Mi az a Stellar (XLM)?

-

A Stellar egy olyan kriptopénz, amelyet arra terveztek, hogy segítsen a bankszámlákkal nem rendelkezőknek a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben.
A rendszer motorja egy olyan fizetési rendszer, amely lehetővé teszi határokon átívelő, a jelenlegi rendszereknél olcsóbb és gyorsabb pénzmozgatást.
Ahogy azt a Ripple-ről szóló útmutatónkban is kifejtettük, a határokon átívelő pénzküldés jelenleg egyes esetekben lassú és drága mulatság lehet.
A blokklánc segítségével azonban ezek a műveletek gyorsan és olcsón lefolytathatók.
Amíg azonban a Ripple a bankárok kriptopénze szeretne lenni, addig a Stellar arra fókuszál, hogy a kisemberek valutájává váljon.
Kifejtjük, hogy hogyan működik, miért hozták létre, és hol áll jelenleg a Stellar mögötti csapat az utazásában.

Mi az a Stellar?

A Stellar egy olyan kriptopénz, melynek célja, hogy a bankszámlával nem rendelkező embereknek hozzáférést biztosítson a pénzügyi szolgáltatásokhoz.
A Stellar összekapcsolja az embereket az alacsony költségű pénzügyi szolgáltatsokkal – így veszi fel a harcot a szegénységgel, és növeli az egyénekben rejlő potenciált.
És hogy hogyan teszi mindezt? Úgy, hogy olcsó és gyors pénztovábbítási lehetőséget ad, akár egyik valutából a másikba.

Hogyan utalunk pénzt ma?

Ha meg szeretnénk érteni, hogyan működik a Stellar, először át kell látnunk, mi zajlik le a jelenlegi pénzügyi rendszerben mondjuk egy tengerentúlra történő utalás során.
Ezt egy példán keresztül mutatjuk be:

 • Lilla szeretne némi pénzt küldeni amerikai barátainak.
 • Lillának szüksége van egy bankra vagy egy számlára, hogy pénzt küldhessen, ismernie kell annak
 • bankszámlának az adatait, amelyre utalni szeretne.
 • A meglévő pénzügyi rendszerben számos intézményi bank az úgynevezett SWIFT-rendszert használja, amely egy hírvivőszolgáltatás a bankok számára, hogy megmondják a másik banknak, ha jóváírásra, pénzelhelyezésre van szükségük az idegen bank által kezelt számlán.
 • Lilla bankja megkapja Lillától az információkat: fizess Lilla amerikai barátnőjének 3000 forintot.
 • Lilla bankja megváltoztatja Lilla számlájának az egyenlegét, majd megkeresi Lilla barátnőjének a bankját, és elküldi számára a szükséges információkat a SWIFT-en keresztül: írj jóvá 3000 forintot (az idegen számla devizájában) Lilla barátnőjének a számláján.

Miközben mindez zajlik, számos más aspektust is figyelembe kell venni:

 • Annak érdekében, hogy a két bank közötti utalás megtörténjen, a két banknank rendelkeznie kell egy megállapodással, amely lehetővé teszi a számukra nemcsak azt, hogy kommunikálhassanak egymással, de azt is, hogy kérelmeikkel megváltoztathassák az adott bank ügyfeleinek az egyenlegét.
 • Ha két bank nem rendelkezik ilyen megállapodással, akkor találniuk kell egy olyan bankot, két olyan bankot, vagy több olyan bankot, amelyeken keresztül aztán összeköttetés létesül a két bank között, és a pénz jóváírása megtörténhet.

Mindennek a tetejébe Lilla barátnője a 3000 forintot nyilván dollárban szeretné megkapni, ezért útközben még egy devizaváltást is végre kell hajtnai.
Minden egyes lépés természetesen pénzbe kerül. Minél bonyolultabb egy ilyen banklánc, vagyis minél több bankot érint, és minél több devizaváltást kell útközben lefolytatni, annál drágábbá válik maga az utalás. Egy-egy ilyen tranzakció ráadásul nem ritkán hetekig is eltarthat.
Ja, és ha az érintetteknek még bankszámlájuk sincs, a dolgok még ennél is bonyolultabbá válnak.
A Stellar megpróbálja lerombolni ezt a sok-sok lépést, és lehetővé tenni a hagyományos bankszámlával nem rendelkező emberek számára, hogy akkor és oda küldhessenek pénzt, amikor és ahová csak akarnak.

Ki alkotta meg a Stellart?

A Stellart Jed McCaleb keltette életre, aki a Ripple megalkotásában is részt vett. Ez utóbbi kriptopénz csapatát 2014-ben hagyta ott, hogy teljesen a Stellarra fókuszálhasson.

Rövid történelem
 • 2014: Jed McCaleb elhagyja a Ripple-t, hogy a Stellar fejlesztésére fókuszálhasson.
 • 2015. április: a Stellar Development Foundation megjelenteti a Stellar működéséről szóló fehér könyvet.
 • 2015. november: elindult a Stellar hálózata.
 • 2017. október: a Stellar és az IBM partneri megállapodást kötnek a globális tranzakciók sebességének növelése érdekében.
Mi a különleges a Stellarban?

A Stellar egy olyan fizetési rendszerbe kapcsolja be a bankokat, amelyet bárki felhasználhat a határokon átívelő gyors, gyakorlatilag költségmentes pénzükldésre.
A Stellar egy fizetési hálózat, a mögöttes csapat pedig azért építit, hogy világszerte segítsen az embereknek a pénzmozgatásban. A lumens az a kriptopénz, amely mindezek eredményeként jött létre.
Mindkét rendszer működését a Stellar.org nonprofit szervezet felügyeli. A Stellar felhasználásához csak fel kell töltened az egyenlegedet a hálózaton egy ún. anchornak. Erre gondolj úgy, mint egy, a Stellar hálózatán üzemelő Paypalra vagy bankra.
Tegyük fel, hogy szeretnél némi pénzt küldeni a Kínában élő barátodnak. Az anchor hitelesíti, hogy valóban feltöltötted az egyenlegedet a szükséges mennyiségű dollárral.
A Stellar ezután a valutát kínai jüanra váltja, majd azt a barátod Stellar-címére juttatja.
A barátod egy olyan anchoron keresztül veheti fel a pénzt, amely támogatja a kínai jüant – az egész művelet mindössze 3-5 másodpercet vesz igénybe.
A sebesség, együtt a költséggel – ami jelenleg 0,00001 XLM tranzakciónként – hirtelen azt jelenti, hogy a külföldre történő utalások sokkal egyszerűbbé és olcsóbbá válnak.

Érdekesség a Stellarról

Sokak úgy gondoloják, hogy a Stellar a Ripple egy hard forkja, valójában azonban két teljesen külön forráskóddal rendelkeznek.

Miben különbözik a Stellar a Ripple-től?

A hálózat rendelkezik egy automatikus fiat- illetve kriptovaluta váltóval, így nem kell azon törnöd a fejed, hogyan váltsd át a pénzt, illetve harmadik felet sem kell ezzel megbíznod.
A Stellar hálózata lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját, Lumensre épülő tokeneket hozzanak létre, hogy így használhassák ki a gyors tranzakciók és alacsony költségek előnyeit.
A Stellaron való pénzmozgatás azért ennyire alacsony, hogy minél többen használják a rendszert. Skálázhatóság szempontjából a tesztek alapján egy egymilliárd számlával rendelkező hálózat 1000 tranzakció/másodperc kapacitással tud üzemelni.
Összehasonlításképp: a Ethereum 25, a Bitcoin pedig mindössze 1000 tranzakciót tud kezelni másodpercenként.
A Stellar mindezeken túl egy merőben eltérő módját alkotta meg a tranzakciók hitelesítésének, ez az úgynevezett Stellar Consensus Protocol.
Ebben a rendszerben a hálózat csomóponjai kezelik a blokklánc kis egységeit, az úgynevezett „slice”-okat. A slice-ok fogják azokat a csomópontokat, amelyekben megbíznak, majd kombinálják a tranzakcióikat más slice-okkal, egészen addig, amíg egy hálózati szintű egyetértés nem születik.

Hogyan jött létre a Stellar Lumens?

A Ripple-höz hasonlóan a Stellar hálózata is 100 milliárd lumenst hozott létre megalakulásakor.
A Lumens Foundation, a Stellar egyik fő nonprofit szervezete felel a lumensek kibocsátásáért, időnként pedig azok visszavásárlásáért.

Hogyan vegyünk Stellar Lumenst?

A lumenseket könnyen beszsezhetjük kriptotőzsdéken keresztül, ha azonban saját magunk szeretnénk tárolni és felügyelni eszközeinket, szükségünk lesz egy Stellart is támogató tárcára.

Mire jó a Stellar?

A Ripple hálózatához hasonlóan a Stellar valutája sem elsősorban fizetési, sokkal inkább pénzutalási célokat szolgál.

A Stellar jövője

A Stellar a jövőben egy olyan világot vetít elénk, amelyben bárki bárkivel könnyen, gyorsan és olcsón léphet pénzügyi tranzakcióba.
Egy szamoai gazda kereskedési szerződést köthet egy indonéziai vásárlóval, és egyetlen tranzakcióban kezelhetik a szerződés összes aspektusát.
A projekthez csatlakozó kiemelkedő vállalkozások csoportja arra enged következtetni, hogy van még hová növekedni.

Olvastad már? Mi az az Ethereum?

Forrás: decrypt.co

Legfrissebb bejegyzéseink

A svéd adóhivatal 90 millió dollárt hajtana be a bányászoktól

A Svéd Adóhatóság, az STA úgy nyilatkozott, hogy a gyanújuk szerint 2020 és 2023 között számos bányászcég valótlan éves beszámolókat adott le, hogy elkerüljék az...

Gary Gensler otthagyhatja a tőzsdefelügyelet vezetői posztját?

A közösségi médiában nagy port vert fel, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vezetője kétértelmű bejegyzést tett közzé. A felhasználók először arra gyanakodtak, hogy Gensler...

Dogwifhat (WIF) technikai elemzés 04.19.

Prémium Dogwifhat (WIF) A Dogwifhat (WIF) árfolyama csütörtökön emelkedést könyvelhetett el, egészen odáig, hogy felülmúlta társait a mémérmék területén. A Bonk Inu (BONK) után második helyen álló WIF...

A BlackRock is a bitcoin felezéssel foglalkozik

A világ legnagyobb befektetési cége, a 10,5 billió dollárt kezelő Blackrock egy saját videóban magyarázta el a felezés hatását a bitcoinra, és azt, hogy ez...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!