Manipulációt sejtenek a LUNA árfolyamesése mögött

-

A Terra (LUNA) árfolyama jelentősen zuhant, miután tanúja volt a TerraUSD (UST) stablecoinja elleni feltételezett támadásnak.
A LUNA/USD pár május 7. és május 8. között 20%-ot esett, elérve a 61 dollárt, ami az elmúlt három hónap legrosszabb szintje, miután egy bálna 285 millió dollár értékű UST-t dobott piacra.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az eladás következtében az UST rövid időre elvesztette az USA-dollárhoz való kötöttségét, és 0,98 dollárig esett.
UST napi árdiagram. Forrás: TradingView

Túlzott LUNA-kínálat

A Terra rugalmas monetáris politikája szerint a LUNA fedezeti eszközként szolgál az UST dollárhoz való kötöttségének fenntartásához.
Ezért, amikor az UST értéke 1 dollár fölött van, a Terra protokoll arra ösztönzi a felhasználókat, hogy égessék el a LUNA-t.
Ezzel szemben, amikor az UST ára 1 dollár alá csökken, a protokoll jutalmazza a felhasználókat az UST elégetéséért és a LUNA kibocsátásáért.
Ezért az UST-kínálat csökkenése során a LUNA értékének csökkennie kell. Hasonlóképpen, amikor az UST kínálata bővül, a LUNA értékelése nő – jegyzi meg Will Comyns, a Messari kutatója.
Az alábbi grafikon a napi UST-kínálat folyamatos csökkenő tendenciáját mutatja, ami egybeesik a napi LUNA-kínálat relatív növekedésével.
Május 8-án az UST piaca két hónap óta először visszahúzódáson ment keresztül, 28,1 millióval a nulla alá esett. Ezzel egyidejűleg a LUNA kínálata több mint 436,75 millióval bővült.

Napi változás a LUNA és UST kínálatban. Forrás: SmartStake.io

A túlzott napi kínálat a csökkenő vagy stabilnak tűnő piaci kereslettel szemben a LUNA árát lejjebb nyomhatta.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

További fájdalmak a Terra számára?

A Terra folyamatos árcsökkenése arra késztette a LUNA-t, hogy újra tesztelje az 50 napos exponenciális mozgóátlagból (50 napos EMA; a piros hullám) álló, 56 dollár közeli támaszösszefolyást és egy több hónapos felfelé ívelő trendvonalat.
Érdekes módon az emelkedő trendvonal egy emelkedő ék mintázatot alkot, amely egy másik felfelé irányuló trendvonallal konjugálva fölötte húzódik.
Az emelkedő ékek medvés forduló alakzatok, így előfordulásuk a Terra heti grafikonján azt sugallja, hogy további csökkenés valószínűsíthető.

Forrás: TradingView

A technikai elemzés szabálya szerint egy emelkedő ék bontás annyival nyomja lejjebb az árfolyamot, amennyi a struktúra felső és alsó trendvonala közötti maximális távolság.
Így, ha a LUNA az ék alá törik, a volumenek növekedése kíséretében, akkor az árfolyam 22,50 dollár körüli szintre eshet, azaz a mai árfolyamhoz képest több mint 60%-os csökkenést kockáztatna.

Ezzel szemben a visszapattanás a LUNA-t az ék felső trendvonala felé történő emelkedésre pozícionálná – 130 dollár fölé, ami új rekordértéket jelentene.

Olvastad már? Robbanás előtt áll az új magyar kripto startup

Forrás:  cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért lesz beleszólása az intézményeknek a BTC jövőjébe?

A CryptoQuant adatai szerint február eleje óta megugrott az 1000 és 10.000 Bitcoint (BTC) tartalmazó Unspent Transaction Outputs (UTXOs) száma. A BTC UTXO egy olyan mérőszám,...

A legjobb kriptók, amit a Bitcoin feleződése előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződésének közeledtével, amely várhatóan 2024 áprilisában bekövetkező jelentős esemény, a kriptopiac reflektorfénybe került, és a befektetők élénken figyelik a lehetséges elmozdulásokat, amelyek történelmileg...

Polygon (MATIC) technikai elemzés 02.22.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon Foundation szerződése szerdán az utolsó 273 millió MATIC tokent is kiosztotta, ezzel véget ért a vesting időszak. Ez a fejlődés azt jelenti, hogy...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.22.

Prémium Ripple (XRP) Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet (SEC) bírálták a Ripple és egy kriptotőzsde ellen indított per miatt, a LEJILEX a Crypto Freedom Alliance of Texas...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!