap.
Ha át szeretnéd váltani bitcoinjaid WBTC-re, akkor azt egy WBTC-kereskedőnél teheted meg: ilyenek a Dharma, Kyber, Set Protocol, GOPAX, AirSwap, Prycto, Ren és ETHfinex.

Mit csinálhatunk a WBTC-vel?

A Compound használatával adhatsz vagy vehetsz fel kölcsönt, míg a bZx Fulcrum dappján lehetőséged van árréseken kereskedni.

A Wrapped Bitcoin jövője

A jövő nem arról szól, hogy az egyének mire használják a WBTC-t, hanem arról, hogy a fejlesztők miket terveznek a WBTC segítségével végrehajtani.
Engedély nélküli ERC-20 tokenként a WBTC akár a defialkalmazások újabb építőelemévé vált.
A legjobb példa erre a TokenSets, amely olyan termékeket hozott létre, amely automatikusan kereskedik WBTC és ETH között, hogy megragadja mindkét eszköz nyereségét – egyesítve a két világ legjobb tulajdonságait.

Olvastad már? Mi az a Binance Coin?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

A PayPal elkezdi leépíteni az NFT üzletágát

A fizetési szolgáltató a PayPal nemrégiben bejelentette, hogy a platformján keresztül vásárolt NFT-k esetében megszűnteti a felhasználóvédelmi funkciókat. Emellett a további, harmadik feleken keresztül indított...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!