Annak ellenére, hogy nagy mennyiségű „szennyezett” coin mozog be és ki az országból, a kriptókkal kapcsolatos bűnözés összességében csökken.

Egy új jelentés szerint Kína még mindig az egyik legnagyobb kriptopénz-felhasználói bázissal rendelkezik a világon – az Egyesült Államok után a második -, de a digitális eszközökből származó dollármilliárdokat bűnözésre is használják.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

2019 áprilisa és 2021 júniusa között a kínai címek több mint 2,2 milliárd dollár értékű kriptót küldtek tiltott tevékenységgel összefüggésbe hozható címekre – közölte a Chainalysis blokklánc-adatszolgáltató cég keddi, „Cryptocurrency and China” című jelentésében.

És ez idő alatt a kínai kripto-címek több mint 2 milliárd dollárnyi piszkos digitális pénzt is kaptak a Chainalysis szerint.

A tiltott tevékenység magában foglalja a csalásokat és a „darknet piaci műveleteket” – például az opioid drog, a fentanil kereskedelmét -, áll a jelentésben.

„Ahogyan a teljes kriptopénz-ökoszisztémának is meghatározó része, Kína történelmileg nagy szerepet játszik a kriptopénzekkel kapcsolatos bűnözésben is” – jegyezte meg a vállalat.

De e hatalmas összegek ellenére Kína illegális címekkel lebonyolított tranzakcióinak volumene valójában csökkent a kétéves időszak alatt abszolút értékben és más országokhoz képest, mint például az Egyesült Államok és Oroszország, ahol egyaránt megugrott a kriptovalutákkal kapcsolatos bűnözés.

Hogy miért? Mert a nagy Ponzi-sémák – mint például a 2019-es PlusToken átverés – a megállapítások szerint már nem léteznek.

A kínai székhelyű PlusToken a kriptopénz-csalások történetének egyik legnagyobb Ponzi-csalása volt, amely állítólag több mint 3 milliárd dollárnyi kriptót csalt ki a befektetőktől.

A Chainalysis azt is elmondta, hogy a kriptókon keresztül történő pénzmosás „aránytalanul nagy arányban történik Kínában” – különösen a tőzsdén kívüli (OTC) kereskedésekkel.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Bár a kínai hatóságok keményen fellépnek ez ellen, júniusban 1100 olyan személyt tartóztattak le, akik részt vettek a kriptón keresztül történő piszkos pénz tisztára mosásában, mondta a Chainalysis.

„A letartóztatások időzítése azt sugallja, hogy a CCP [Kínai Kommunista Párt] szélesebb körű kriptopénz-nyomozásához kapcsolódhatnak, de érdekes lesz látni, hogy a letartóztatások hatására csökken-e a tiltott pénzek áramlása a kínai székhelyű kriptopénz-üzletek és OTC-kereskedők felé” – tette hozzá a jelentés.

A kínai kormány illegális kriptotranzakciók elleni fellépése és a bitcoin-bányászat betiltása között Kína dominanciája a kriptopénzpiac felett tovább halványulhat.

Olvastad már? Viszik a tőzsdékről a bitcoint

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!