Letaszíthatja-e trónjáról az Ethereumot a Cardano? – ankét

-

Az Ethereum az utóbbi időkben kissé lesántult, a konkurencia ezzel szemben következetesen tör előre.
A Cardanón február elején valósult meg a Mary hard fork, amellyel olyan új funkciók érkeznek meg a hálózatra, mint az okosszerződések és a különféle tokenek létrehozása.

A Cardano így már közvetlenül is az Ethereum versenytársa lett, árfolyama pedig rakéta módjára növekszik.

Cardano ada – az Ethereum legnagyobb konkurense 2021-ben

Február elején az adát még csak 34 dollárcentért kereskedték, szombaton pedig már 1,50 dollárt ért egyetlen coin. Jelenlegi árfolyama ennél kissé alacsonyabban, 1,27 dolláron tartózkodik.
A Cardano a múlt hét során a piac harmadik legnagyobb kriptopénzévé vált a maga 40 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával.
Az ada már egy fél éve működik az új, proof-of-stake blokkláncon, az Ethereumnál nagyobb sebességet kínál, hamarosan pedig a Solidity nyelvet is támogatni fogja, amelyen az Ethereum okosszerződéseinek nagy része is íródott.

A lassú Ethereum teret ad a konkurenciának

A másik oldalon itt van a saját súlyától szenvedő Ethereum, amely az elmúlt hét során 30%-ot csökkent, és visszatért a februári árszintekre.
Az Ethereum blokkláncán működő virágzó defi-ökoszisztéma napról napra egyre több felhasználót veszít az elképesztően magas hálózati díjak miatt.
A tranzakciókért fizetett jutalékok mediánja nemrég új maximumot ért el 19 dolláron. Az okosszerződésekkel történő interakciók még ennél is többe fájnak.
A lassú Ethereum miatt hatalmas előnyökkel kecsegtetnek a konkurens platformok defi-alkalmazásai. Ilyen például a Dex PancakeSwap a Binance Smart Chainen, amely már a Uniswaphez hasonló napi volumennel üzemel.

Az Ethereumnak nagy szüksége lenne a blokklánc frissítésére

A proof-of-work rendszerben működő elavult Ethereum 1.0 blokklánc már egyszerűen nem elegendő, változtatásra volna szükség.
Ez a folyamat azonban nagyon lassú. Igaz, 2020. december 1-én sikerült elindítani a PoS Beacon Chaint, azt az alapot, amelyre majd az új hálózat épülhet.
A fejlesztés ennek ellenére nagyon lassan történik. Még ha Buterin azt is ígérte, hogy mostantól minden gyorsan fog zajlani.
Az ETH 2.0-n hamarosan megvalósul az első hard fork, amely támogatni fogja a könnyűtárcákat, kijavít néhány kisebb hibát és optimalizálja a stakinget.
Az Ethereum 1.0 eközben szintén gőzerővel készül az átállásra. A Berlin frissítést március közepén tervezik lefuttatni.
A hálózat kisebb-nagyobb fejlesztései tehát jelenleg is zajlanak, a 2.0-s láncra való áttérés azonban még mindig a látóhatáron kívülre esik.
Az Ethereum Alapítványnak előbb be kell fejeznie a shardingprotokollt, amely a skálázás miatt számít kulcsfontosságúnak.
Ha megvalósul az optimális forgatókönyv, akkor már 2021-ben elfelejthetjük a lomha Ethereum 1.0-t. Azonban már ez is késő lehet.

Ethereum ETH vs. Cardano ADA – lesz-e pozícióváltás?

A pozícióváltástól még viszonylag messze vagyunk. A Cardano jelenleg sokak szerint túlárazott, és előbb-utóbb korrekcióra kell számítanunk.
Másrészt viszont az Ethereumot egészen elfogadható áron kereskedik. Ha az ada át szeretné venni az Ethereum helyét a kriptovilágban, akkor legalább még 5 dollárt kell növekednie, amely – valljuk be – még egy ilyen, kecsegtető jövővel rendelkező kriptopénz esetében is hatalmas teljesítmény lenne.
Technológiai szempontból azonban számos előnye van, és ha ezeket sikerül kihasználnia, illetve elkészül a Solidity támogatása is, akkor számtalan defi-projektet csalogathat majd át a hálózatára, és valóban megtörténhet, hogy a közeljövőben ledönti trónjáról az Ethereumot a kapitalizáció tekintetében.
Ti hogy látjátok? Szavazzatok ankétünkben, és írjátok meg véleményeteket hozzászólásban a cikk alatt és a Facebookon.
[forminator_poll id=”29315″]

Olvastad már? Először nálunk: így újul meg az INLOCK Kölcsön funkciója

Forrás: kryptomagazin.sk

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!