Ledger vagy Trezor? – A legnépszerűbb hardvertárcák

-

A biztonság a kriptopénzek világának egyik alapköve. Mivel digitális eszközről van szó, ezért a megőrzési módszereknek is digitálisnak kell lenniük.

Akárcsak a hagyományos pénztárca a fiat valuták számára, úgy szolgál a digitális tárca is a kriptopénzek esetében.

A fizikai pénztárcákkal ellentétben, amely bármiféle pénznemet képes tárolni, a kriptopénztárca nem alkalmas minden valuta számára. Mindegyiknek megvannak az adott valutái, amelyeket támogat.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy ha egy kriptovalutát rossz tárcába küldenek, az összeg végleg elvész.

Alábbi cikkünkben bemutatjuk a két a legnépszerűbb gyártó eszközeit.

Miért jobbak a hardveres tárcák?

A hideg tárca néven is ismert hardvertárcák a kriptopénzek biztonságos megőrzésének leghatékonyabb módját kínálják, mivel azt offline módon tárolják, szó szerint a birtokos kezében.

Másfajta kriptotárcák ki vannak téve a hackertámadás, adathalászat és sérülés veszélyének, amely könnyen pénzünk elvesztéséhez vezethet.

A hardvertárcák elsősorban azok számára ideálisak, akik hosszú távon szeretnék tárolni vagyoneszközeiket.

Ezek olyan eszközök, amelyeket arra terveztek, hogy biztonságosan megőrizzék a privát kulcsokat.

Legtöbbjük úgy néz ki, mint egy pendrive, és könnyen hozzájuk lehet férni asztali alkalmazásokon keresztül.

Manapság már számos tárca közül válogathatunk. A két legnagyobb versenyző egyértelműen a Ledger és a Trezor. Lássuk, miben különböznek, illetve hogy miben jobb az egyik mint a másik.

Támogatott kriptopénzek

Minden kétséget kizárólag a cseh Satoshi Labs élen jár a technológiában. Az általuk fejlesztett Trezor tárca elsődleges előnyei, hogy több mint 670 kriptopénzt támogat.

Ezek közül természetesen nem hiányoznak a „nagyok”: a bitcoin, az ether, az XRP mind képviseltetik magukat.

A Trezor alapvetően egy offline bitcointárca, amelyet arra terveztek, hogy extrém biztonságos módon tárolja a digitális vagyont.

Rendkívüli biztonsága azt jelenti, hogy mindig offline. Ettől függetlenül persze rugalmasságot és csatlakoztathatóságot biztosít, amennyiben kereskedésre kerül a sor. Sokak szerint a Trezor a bitcoin tárolásának legmegbízhatóbb módja.

A Ledger által kínált Nano S-en ezzel szemben mindössze 40 kriptopénzt tárolhatunk.

A Trezorral ellentétben azonban 18 alkalmazást telepíthetünk rá, amellyel kiszélesíthetjük funkcióit, illetve egy asztali alkalmazáson keresztül is nyomon követhetjük vagyoneszközeink alakulását.

A Ledger külső kinézetre inkább egy pendrive-ra hasonlít.

Mindenféle robusztus biztonsági jellemző nélkül fejlesztették arra a célra, hogy egy tökéletes digitáliseszköz-tárolót hozzanak létre, amellyel biztonságosan végrehajthatók a digitális fizetések. Bármely modern számítógéppel kompatibilis.

Támogatott rendszerek

A Trezor szintén számos asztali és mobil eszközzel kompatibilis: támogatja a MacOS a Windows, a Linux, illetve az Android operációs rendszereket. Ez számos érdeklődő számára előnyös lehet.

Ezen felül egy Google Chrome-bővítmény is elérhető, amely segít a modul és az azon található adatok kezelésében.

A Trezor tárcájának interfésze letisztult és jól megtervezett, rajta keresztül megtekinthetőek a tranzakciók, illetve a „küldés” és „fogadás” gombok. Szintén itt tudunk váltani a kriptopénzek között is.

A Ledger MacOS, Linux, Windows, illetve Chrome OS rendszereken futtatható. Habár ez utóbbi Google Chrome segítségével tud megfelelően működni.

Az interfész itt is szépen kivitelezett, könnyen kezelhető, az információk pedig egyértelműen vannak feltüntetve.

Beállítás

A beállítási folyamat mindkét eszköz esetében hasonló. A Trezor és a Ledger is PIN-kód segítségével titkosítja az adatokat.

Ennek feltörése azonban még lopás esetén is szinte lehetetlen: ha a támadó nem ismeri a valódi számsorozatot, az eszköz három rossz próbálkozás után minden adatot töröl magáról.

Persze ebben az esetben nem kell megijedni, mivel a seedek segítségével az eredeti állapot visszaállítható.

A műveletek nagy részét az elhelyezett gombok segítségével lehet kezelni. Ezeket a gombokat a menüben való lapozásra, illetve kiválasztásra lehet használni.

Mindkét eszköz adataihoz lehetetlen hozzáférni anélkül, hogy csatlakoztatnánk egy számítógéphez, és beírnánk a helyes PIN-kódot.

Összegzés

Mindkét eszközt használhatjuk pénz fogadására, küldésére, illetve a tranzakciók információinak megtekintésére. Fontos megjegyezni, hogy a Ledger ára 60 dollár körül mozog, míg a Trezor esetében ez a szám 100 dollár.

Ez utóbbi némileg jobb szoftverrel rendelkezik, a tranzakciók információit még egy DropBox-fiókkal is szinkronizálhatjuk.

Arra is lehetőség nyílik, hogy végtelen mennyiségű rejtett fiókot hozzunk létre.

Mindkét eszköz viszonylag sok kriptopénzt támogat, a lista azonban folyamatosan növekszik.

A Trezor jelenleg több kriptovalutát képes kezelni, szóval ha van valamilyen különös „kívánságod”, akkor mindenképp érdemes utánajárni.


Ha a tárca elvész, vagy feltörik, a Ledgert anélkül is visszaállíthatjuk, hogy számítógéphez csatlakoztatnánk.

Ettől függetlenül a benne található szoftver nem annyira fejlett, mint a Trezoré.

Nagyon nehéz meghatározni, hogy melyik a jobb eszköz. Egyértelmű, hogy mindketten megérik a pénzüket.

Az árak nem mozognak olyan széles skálán. A vásárlásban így nagyrészt az dönt majd, hogy melyik támogatja a számodra megfelelő tokent, illetve hogy melyik kinézete és szoftvere szimpatikusabb a számodra.

TIPP: Ha kriptotárcát szeretnétek vásárolni, azt ajánló linkünkön keresztül is megtehetitek:

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Forrás: Blockonomi.com, Investinblockchain.com, Ledger.com, Trezor.io
Képek forrása: blockchainininvest.io, 99bitcoins.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!