A 2018-as kriptotél során számos projekt tűnt el a süllyesztőben, de a Chainlink mindezek ellenére folytonos növekedést mutatott, és megcáfolta a medve piacot.

Hogyan sikerült ez a növekedés, miközben a kriptopiac összeomlott és stagnált?

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A probléma

A blokklánc nagyon jó, mivel matematikai kriptográfiával garantálja a biztonságot, megbízhatóságot, bizalmat és decentralizációt. Az a baj, hogy minden blokklánc egy külön világ.

Mindig is problémát és sebezhetőséget jelentett, ha a blokkláncon kívüli információkhoz akartunk jutni.

Szükség van egy blokkláncon kívüli forrásra, amely hiteles és pontos információkat ad.

Ahhoz, hogy megtudjuk a bitcoin árfolyamát valaminek meg kellett mondania nekünk az igazságot, amely folyamatosan gyenge pontként volt jelen a rendszerben. Itt lépett be a Chainlink.

Mi az a Chainlink?

A Chainlink rájött arra, hogyan lehet információt vinni a blokkláncon kívülről a blokkláncra megbízható, biztonságos és decentralizált módon.

A való világ és blokklánc közötti adatforrások, az úgy nevezett oracle-ök már nem jelentenek sebezhető pontot egy okosszerződés számára.

A Chainlink csomópontok hálózatát hozta létre, amely információt szolgáltat a blokkláncok számára, és így egy elengedhetetlen elemét adja az infrastruktúráknak.

Ez a „blokklánc-közvetítés” azt jelenti, hogy a Chainlink olyan létfontosságú információkat szolgáltat, mint az árfolyamok, különféle események megtörténése, de kapcsolatot teremt a hagyományos pénzügyi rendszerekkel a decentralizáció vagy biztonság feláldozása nélkül.

 Ki találta fel a Chainlinket?

A Chainlink megalkotója Sergey Nazarov vezérigazgató, valamint Steve Ellis, a jelenlegi technológiai igazgató.

A Chainlink rövid története
  • 2017. szeptember: A Chainlink 32 millió dollárt szed össze a token indulásakor, összesen 1 milliárd LINK tokent megteremtve.
  • 2018 november: A Chainlink felvásárolja a TownCriert.
  • 2019 május: a Chainlink elindul az Ethereum hálózatán
Miért ilyen különleges?

A Chainlink létrejötte előtt jelentős gyenge pontot jelentett a blokklánc és a külvilág közötti kapcsolat.

Ezeken a pontokon korábban jelentős veszély volt a manipuláció és csalás lehetősége. A Chainlink ezen az összeköttetési ponton teremt értéket.

Hogy csökkentsék az oracle-ök kieséseinek esélyét a fehér könyvben három dolgot emeltek ki: Az adatforrások eloszlását, az oracle-ök eloszlását és a megbízható hardver alkalmazását.

Érdekesség a Chainlinkről

Az orace-ök biztonságának fokozása érdekében a Chainlink felvásárolta a TownCrier startupot. A TownCrier technológiájával a Chainlink biztonságosabbá vált a „megbízhatóan elvégezhető környezetek miatt” és emellett különleges hardverhez jutottak.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Miben különbözik még a Chainlink a többiektől?

A Chainlink valódi felhasználását jól tükrözi, hogy olyan partnerek alkalmazzák, mint a Polkadot és a Synthetix, valamint a SWIFT és a Google.

Például a Chainlink segítségével fiat utalásokat lehet beküldeni a SWIFT hálózatán. Ezt követően a fizetés bizonyítékát a Chainlink visszaküldheti a SWIFT számára.

A Chainlink felhasználásával a SWIFT egy gördülékeny interakciót hoz létre a hagyományos és kriptovilág között, miközben csökkentik a hibák lehetőségét.

Hogyan működik?

A Chainlink egy decentralizált oracle-hálózat, amely szolgáltatókból és ügyfelekből áll. Az ügyfelek adatokat vásárolnak a szolgáltatók pedig adatokat szolgáltatnak.

Az ügyfelek kiválasztják, hogy milyen adatokat szeretnének, a szolgáltatók pedig ajánlatot tesznek a szolgáltatásra.

A szolgáltatóknak LINK tokeneket kell zárolniuk, melyeket elveszíthetnek, ha rosszul teljesítenek. Ha kiválasztottak egy szolgáltatót akkor annak az a feladata, hogy a megfelelő válaszokat adjon a láncon.

A Chainlink pontozza az egyes oracle-ök megbízhatóságát. Ha minden jól megy akkor kifizetik a szolgáltatót, és mindenki boldog.

Hogyan lehet link tokenekhez jutni?

A Chainlink hálózata ERC677 tokeneket alkalmaz, melyek az ERC-20 tokenekhez hasonlítanak sok tekintetben, de lehetővé teszi adatok átadását. Emellett fizetésként is szolgál az adatszolgáltatók számára. A szolgáltatások árát a szolgáltatók vagy az oracle-ök szabják meg.

LINK tokeneket olyan tőzsdéken vásárolhatunk, mint a Coinbase, a Binance és a Huobi.

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

Mire használhatjuk a Chainlnket?

A Chainlink ugyan az Ethereumon indult, de az oracle szolgáltatások már más blokkláncokon is elérhetők, ilyen például a Bitcoin és a Hyperledger. A Chainlink hálózatán független fejlesztők és nagy cégek is árulhatnak adatokat mint csomópont üzemeltetők.

A jövő

A Chainlink két fő feladata az adatforrások és oracle-ök minél hatékonyabb szétosztása. Sok hálózathoz hasonlóan a Chainlink egyre több felhasználót és csomópontot szeretne, hogy sokkal értékesebb legyen.

Ez azt jelenti, hogy nem csak új üzlettársakat, hanem oktatásai anyagokat, eseményeket és kapcsolatokat is készítenek a Chainlink közösségi programján keresztül.

Olvastad már? Mi az a Polkadot? (DOT)

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA