2019 óta milliárdok áramlottak Kínába a bűnözéshez köthető kriptókból

-

Annak ellenére, hogy nagy mennyiségű „szennyezett” coin mozog be és ki az országból, a kriptókkal kapcsolatos bűnözés összességében csökken.
Egy új jelentés szerint Kína még mindig az egyik legnagyobb kriptopénz-felhasználói bázissal rendelkezik a világon – az Egyesült Államok után a második -, de a digitális eszközökből származó dollármilliárdokat bűnözésre is használják.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


2019 áprilisa és 2021 júniusa között a kínai címek több mint 2,2 milliárd dollár értékű kriptót küldtek tiltott tevékenységgel összefüggésbe hozható címekre – közölte a Chainalysis blokklánc-adatszolgáltató cég keddi, „Cryptocurrency and China” című jelentésében.
És ez idő alatt a kínai kripto-címek több mint 2 milliárd dollárnyi piszkos digitális pénzt is kaptak a Chainalysis szerint.
A tiltott tevékenység magában foglalja a csalásokat és a „darknet piaci műveleteket” – például az opioid drog, a fentanil kereskedelmét -, áll a jelentésben.

„Ahogyan a teljes kriptopénz-ökoszisztémának is meghatározó része, Kína történelmileg nagy szerepet játszik a kriptopénzekkel kapcsolatos bűnözésben is” – jegyezte meg a vállalat.

De e hatalmas összegek ellenére Kína illegális címekkel lebonyolított tranzakcióinak volumene valójában csökkent a kétéves időszak alatt abszolút értékben és más országokhoz képest, mint például az Egyesült Államok és Oroszország, ahol egyaránt megugrott a kriptovalutákkal kapcsolatos bűnözés.
Hogy miért? Mert a nagy Ponzi-sémák – mint például a 2019-es PlusToken átverés – a megállapítások szerint már nem léteznek.
A kínai székhelyű PlusToken a kriptopénz-csalások történetének egyik legnagyobb Ponzi-csalása volt, amely állítólag több mint 3 milliárd dollárnyi kriptót csalt ki a befektetőktől.
A Chainalysis azt is elmondta, hogy a kriptókon keresztül történő pénzmosás „aránytalanul nagy arányban történik Kínában” – különösen a tőzsdén kívüli (OTC) kereskedésekkel.

Bár a kínai hatóságok keményen fellépnek ez ellen, júniusban 1100 olyan személyt tartóztattak le, akik részt vettek a kriptón keresztül történő piszkos pénz tisztára mosásában, mondta a Chainalysis.

„A letartóztatások időzítése azt sugallja, hogy a CCP [Kínai Kommunista Párt] szélesebb körű kriptopénz-nyomozásához kapcsolódhatnak, de érdekes lesz látni, hogy a letartóztatások hatására csökken-e a tiltott pénzek áramlása a kínai székhelyű kriptopénz-üzletek és OTC-kereskedők felé” – tette hozzá a jelentés.

A kínai kormány illegális kriptotranzakciók elleni fellépése és a bitcoin-bányászat betiltása között Kína dominanciája a kriptopénzpiac felett tovább halványulhat.

Olvastad már? Viszik a tőzsdékről a bitcoint

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

A PayPal elkezdi leépíteni az NFT üzletágát

A fizetési szolgáltató a PayPal nemrégiben bejelentette, hogy a platformján keresztül vásárolt NFT-k esetében megszűnteti a felhasználóvédelmi funkciókat. Emellett a további, harmadik feleken keresztül indított...

Az ausztrál hatóságok szerint a kriptopénzek értékpapírnak számítanak

Az ausztrál tőzsdefelügyelet, az ASIC elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kriptopénzek értékapírnak számítanak, így az ő hatáskörükbe tartoznak. Joe Longo emellett azt is elmondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!