Janet Yellen nem ért a bitcoinhoz

-

Az USA jelenlegi pénzügyminisztere, Janet Yellen kritikával illette a bitcoint többek között a nagy energiaigénye és az illegális felhasználási módjai miatt. Természetesen az állításai pontatlanok, de legalábbis túlzóak.

A New York Times újságíróinak adott interjújában a tisztviselő ismét leszögezte, hogy nem nagy rajongója a bitcoinnak, a mostani érveit pedig az energiaigényre és az illegális használatra hegyezte ki.

Szóba került, hogy a kormányzatnak jobban figyelemmel kellene-e kísérnie az iparágat, erre válaszul születtek a szokásos frázisok.

„Nem hinném, hogy a BTC széles körben használt eszköz lenne a tranzakciókhoz. Attól tartok, hogy a használata leginkább az illegális pénzügyi műveletekhez köthető.”

A bitcoin illegális felhasználása egy régi érv, de valójában semmiféle adat nem támasztja ezt alá.
A Chainalysis elemzőcég felmérése szerint az igazoltan a bűnözői aktivitáshoz köthető tranzakciók mindössze 0,34%-ot jelentenek. Ráadásul ez komoly csökkenés, hiszen 2019-ben 2,1%-on állt ez az érték.
Iparági jelentések alapján elmondható, hogy a kriptopénzek forgalmának a 99%-a jelenleg a centralizált tőzsdéken megy keresztül.
Ezeknek pedig sok esetben a legkomolyabb pénzmosás-ellenes, és ügyfél-azonosítási szabályoknak kell megfelelnie, hasonlóan, mint a hagyományos banki, pénzügyi szolgáltatóknál.
Nic Carter, a CoinMetrics alapítója úgy véli, „Yellen tulajdonképpen a napi 10 milliárdos volumenről állítja azt, hogy nem számít”.
Ráadásul a BTC nem csak arra jó, hogy vásároljunk vele valamit.

„A legtöbb kritikus nem veszi figyelembe, hogy a tranzakciók nagyja valójában tőzsdei tranzakció. Ezek mögött sok minden lehet.”

Yellen persze mást is mondott még a bitcoinról.

„Nem túl hatékony módja, hogy tranzakciókat végezzünk vele, ráadásul hatalmas mennyiségű energiát igényel.”

Yellen nézete beleillik Biden elnökségi irányvonalába.
Trumppal ellentétben a jelenlegi elnök sokkal szigorúbb klímapolitikát ígér, hogy eredményesebbek legyenek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.
A BTC esetében a tranzakciók amúgy nem igényelnek energiát. A PoW metódus, amely a bányászokat versenyezteti a konszenzushoz, az igényel számítási kapacitást, és így elektromos energiát.


Ez a különbség első ránézésre nem tűnik nagy dolognak, viszont ahogy Carter is megjegyzi, nem érdemes a Bitcoint, mint hálózatot a BTC-alapú elszámolási metódusával összehasonlítani.

„Hosszú távon nincs értelme összehasonlítani a mostani energiafogyasztást, amelyet főleg a kibocsátás vezérel, azzal a fogyasztással, amely akkor lesz, mikor már a jutalékok fogják a költségeket fedezni.”

A 21 millió bitcoinból 18,6 milliót már kibányásztak, így az energiaigény hosszú távon csökkenhet.

Az interjúban Yellen azt is kifejtette, hogy a bitcoin nagyon spekulatív, ráadásul extrém mértékű a volatilitása.
Mivel éppen egy ilyen extrém volatilitási megmozdulást láthatunk a napokban, ebben a kérdésben végül is igaza van.

Olvastad már? Saylor szerint milliárdok megtakarítási eszköze lehet a bitcoin öt éven belül

Forrás: decrypt.co
Kiemelt kép: Simone Fontana

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple technikai elemzés 06.04.

Prémium Ripple Az elmúlt hetekben a Ripple árfolyama emelkedő tendenciát mutatott, és egy figyelemre méltó támaszszintről állt talpra. Azonban még mindig van egy döntő ellenállási szint, amelynek...

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!