Ma 8 éve, hogy levadászták a Bitcoin-medvebálnát

-

Ma nyolc évvel ezelőtt, 2014. október 6-án, miközben a bitcoin árfolyama 330 dolláros egységenkénti árfolyamon ringatózott, egy névtelen Bitstamp-kereskedő 30.000 bitcoin eladására adott megbízást.

Ráadásul a ma már hírhedt „Medvebálna” néven ismert kereskedő 300 dolláros egységáron adta el a coinokat, ami rendkívüli nyomást gyakorolt a születőben lévő bitcoinpiacra, amely naponta nagyjából 29 millió dollárnyi globális kereskedelmi forgalmat bonyolított le.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A 2014. októberi Bitcoin „Medvebálna incidens” áttekintése

Miközben a bitcoin (BTC) éppen a 20 ezer dolláros régió alatt mozgolódott, körülbelül ma nyolc évvel ezelőtt a bitcoin kereskedők szembekerültek a hírhedt „Medvebálnával”.

Ez 2014. október 6-án történt, amikor a névtelen kereskedő úgy döntött, hogy 30.000 BTC-t ad el egyetlen kereskedésben, érménként 300 dollárért.

The Slaying of Bear Whale, készítette Christopher Edwin Steininger.

Akkoriban a kereskedő 9 millió dollárt akart szerezni az eladásból, ma pedig ezek a bitcoinok nagyjából 603 millió dollárt érnek. Amikor az esemény megtörtént, a kriptoközösség megvadult, és ez még a mainstream média figyelmét is felkeltette.

A bitcoin ára közvetlenül a Bear Whale hírhedt dömpingje előtt 330 dollár körül volt, és a kereskedő 300 dolláros monstre eladási falát aznap felfalták a piaci kereskedők.

Öt évvel ezelőtt Bear Whale állítólag azt posztolta a Redditre, hogy az ő címén adta el a coinokat, és azt mondta továbbá, hogy egységenként 8 dollárért szerezte meg a bitcoinokat. Azt is megjegyezte, hogy azért tette fel sietve a 30.000 BTC-s kereskedést aznap, mert el akart szabadulni az asztali gépétől.

„Jobb árat is kaphattam volna, ha több időt töltök a megbízás kidolgozásával, azt hiszem” – mondta akkoriban Bear Whale az r/bitcoin Reddit közösségének.

„Felállítottam a falat, mert nem akartam egész nap csak a számítógép előtt ülni” – tette hozzá Bear Whale.

Szinte azonnal azután, hogy a névtelen Bitstamp kereskedő megtette az eladást, a kriptoközösség Bear Whale-nek nevezte el az eladót, és mémeket kreáltak a hírhedt bitcoineladó köré.

A Bear Whale név a hírhedt londoni bálna, a JPMorgan Chase kereskedője előtt tisztelgett, aki 6,2 milliárd dollárt veszített hibás kereskedéseken. A bitcoinosok mitologizálták az esetet, mondván, hogy a közösség 2014. október 6-án „megölte” a félelmetes fenevadat.

„Kedvem támadt elénekelni azt a bálnahús dalt” – mondta egy bitcoiner, miután legyőzték az eladási falat. „Haha, szóval a bálna majdnem egymillió dollárt veszített azzal, hogy 300-on adta el az egészet, ahelyett, hogy feldarabolta volna és 325 körül adta volna el” – írta egy másik személy az r/bitcoinról.

Wavesworld a Makersplace NFT piactéren, Luis Buenaventura által rajzolt műalkotás.

Míg a közösség szerint a piaci erők őrült harcáról volt szó, Bear Whale a Reddit-posztjában megemlítette, hogy egyszerűen elvesztette a hitét az akkor vezető digitális valutában.

Állítólag Bear Whale a skálázódási vita miatt állt elő a személyazonosságával, és később úgy döntött, hogy „újra mindent belead a bitcoinba”, miközben a bitcoinnal (BTC) alig 1000 névleges amerikai dollár fölött kereskedtek érménként.

A Bear Whale történetéből levonható tanulság az, hogy könnyen lehet, hogy egy nagy bálna ismét elveszíti a hitét a BTC-ben, vagy a megfelelő ársávban akár több milliárd dollár értékű bitcoint is ki akar dobni.

A piacok azonban sokkal robosztusabbak, mint 2014-ben voltak, amikor az átlagos napi forgalom 29 millió dollár körül volt naponta.

Jelenleg a BTC 24 órás globális kereskedelmi volumene a cikk írásakor 32,63 milliárd dollár körül van, ami 112.425%-kal nagyobb a 2014-es napi BTC-kereskedelmi volumenhez képest.

Akkor, nyolc évvel ezelőtt Brendan O’Connor, a Secondmarket ügyvezető igazgatója a CNBC-nek azt mondta, hogy a lépés egy „nagyon telítetlen” módja volt annak, hogy ekkora mennyiségű érmét likvidáljanak.

O’Connor továbbá hangsúlyozta, hogy ez tönkretette a vasárnapját. „El kell mondanom, hogy kereskedési szempontból egyáltalán nincs értelme. Ez az utolsó módja a világon, ahogyan az ember valójában egy ilyen nagy pozíciót likvidálni szeretne” – mondta O’Connor a híradó riporterének 2014. október 9-én.

Olvastad már? Shiba Inu árfolyam-előrejelzés 2030-ra – megéri hosszú távra tervezni?

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!