Mi az a Chainlink? (LINK)

-

A 2018-as kriptotél során számos projekt tűnt el a süllyesztőben, de a Chainlink mindezek ellenére folytonos növekedést mutatott, és megcáfolta a medve piacot.
Hogyan sikerült ez a növekedés, miközben a kriptopiac összeomlott és stagnált?

A probléma

A blokklánc nagyon jó, mivel matematikai kriptográfiával garantálja a biztonságot, megbízhatóságot, bizalmat és decentralizációt. Az a baj, hogy minden blokklánc egy külön világ.
Mindig is problémát és sebezhetőséget jelentett, ha a blokkláncon kívüli információkhoz akartunk jutni.
Szükség van egy blokkláncon kívüli forrásra, amely hiteles és pontos információkat ad.
Ahhoz, hogy megtudjuk a bitcoin árfolyamát valaminek meg kellett mondania nekünk az igazságot, amely folyamatosan gyenge pontként volt jelen a rendszerben. Itt lépett be a Chainlink.

Mi az a Chainlink?

A Chainlink rájött arra, hogyan lehet információt vinni a blokkláncon kívülről a blokkláncra megbízható, biztonságos és decentralizált módon.
A való világ és blokklánc közötti adatforrások, az úgy nevezett oracle-ök már nem jelentenek sebezhető pontot egy okosszerződés számára.
A Chainlink csomópontok hálózatát hozta létre, amely információt szolgáltat a blokkláncok számára, és így egy elengedhetetlen elemét adja az infrastruktúráknak.
Ez a „blokklánc-közvetítés” azt jelenti, hogy a Chainlink olyan létfontosságú információkat szolgáltat, mint az árfolyamok, különféle események megtörténése, de kapcsolatot teremt a hagyományos pénzügyi rendszerekkel a decentralizáció vagy biztonság feláldozása nélkül.
 Ki találta fel a Chainlinket?
A Chainlink megalkotója Sergey Nazarov vezérigazgató, valamint Steve Ellis, a jelenlegi technológiai igazgató.

A Chainlink rövid története
  • 2017. szeptember: A Chainlink 32 millió dollárt szed össze a token indulásakor, összesen 1 milliárd LINK tokent megteremtve.
  • 2018 november: A Chainlink felvásárolja a TownCriert.
  • 2019 május: a Chainlink elindul az Ethereum hálózatán
Miért ilyen különleges?

A Chainlink létrejötte előtt jelentős gyenge pontot jelentett a blokklánc és a külvilág közötti kapcsolat.
Ezeken a pontokon korábban jelentős veszély volt a manipuláció és csalás lehetősége. A Chainlink ezen az összeköttetési ponton teremt értéket.
Hogy csökkentsék az oracle-ök kieséseinek esélyét a fehér könyvben három dolgot emeltek ki: Az adatforrások eloszlását, az oracle-ök eloszlását és a megbízható hardver alkalmazását.
Érdekesség a Chainlinkről

Az orace-ök biztonságának fokozása érdekében a Chainlink felvásárolta a TownCrier startupot. A TownCrier technológiájával a Chainlink biztonságosabbá vált a „megbízhatóan elvégezhető környezetek miatt” és emellett különleges hardverhez jutottak.

Miben különbözik még a Chainlink a többiektől?

A Chainlink valódi felhasználását jól tükrözi, hogy olyan partnerek alkalmazzák, mint a Polkadot és a Synthetix, valamint a SWIFT és a Google.
Például a Chainlink segítségével fiat utalásokat lehet beküldeni a SWIFT hálózatán. Ezt követően a fizetés bizonyítékát a Chainlink visszaküldheti a SWIFT számára.
A Chainlink felhasználásával a SWIFT egy gördülékeny interakciót hoz létre a hagyományos és kriptovilág között, miközben csökkentik a hibák lehetőségét.

Hogyan működik?

A Chainlink egy decentralizált oracle-hálózat, amely szolgáltatókból és ügyfelekből áll. Az ügyfelek adatokat vásárolnak a szolgáltatók pedig adatokat szolgáltatnak.
Az ügyfelek kiválasztják, hogy milyen adatokat szeretnének, a szolgáltatók pedig ajánlatot tesznek a szolgáltatásra.
A szolgáltatóknak LINK tokeneket kell zárolniuk, melyeket elveszíthetnek, ha rosszul teljesítenek. Ha kiválasztottak egy szolgáltatót akkor annak az a feladata, hogy a megfelelő válaszokat adjon a láncon.
A Chainlink pontozza az egyes oracle-ök megbízhatóságát. Ha minden jól megy akkor kifizetik a szolgáltatót, és mindenki boldog.

Hogyan lehet link tokenekhez jutni?

A Chainlink hálózata ERC677 tokeneket alkalmaz, melyek az ERC-20 tokenekhez hasonlítanak sok tekintetben, de lehetővé teszi adatok átadását. Emellett fizetésként is szolgál az adatszolgáltatók számára. A szolgáltatások árát a szolgáltatók vagy az oracle-ök szabják meg.
LINK tokeneket olyan tőzsdéken vásárolhatunk, mint a Coinbase, a Binance és a Huobi.

Mire használhatjuk a Chainlnket?

A Chainlink ugyan az Ethereumon indult, de az oracle szolgáltatások már más blokkláncokon is elérhetők, ilyen például a Bitcoin és a Hyperledger. A Chainlink hálózatán független fejlesztők és nagy cégek is árulhatnak adatokat mint csomópont üzemeltetők.

A jövő

A Chainlink két fő feladata az adatforrások és oracle-ök minél hatékonyabb szétosztása. Sok hálózathoz hasonlóan a Chainlink egyre több felhasználót és csomópontot szeretne, hogy sokkal értékesebb legyen.
Ez azt jelenti, hogy nem csak új üzlettársakat, hanem oktatásai anyagokat, eseményeket és kapcsolatokat is készítenek a Chainlink közösségi programján keresztül.

Olvastad már? Mi az a Polkadot? (DOT)

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Legfrissebb bejegyzéseink

Mike Novogratz azt állítja, hogy a kripto lustálkodik

Mike Novogratz, a Galaxy Digital alapítója és vezérigazgatója a CNBC-nek adott június 1-jén adott interjújában őszintén értékelte a kriptovaluták jelenlegi helyzetét. "A kriptók " - jegyezte...

A Bitcoin robbanásszerű emelkedése jöhet

Henrik Zeberg prominens kereskedő bikás kilátásait fejezte ki a Bitcoinról, több kulcsfontosságú tényezőre hivatkozva, amelyek alátámasztják álláspontját. Egy nemrégiben közzétett tweetjében Zeberg kiemelte a Bitcoin és...

Ethereum technikai elemzés 06.01.

Prémium Ethereum Az Ethereum árelemzése azt tükrözi, hogy a medvék átvették az irányítást a piac felett, miközben a bikák küzdenek a lendület visszaszerzéséért. Az eladási nyomás hatására...

Az amerikai befektetési bank TD Cowen bezárja kripto üzletágát

Az amerikai befektetési bank, a TD Cowen bejelentette, hogy egy évvel az indulás után bezárja kriptopénzekkel foglalkozó egységét, a Cowen Digitalt. A bank 2022 márciusában indította...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!