Így tudod helyreállítani a bitcointárcádat

-

Dimitris Tsapis, a Paybis kriptotőzsde munkatársa összeszedte, hogy milyen módszerekkel tudjuk a leginkább biztonságban tartani bitcointárcánkat, valamint hogyan tudjuk helyreállítani, ha szükség lenne rá.

 Belegondoltál már valaha, hogy véletlenül elvesztheted a bitcoinjaid? Nagyon rémisztően hangzik, de sokakkal előfordult már.

A Chainalysis kutatásai szerint nagyjából 2,78-3,79 millió bitcoin veszett el örökre ilyen okok miatt.

Ez azt jelenti, hogy ötből egy bitcoin már biztosan nem kerül elő.

Ha bitcoint vásárolsz Magyarországon, akár a mrcoin.eu segítségével, szintén nagyon fontos, hogy egy esetleges adatvesztés esetén ne csak kidobott pénz legyen a vagyoneszközre fordított összeg.

Így ne veszítsd el bitcoinjaid

Érdemes pár dolgot észben tartani, ha biztonságban szeretnéd tudni a bitcointárcádat:

  • Titkosítsd egy jelszóval a tárcád.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy készítettél róla biztonsági másolatot.
  • Egy helyreállító fájl létrehozása mindenképpen elengedhetetlen, ugyanis egy szoftver vagy hardver meghibásodás esetén máshogy nem tudod visszakapni elvesztett bitcoinjaid.
  • Próbáld ezeket minél több helyen tárolni: pendrive-on, papíron vagy akár CD-n.
  • Mindig készíts egy másolatot a tárcáról, ha lemented a wallet.dat fájlt.

Az alábbi módszerek egyikével gyerekjáték a biztonsági mentéselkészítése:

Aszerint választhatsz majd mentési módszert, hogy milyen tárcát használsz. A legtöbb bitcointárca a BIP39 módszert alkalmazza.

Hogyan állítsd vissza a tárcád az emlékeztetőszavakkal

A legtöbb bitcoin tárca helyreállítható az emlékeztetőszavak segítségével, melyek 12, 18 vagy 24 szóból állhatnak.

Emellett a hardware tárcák (mint a Ledger és a Trezor) is nagyon népszerűek a bitcoin és egyéb kriptopénzek tárolására.

Ez véletlenszerű helyreállító szavakkal és egy helyreállító kóddal is visszaállítható, miután beüzemeltük.

Érdemes a helyreállító szavakat minél több helyen elmenteni, de csakis olyan módszerekkel, amelyekhez nem lehet az interneten keresztül hozzáférni.

A legtöbben lelaminálnak egy lapot, vagy egy fémlapra vésetik bele a szavakat, mely így évekig olvasható marad..

Így lehet az emlékeztetőszavakkal helyreállítani egy tárcát

Csakis a leírt szavakkal lehet helyreállítani egy véletlenül ellopásra került vagy elveszett tárcát. Egyszerűen csak kattintsunk a „Recover” (helyreállítás) lehetőségre a tárcán és írjuk be a szavakat.

A Ledger és a Trezor is BIP39 szavakat generál, így bármely olyan tárcával kompatibilis, mely BIP39-et használ.

Az online és asztali tárcák is hasonlóan működnek. A legtöbb egy 12 szóból álló helyreállító kódot generál, mellyel helyreállítható a tárca hozzáférése.

Tehát ha elveszítjük a hozzáférésünket, csak a szavak kellenek, hogy visszakapjuk.

Visszaállítás a wallet.dat fájlal

A legtöbb asztali tárca létrehoz egy wallet.dat nevű fájlt, amely tárolja a privát kulcsokat és egyéb fontos adatokat.

A fájlt operációs rendszertől függően ezeken a helyeken találhatjuk:

  • Windows: %APPDATA%\Tárca_neve/
  • Linux: ~/.Tárca_neve /
  • Mac: ~/Library/Application Support/Tárca_neve/

Ha megtaláltuk a fájlt, akkor egyszerű a helyreállítás, csak át kell másolnunk arra az eszközre, amelyet használni szeretnénk.

Ezután csak be kell másolnunk a fájlt az új tárca mappájába, és felül kell írnunk az üres wallet.dat fájlt a régivel. Fontos megjegyezni, hogy ez minden adatot töröl, szóval győződjünk meg róla, hogy üres wallet.dat fájlt írunk felül.

Összefoglaló

Fontos, hogy mindig legyen B-tervünk, hisz a nehéz munkával összegyűjtött bitcoinjainkról van szó.

A legtöbb pénzügyi rendszerrel ellentétben itt csak magunk biztosíthatjuk digitális pénzeink biztonságát.

Ezért csak akkor lehetünk igazán biztonságban, ha mi magunk teszünk érte. Megijedni azonban nem kell: elég csak leírni pár szót vagy lementeni egy fájlt – ilyen egyszerű az egész.

Ha eddig nem tetted meg, akkor most győződj meg róla, hogy van biztonsági mentésed tárcáidról, hogy a legnagyobb biztonságban tudhasd kriptopénzed.

Forrás: coinspeaker.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Megsínylette a Solana a kriptopiaci zuhanást

A SOL token árfolyama 11%-ot esett a hétvégén, és a derivatíva-piacon ez hatalmas zuhanáshoz vezetett. A határidős kötések tömegével likvidálódtak, és egyetlen nap leforgása alatt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!