Irán: 24 000 dollárért kereskedik a bitcoint a helyi LocalBitcoinson

-

Az LocalBitcoins peer-to-peer kereskedési platform iráni ügyleteiben egymilliárd riálért, vagyis nagyjából 24 000 dollárért váltanak bitcoint, Irán jegybankjának hivatalos váltási árfolyamán számolva.

De tényleg ennyi pénzt fizetnek most az irániak egy bitcoinért?

A „hivatalos” váltási árfolyam felforgatta a bitcoin iráni árfolyamát

A jelenlegi globális árfolyamhoz viszonyított prémiumnak tűnő iráni piaci ár azonban megtévesztő lehet.

Valójában egyáltalán nem szokatlan, hogy a Venezuelához hasonló, gyenge valutával rendelkező országok kétféle váltási árfolyammal rendelkeznek: az egyik a „hivatalos” árfolyam, amelyet az ország jegybankja határoz meg, a másik pedig az aktuális piaci árfolyam, vagyis az a valódi dollármennyiség, amit egy átlagos ember kap riáljáért cserébe.

„Csak néhány vállalkozás és a kormány, speciális eljárások révén képes hozzáférni ezekhez az árfolyamokhoz” – mondta Ali Beikverdi, kriptoszakértő.

„A hivatalos váltási árfolyam az, amit a jegybank mond. Valójában azonban néhány kormányszervezetet kivéve senki sem képes ilyen árfolyamon váltani. Ez csak egy vicc.”

„Szóval, ha dollárt szeretnél venni Teheránban, az ár 140 ezer IRR körül alakul” – mondta.

Más szavakkal: miközben a „hivatalos árfolyam” 42 000 IRR/USD körül mozog (ez okozta a 24 000 dolláros bitcoinárat), az utcán a jelenlegi globális piaci árfolyamon értékesítenek, azaz 7300 dollárt adnak egy BTC-ért.

Az USA – Irán konfliktus növeli az olaj és a bitcoin árát

Ahogy arról reggeli cikkünkben mi is beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök parancsára dróntámadásban likvidálták Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges alakulatának parancsnokát. Mindez a kőolaj és a bitcoin árfolyamában is hirtelen kiugrást eredményezett.

A LocalBitcoinon Iránban árult BTC-árfolyamokat elnézve, Ryan Selkis, a Messari kriptoelemző portál alapítója hibásan megjegyezte, hogy hatalmas prémiumról van szó.

Mint írta:

„A bitcoint ma közel 24 000 dollárnak megfelelő iráni riálon kereskedik a LocalBitcoinson. Nem valószínű, hogy ezekkel az ügyletekkel finanszírozzák az iráni katonai válaszlépést. Ehelyett minden bizonnyal az ártatlan (és kétségbeesett) irániak keresnek valamilyen kiutat a káoszból.”

Az iráni, kétféle váltási árfolyammal azonban valószínűleg senki sem fog ennyi pénzt fizetni egy bitcoinért cserébe.

Iránban nincs internet

Ugyanakkor a LocalBitcoins helyi kereskedelmi volumene soha nem látott mélységekbe került az utóbbi hónapokban. Ennek oka, hogy az iráni kormány országszerte betiltotta az internethez való hozzáférést, miután novemberben széles körű tiltakozások alakultak ki a növekvő üzemanyagárak miatt.

Az NBC jelentése szerint Irán megígérte, hogy revansot vesz az amerikai beavatkozás miatt.

Múlt hónapban több hírportál is beszámolt arról, hogy Irán egy muszlim kriptopénz kibocsátását tervezi, amellyel az Amerikai Egyesült Államok dominanciáját szeretné valamelyest csökkenteni.

A muszlim világnak intézkedéseket kell hoznia annak érdekében, hogy megmentsék magukat az Egyesült Államok dollárjával és az amerikai pénzügyi rezsimmel szemben” – mondta Hasszán Roháni iráni elnök.

Irán ezenfelül általánosságban kedvezőtlen környezetet biztosít a bitcoin és más kriptopézek számára.

A hatóságok korábban fejpénzt ajánlottak fel mindazoknak, akik illegális bányászati tevékenységeket fedeznek fel és jelentenek az országban.

Olvastad már? A bitcoin múltbeli adatai alapján nyár elején jöhet az emelkedés

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!