Az úgynevezett “altcoinok”, mint a SOL, ADA, LINK, DOT és ICP szárnyalnak, a bitcoin erőt gyűjt. Fenntartható ez az altcoin boom?

A kriptopiacok ezen a héten dübörögtek. Az Ethereum az elmúlt hét napban 20%-ot emelkedett, míg a Polkadot (DOT) és a Chainlink (LINK) még ennél is többet erősödött.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Solana (SOL), az idei év nyerő kriptopénze, a hetet szemkápráztató 60%-os emelkedéssel zárta. A bitcoin azonban alig mozdult.

Miközben számos riválisa új magasságokba galoppozott, a bitcoin 4%-os nyereséget ért el, miközben igyekezett a jelképes 50 000 dolláros határ felett maradni, amelyet először az év elején tört át.

Jelentős fejlemény, hogy az úgynevezett „Bitcoin dominancia” – a bitcoin piaci részesedése a többi kriptovalutához képest – 40% körülire csökkent, ez elmarad az év eleji 71%-os dominanciától, és 2017 óta a legalacsonyabb szint.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Mi folyik itt? A bitcoin elvesztette a mojóját, vagy ez csak egy átmeneti hullámvölgy?

Ha visszatekintünk 2017-re, talán kapunk egy kis támpontot. Emlékezhetünk, hogy abban az évben az ICO-k hatalmas sikereket értek el, és a kriptovilág kétségbeesetten vásárolta az Ethereumot, hogy új tokeneket vehessen, majd ezeket a tokeneket értékesítve még több Ethereumot vásároljon.

De aztán az ICO-buborék kipukkadt, az Ethereum iránti kereslet visszaesett, és sokan teljesen eldobták az altcoinjaikat, és visszatértek a bitcoinhoz.

Lehetséges, hogy most egy hasonló ciklus első szakaszát látjuk.

Ahogy a Wall Street Journal a héten megjelent, „Why Bitcoin’s Price Got Stuck at $50,000” című cikkében megjegyezte, az altcoinok legutóbbi felfutását részben az NFT-k körüli őrület okozta, amelyeket elsősorban Ethereummal vásárolnak, de néhány más token, például a Solana segítségével is meg lehet szerezni.

Ez azt jelenti, hogy az NFT-piac újabb összeomlása olyan “másnaposságot” válthat ki, mint amilyen az ICO-bukást követte, és a bitcoinba való visszamenekülést.

Vannak más jelek is, amelyek arra utalnak, hogy az altcoin hullámzás nem biztos, hogy fenntartható.

Ezek közé tartozik az olyan tokenek árfolyamának megugrása, mint a Cardano (most a piaci tőkeérték alapján a 3. számú érme), amely egy olyan hype-narratívát lovagol meg, amelyet még nem követ a valós felhasználók számának növekedése, valamint az XRP és a Litecoin, amelyek első generációs kriptoeszközök, amelyek az utóbbi időben keveset tettek azért, hogy magasabb értéküket igazolják.

Mindez arra késztette a JPMorgan-t, hogy egy kutatási jegyzetet adjon ki, amelyben a következőket írja:

„Az altcoinok részesedése történelmi összehasonlításban meglehetősen magasnak tűnik, és véleményünk szerint ez inkább a habzsolás és a kisbefektetői “mánia”, mintsem egy strukturális emelkedés tükrözése”.

Ez az altcoinok medve esete: Az áraik fel vannak fújva, és amikor jön a korrekció, a bitcoin visszatér a hosszú távú dominanciájához. De persze lehet, hogy ezúttal valami másképp van.

Miközben az NFT-k segítenek felfelé hajtani az altcoinok árát, az ICO-korszakkal való összehasonlítás sántíthat.

A 2017-es buborék idején a spekulánsok több száz olyan fly-by-night projektre dobták a pénzüket, amelyek még nem is léteztek (és sok esetben még mindig nem is léteznek).

Ezúttal az emberek tényleges eszközöket vásárolnak művészeti alkotások, albumok, sportgyűjtemények és egyéb tárgyak formájában.

Igen, sok NFT árát a spekulánsok felhajtották, és a piacon jelentős korrekcióra kerülhet sor, de az is világossá vált, hogy az NFT-k több mint egy lottószelvény – ezek a nagy és növekvő közösségek belépőjegyei, amelyek még évekig fennmaradnak.

Eközben a 2021-es kriptoboom sokkal szélesebb körű, mint az NFT-k.

A gyorsan fejlődő DeFi-piacok, a stabilcoinok, a DAO-k és az infrastrukturális projektek széles skálája, amelyek a pénzügyektől kezdve magáig az internetig mindent átalakítanak.

A kriptó alapjai szilárdabbak, mint a kriptó történetének bármely korábbi időszakában. Ez azt jelenti, hogy sok token értéke – különösen a „blue chip” projektekhez kötődőké – fenntartható.

Hol marad tehát a bitcoin? 2017-ben hallottunk jóslatokat egy „flippeningről”, amelyben az Ethereum megelőzi a Bitcoint.

Ez a flippening akkor sem következett be, és most sem valószínű, hogy bekövetkezik. A bitcoin még mindig az eredeti kriptopénz, amely túl sok ember tulajdonában van ahhoz, hogy átadja helyét a csúcson. Ráadásul jobb is.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A vonzereje, mint befektetési célú vásárlás és tartás (digitális arany) jelenleg a fő felhasználási területe.

Ennek ellenére végleg véget érhetnek azok az idők, amikor a bitcoin uralja a piac 70%-át, és minden mást kevésbé fontos „altcoin”-nak tekintenek.

Sőt, jó esély van arra, hogy 2023 végére a kriptokörök teljesen nyugdíjazzák az “altcoin” elnevezést.

Olvastad már? 3 altcoin, amely sokat növekedett az utóbbi időben

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!