Mi az a USDC?

-

Az US Dollar Coin (USDC) egy stabilcoin – egy kriptopénz token, amely egy valós eszköz, jelen esetben az amerikai dollár értékéhez van kötve.
A Bitcoin vad hullámvasútja után egyes befektetők stabilabb kriptovalutákat szeretnének. Itt jönnek be a képbe a „stabilcoinok” – olyan tokenek, amelyek mögött valós eszközök állnak.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az US Dollar Coin (USDC) egyike az ilyen stabilcoinoknak, amelyek értéke megegyezik az amerikai dolláréval.

Mi az US Dollar Coin?

Az US Dollar Coin egy olyan stabilcoin, amely azt állítja, hogy 1:1 értékű a tényleges amerikai dollárral.
Ez lényegében azt jelenti, hogy egy US Dollar Coin (USDC) egy valódi amerikai dollárnak felel meg, ami némi szükséges stabilitást biztosít a piacon.
Eredetileg egy ERC-20-as token volt, de azóta már az Algorand és Solana blokkláncokra is kiterjesztették.

Ki hozta létre az US Dollar Coin-t?


Az US Dollar Coin-t a Coinbase, a rendkívül népszerű kriptopénz-tőzsde és a bostoni székhelyű Circle kriptopénzügyi vállalat közös lépéseként hozták létre.
A Circle mögött több nagynevű vállalat áll, köztük a Goldman Sachs. A Circle 2013-ban indult, mint egy módja a pénz egyszerű és gyors küldésének.
Azóta a kriptopénzek irányába terjeszkedett – több millió dolláros kockázati tőkebevonást hajtott végre, és felvásárolta a Poloniex kriptotőzsdét.

USDC: rövid története
 • 2018. május – A Circle bejelentette az US Dollar Coin-t, amelyet 110 millió dollár kockázati tőke finanszírozott.
 • 2018 szeptember – Az US Dollar Coin hivatalosan is elindul.
 • 2018. december – A token a CoinMarketCap szerint a teljes piaci tőkeérték alapján az 5. helyen áll
 • 2019. január – A Központ közzéteszi a Grant Thornton nyilatkozatát, amely igazolja, hogy a Circle 251 millió dollárt tart az USDC-ért.
 • 2019. május – Az USDC 85 országban nyitja meg a kereskedést.
 • 2020. március – A DAI stabilcoin elfogadja az USDC-t biztosítékként. Több mint 10 millió USDC-t vernek naponta a koronavírusjárvány kezdeti napjaiban.
 • 2020. június – A decentralizált pénzügyek (DeFi) boomja közepette a felhasználás beindul.
 • 2020 szeptember – Az USDC együttműködik az Algoranddal.
 • 2020 október – Októberre az USDC piaci kapitalizációja 2,6 milliárd dollárra nő. Az USDC partnerségre lép a Stellarral és a Solanával.
 • 2020. november – A Bitcoin bikafutása beindul, ami újabb pénzáradatot hoz az USDC-nek.
 • 2021 január – Januárra 4,7 milliárd USDC dollár van forgalomban.
Mi olyan különleges az USDC-ben?

Az US Dollar Coin nem az első, de még csak nem is a legnépszerűbb dollárral fedezett érme. Ez a cím a Tetheré. De a Tether pénzügyi helyzetét éles vizsgálatnak vetik alá.
Egyszer azt állította, hogy minden egyes forgalomban lévő Tether után egy valódi dollár van a bankban, de a New York-i főügyész vizsgálata miatt visszalépett ettől az állításától. A vizsgálat még mindig folyamatban van. Tehát fedezetlen.
Ez a többi, dollárral támogatott stabilcoin növekedéséhez vezetett, amelyek átláthatóbb finanszírozási és ellenőrzési folyamatokkal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a Gemini dollár, a True USD, a Paxos és az US Dollar Coin (USDC).
Bár az USDC talán nem teljesen egyedülálló ezekhez a versenytársakhoz képest, az alábbiakban bemutatjuk, miért emelkedik ki a többi kriptovaluta közül:

 • Szabályozott: Az USDC anyavállalata az Egyesült Államokban bejegyzett pénzszolgáltató vállalkozás. Ez azt jelenti, hogy a kormány Pénzügyi Bűnüldözési Hálózata (FinCEN) szabályozza, amely a pénzmosás ellen küzd.
 • Auditált: Az USDC könyvvizsgálatát a Grant Thornton végzi, amely a világ 10 legjobb könyvvizsgáló cégének egyike.
 • Gyors: Bankok bevonásával hosszú időbe telhet amerikai dollárt küldeni személyeknek és intézményeknek. Az USDC az amerikai dollár stabilitását és kívánatosságát kínálja a kriptopénz tranzakciók sebességével.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan készül az USDC?

Az US Dollar Coin-t nem bányásszák, mint sok más kriptovalutát. Ethereum ERC-20, Algorand ASA és Solana SPL tokenek formájában érhető el, amelyeket amerikai dollárral lehet megvásárolni több nagy tőzsdén.
A Circle szerint jelenleg összesen négymilliárd token van forgalomban.

Hogyan működik az USDC?


Miután az ügyfél teljesíti a Know Your Customer (KYC) személyazonossági követelményeket, összekapcsolhatja bankszámláját, és átutalást kezdeményezhet amerikai dollárban.
Ezt a pénzt ezután átváltják USDC-re, és az ügyfél egy tőzsdén keresztül más kriptovalutákra cserélheti.
Az ügyfél az USDC-t vissza is konvertálhatja amerikai dollárra, amelyet aztán visszautalnak a bankszámlájára.

Mit lehet tenni az USDC-vel?

Az US Dollar Coin kereskedhető a Poloniex és a Coinbase (az USDC anyavállalatok tőzsdéi), valamint más nagy tőzsdéken, például a Binance és a Huobi tőzsdéken.
Az USDC-t számos decentralizált pénzügyi protokollban is használhatjuk. Letétbe helyezheted például a BlockFi nevű hitelcégnél, amely kamatot kínál az USDC letétbe helyezéséért.
Az USDC-t általában stabil eszközként tartják a kriptokereskedők, akárcsak más stabilcoinokat, például a Tether-t és a DAI-t.
A stabilcoinok hasznosak azon kereskedők számára, akik egyszerű módon szeretnének kriptovalutákat amerikai dollárra cserélni.
Mivel az USDC egy amerikai dollárt képvisel, ez egy ügyes módja a változékonyabb valuták, például a Bitcoin kereskedelmének.

A legújabb fejlemények

2020-ban az USDC más blokkláncokra is kiterjedt. Az Ethereum, a natív blokklánc gyakran lassú és drága. Ezért a Circle partnerséget kötött az Algoranddal, a Stellarral és a Solanával, a rivális blokkláncokkal, hogy bővítse a piacot.
Ezeken a blokkláncokon az USDC nagyjából ugyanezt teszi. Az Algorandon az intelligens szerződések működtetéséhez például szükség lehet az USDC-re.
2020 novemberében a Circle bejelentette, hogy együttműködik az amerikai kormánnyal, hogy az ország száműzetésben lévő kormányán keresztül segélyt irányítson a venezuelai egészségügyi dolgozóknak.
Az amerikai kincstár és a Fed pénzt ad az ügyvezető elnöknek, Juan Guaidónak. Guaidó kormánya aztán ezt a pénzt USDC létrehozására használja, amelyet aztán elküld az Airtm kriptotőzsdére.
Az Airtm ezután elküldi ezeket a pénzeket a venezuelai egészségügyi dolgozóknak a saját USA-dolláros stabilcoinja, az AirUSD formájában.
A kormányok igyekeznek szabályozni a stabilcoinokat, különösen, mivel a központi bankok saját digitális valutáikon dolgoznak.
A magánkiadású stabilcoinok felbosszantották a szabályozókat. A G7-országok 2020. októberi jelentése kiemelte a stabilcoinokkal kapcsolatos szabályozási és felügyeleti kihívásokat, beleértve a piaci integritást, az adatvédelmet és a terrorizmus finanszírozását.
A G7 szerint aláássák a központi bankok szuverenitását is, mivel a monetáris kínálat befolyásolásának képességével vetekednek.


2021 januárjában azonban az Egyesült Államok Pénzügyi Felügyeleti Hivatala (Office of the Comptroller of the Currency, OCC) iránymutatást adott ki, amely szerint a bankok használhatnak blokkláncokat és stabilcoinokat a fizetések megkönnyítésére.
Nem meglepő, hogy Jeremy Allaire, a Circle társalapítója és vezérigazgatója el volt ragadtatva, és azt tweetelte, hogy ez „hatalmas győzelem a kriptók és a stabilcoinok számára”.

A jövő

A hagyományos befektetők két fő okból óvakodnak a kriptopénzektől: a szabályozás hiánya és a volatilitás miatt.
A stabilcoinok új hulláma mindezen igyekszik változtatni, kapuvá válva a jól bejáratott intézmények számára, hogy belevethessék magukat.
Az USDC anyavállalata nem szégyelli azt mondani, hogy a valuta azoknak szól, akik közepes és nagy összegeket akarnak mozgatni.
Azáltal, hogy az intézményi befektetők számára vonzóbbá válik a részvétel, az USDC-hez hasonló stabilcoinok segíthetnek a kriptovaluták mainstreamebbé tételében.

Olvastad már? Mi is az a Bitcoin (BTC)?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.20.

Prémium Bitcoin (BTC) Úgy tűnik, hogy rövid távon a Bitcoin (BTC) árfolyama egy sávban ragadt, de hosszú távon a token egy előre beprogramozott emelkedést követ. A jól ismert...

Venezuelában betiltják a kriptobányászatot

A venezuelai kormány csatlakozott azon országok sorához, amelyek nem nézik jó szemmel a kriptobányászatot annak hatalmas energiaigénye miatt. Egy helyi híroldal szerint Venezuela Villamosenergia Minisztériuma...

Chainlink (LINK) technikai elemzés 05.20.

Prémium Chainlink (LINK) A token rendkívüli erőt mutat, mivel úgy tűnik, hogy a bikák kapituláltak a múlt héten bekövetkezett bikás visszapattanást követő rallyt követően. A volumen konzisztens volt,...

Hogyan alakul az Ethereum jövője?

Az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin számos fejlesztést javasolt a hálózat javítása érdekében, és a javasolt változtatások célja olyan problémák kezelése, mint a blokkjutalom kérdése, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!