Szomorú kilátások, ha a Bitcoin valaha is sikerrel járna

-

Jon Danielsson, a London School of Economics tanára azzal érvel, hogy a bitcoin és a fiat valuták nem férnek meg egymás mellett.
Danielsson azt állítja, hogy a bitcoinra mint pénzre gondolni értelmetlen.

Sőt, ha ezt mégis sikerülne elérni, akkor az egy egyenlőtlenségekkel teli világhoz vezetne, ami pont ellentétes a bitcoin egalitárius alapelvével.

„Szerencsére minél sikeresebb lesz a bitcoin, annál jobban láthatóvá válnak a perverz következmények és a belső ellentmondások, így a kriptovaluták jóval azelőtt megszűnnek majd, mielőtt erre a pontra érnénk. Ekkor a bitcoin ára nulla lesz.”

A bitcoint továbbra is viták övezik

Február hónapban a BTC története során először elérte az 58 ezer dolláros árat. Bár az e heti visszaesés a piac minden táján feszültséget eredményezett, fontos megjegyezni, hogy az alapok továbbra is biztosak.
Mi több, inkább erősödnek, amit az elmúlt pár hét intézményi érdeklődésének növekedése is bizonyít, valamint a Coinbase S-1-es bejelentése, amely sokak szerint a kriptovaluták elismerésének fontos eleme lehet.
Az eredmények ellenére azonban meg kell említeni, hogy a bitcoin továbbra is megkapja a gyűlölet és szkepticizmus neki jutó részét.
Mára talán kisebb mértékben, mint ezelőtt, mivel december óta közel megháromszorozódott az értéke.
Azok, akik korábban semmibe nézték, most két csoportra oszthatók. Akik nyitottabbak és így hajlandóak a tanulásra, ezáltal átértékelik korábbi döntésüket, és akik ragaszkodnak az elavult elvekhez, és rideg szkepticizmussal elzárkóznak előle.
Danielsson az utóbbi csoportba esik. Ahogy a legtöbb bitcoint vizsgáló közgazdász, Danielsson is a „régi világ” lencséjén keresztül szemléli a vezető kriptovalutát. Vizsgálatuk során azonban több alapelvet figyelmen kívül hagynak.

Például a forgalomban lévő készpénz (M1) és a bitcoin összehasonlításának nincs semmi alapja. Kevés kereskedő fogadja el közvetlenül a bitcoint, mert túl lassú és költséges a tranzakció.
Az olyan szolgáltatók, mint a BitPay, azonban közvetítő szolgáltatást kínálnak a kriptovaluták fiattá váltására a vásárlás időpontjában.
Az alkalmatlansága mint csereeszköz sem árul el semmit teljes értékéről. Ahogy a kereskedők az aranyat sem fogadják el, nincs értelme azt mondani, hogy emiatt az arany értéke nulla lesz.

Szomorú kilátások

Danielsson elméleti helyzetet fest, amelyben a bitcoin sikeresen megeszi a világ összes eszközének piaci tőkéjét, ami csak még nagyobb a vagyoni megosztottságot eredményez.
Egyetlen válasz sem képes kielégítően reagálni erre a forgatókönyvre. Ilyen helyzetben azonban a világ egészen más hely lenne, és a bitcoin nem tehető felelőssé azokért, akik nem hajlandók alkalmazkodni a változásokhoz.

A Bitcoin egy kialakulóban lévő technológia, amely nem illeszkedik bele a pénz klasszikus közgazdaságtani elméletébe.
Decentralizált és engedély nélküli hálózatként célja sokkal jelentősebb, mint a puszta értékcsere.
Talán a jobb kérdés az lenne, hogy miért növekszik ennyire a bitcoin iránti igény? Ennek megválaszolása betekintést nyújthat abba, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a jelenlegi helyzethez.

Olvastad már? A megkérdezettek 75%-a nem vásárolna bitcoint egy közvélemény-kutatás szerint

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!