Jelentősen növekedett a kriptós befektetési csalások száma 2023-ban

-

Az amerikai FBI adatai alapján az Egyesült Államokban 2023-ban a befektetési csalások 86%-át kriptopénzekkel hajtották végre.

A nyomozók felmérései alapján az ilyen típusú csalások aránya nagymértékben emelkedett a tavalyi évben.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A jelentésből kiderül, hogy míg 2022-ben a kriptós befektetési csalások károsultjai 2,57 milliárd dollárt vesztettek, 2023-ra ez 53%-kal megnőtt, így az ellopott pénz értéke eléri a 3,94 milliárd dollárt.

A vesztségek összesített mértéke meghaladja a 4,57 milliárdot, és ennek nagyobb része, 86%-a a kriptókhoz köthető, azok alkalmazásával hajtották végre.

kripo
Forrás: FBI/IC3

Az FBI elmondása alapján a csalások nagy részét azzal az ígérettel népszerűsítik, hogy a befektetések hatalmas hozammal járnak majd.

„Ezeket a csalásokat kifejezetten úgy alakítják, ki, hogy vonzóak legyenek azok számára, akik jövedelmező, jól profitáló befektetést keresnek.”

A csalások egy másik népszerű típusa az úgynevezett randicsalás. Ennek során az elkövetők hamis személyazonosságot vesznek fel, és romantikus viszony ígéretével hálózzák be az áldozataikat.

Ezután különböző történeteket kitalálva ráveszik őket, hogy adjanak nekik pénzt, vagy fektessenek be, ezután pedig a megszerzett összeggel egyszerűen odébbállnak.

A Chainalysis felmérései alapján az ilyen típusú átverésekkel 374 millió dollárnyi kriptopénzhez jutottak a bűnözők 2023-ban.

Az adathalászat is veszélyes üzem, 2023 során a hivatalos információk alapján több, mint 324 ezer befektetőt sikerült így átverni, akik aztán 295 millió dollárt vesztettek, mikor a tárcáikat kiürítették az elkövetők.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az adatokból ráadásul az is kiderül, hogy nem az USA az egyetlen, ahol ilyen bűncselekmények történnek.

A világ számos pontjáról érkeznek beszámolók hasonló csalásokról.

Ausztráliában 2023 áprilisában osztottak meg egy felmérést, amelyből kiderült, 146,9 millió dolláros veszteséget szenvedtek a helyi lakosok az ilyen befektetési csalások miatt a 2022-es évben.

Ez 2021-hez képest jelentős mértékű, 162,4%-os növekedésnek számít.

Olvastad már? Eljött a Bitcoin-csúcs? A legfontosabb BTC ciklus mutatói, amelyeket figyelemmel kell kísérni

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb 3 Ethereum token, amivel 2024-ben kriptomilliomossá válhatsz

Az Ethereum tokenek hatalmasat emelkedtek a kriptopiacon az Ethereum ETF-ek jóváhagyásával kapcsolatos közelmúltbeli bejelentés miatt. A kriptoelemzők arra számítanak, hogy az Ethereum hálózat és az összes...

Top 5 altcoin, hogy egy kis befektetésből vagyont termeljünk

A kriptopiac 2024-ben is pezseg. Elérkezett lehet a pillanat, hogy felfedezzük az altcoinokat, amelyek hatalmas potenciális nyereséget kínálhatnak. Ez az útmutató öt olyan ígéretes lehetőségbe...

Tranzakciós adót vezetne be Törökország a kriptokereskedésre

Törökország új adók bevezetésére készül, beleértve a kriptopénz-kereskedelemre kivetett 0,03%-os tranzakciós adót, egy jelentős adóügyi reform részeként. A lépés célja az ország 2023-as földrengések okozta...

Mark Cuban szerint a „Gensler” miatt Biden elveszítheti az elnökséget, a DTX Exchange túlszárnyalhatja az olyan DeFi titánokat, mint a Chainlink és az Avalanche

Vendégbejegyzés Mark Cuban szerint a SEC elnöke, Gary Gensler nagyban befolyásolhatja a következő elnökválasztást. Cuban úgy véli, hogy szigorú politikája Joe Biden elnöki székébe kerülhet az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!