Egész héten a kriptovilág legfontosabb híreiről tájékoztatunk titeket, különálló cikkekben. A hét utolsó bejegyzésében mégis az elmúlt pár nap legfontosabb eseményeit foglaljuk össze számotokra egyetlen cikkben.

Binance tőzsdehack

Annak ellenére, hogy a bitcoin ára meredeken emelkedik, talán a Binance elleni támadás bizonyult a hét legérdekesebb hírének. Először a Twitteren, keddről szerdára virradóra jelentettek műszaki problémákat, néhány órán belül pedig megerősítésre került a támadás.

A teljes kár 7000 bitcoin, amely a támadás idején 41 millió dollárnak felelt meg. A Binance hivatalos álláspontjáról mi is beszámoltunk, ezt itt olvashatjátok.

A Binance-hack esetében – amely a hatodik legnagyobb volt a kriptováltók történelmében – az volt az érdekes, hogy nem volt hatással a piacra.

A bitcoin pár nappal az incidens után masszív növekedésbe kezdett, és szinte minden negatív hírt ignorál – nemcsak a Binance-szel, de a Bitfinex – Tether botránnyal kapcsolatban is. A binance coinnak ennek ellenére nem volt ilyen szerencséje.

A Binance nem kezeli katasztrófaként az esetet. Zhao Changpeng vezérigazgató érthetően nincs elragadtatva, mégis minden ügyfelet biztosított afelől, hogy a többi kriptoeszköz biztonságban van, illetve hogy a veszteségeket a váltó azon forrásaiból (SAFU) fedezi, amelyeket külön erre a célra különített el.

A egész incidens leginkább felkapott témája az volt, hogy a Binance fontolóra vette a blokklánc azon szakaszának átrendezését, amelyben a hacker kiutaló tranzakciói is szerepelnek.

Ez a fajta tömblánc-rondítás azonban hosszú távon negatív eredményekkel járhat, amely a teljes bitcoinközösséget megrendítheti. A Binance biztonsági intézkedéseiről itt olvashattok bővebben.

Bitfinex, Tether – az IEO a megmentő?

A Bitfinex és a Tether esete ezen a héten is elég fontosnak bizonyult. Időközben kiderült, hogy a Bitfinex valóban tőzsdeérme-kibocsátásra (IEO) készül, hogy az így összegyűjtendő egymilliárd dollárral próbálja meg megoldani az összetett szituációt.

A token LEO névre hallgat majd, értéke pedig – lévén, hogy biztosérme (stabilcoin) – egy dollár lesz.

A teljes kibocsátott mennyiség pontosan egymilliárd dollár a tervek szerint. A kibocsátás során csak azok a vásárlók juthatnak tokenhez, akik legalább egymillió dolláros tőkével rendelkeznek.

Hogy ez a fajta pénzgyűjtés segíthet-e a Bitfinexnek kilábalni a helyzetből, vita tárgyát képezheti. A New York-i főállamügyész által folytatott eljárás – amelyben a Bitfinex 850 millió dollárt érő tethert használt fel eltűnt eszközök elsimítására – folytatódik.

Jake Chervinsky, híres, blokkláncra szakosodott amerikai ügyvéd a Twitteren tette közé, hogy a Tether vállalat sorsa végül akár egy csőddel is végződhet.

Joseph Lubin, a ConsenSys alapítója szintén nem mondható optimistának.

Facebook & facebook coin

A héten többen is beszámoltak arról, hogy a Facebook folytatja erőfeszítéseit a facebook coin natív kriptopénzzel kapcsolatban.

A médiaóriás hivatalosan ugyan semmit nem erősített meg eddig, a közösség azonban arra számít, hogy a dollár értékéhez rögzített biztosérme kibocsátása már a küszöbön van.

A Bloomberg információi szerint a facebook coin már 2019 harmadik negyedévére várható, előkészítésén pedig a PayPal számos törzsalkalmazottja dolgozik.

Az ügyhöz még hozzátartozik, hogy a Facebook úgy döntött, újra engedélyezi a kriptopénzekkel kapcsolatos reklámokat felületén.

A szervezkedés persze az amerikai szenátus fegyelmező szeme elől sem maradhat rejtve.

Ez egyenesen Mark Zuckerberg vezérigazgatótól kért részleteket a projektről.

Szintén tudnotok kell
  • Pieter Wuille, a SegWit vezető fejlesztője újabb Bitcoin-lágyelágazást (soft fork) tervez, amely jelentős hatással lehet a tömblánc jövőjére. Ennek segítségével a BTC-tranzakciók jóval anonimabbá válhatnak.
  • A Fidelity Digital Assets hamarosan elindítja intézményi bitcoinkereskedését.
  • A komoly biztonsági hibát találtak a TRON blokkláncában. A rés elméletileg a teljes hálózatot veszélyeztette. A felismerés azonban szerencsére egy „fehér hackertől” jött, mostanra pedig kijavították.

Ezek történtek tehát az elmúlt 7 napban, mi pedig köszönjük, hogy velünk tartottatok! Ahogyan észrevettétek, most mi is sokat dolgoztunk azért, hogy minőségi, tartalmas hírekkel legyetek ellátva. Jövő héten ugyanitt 😉

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon a Telegramon és az Instagramon. Legyen szép estéd!

Szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt tedd meg:

BTC: 34vcA11dH3AbVWkEbQraCvM2vNFkT6JFJM

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0xe6E0D778d323786c1151163d2A3472989Fe7aA53

KÖSZÖNÖM!