A bitcoin egyre népszerűbb Törökországban, miután a török líra hathónapos mélyponton van a dollárral szemben.

Olvastad már? Így tudod helyreállítani a bitcointárcádat

Andy Cheung, az OKEx kriptotőzsde ügyvezetője elmondta, hogy több mint 30.000 török felhasználó csatlakozott az oldalhoz március 26-a óta. Ezen felül számos egyéb forrás is alátámasztja, hogy Törökországban egyre növekszik a bitcoin népszerűsége.

„Törökország mindenképpen kiemelkedik az európai és közel-keleti országok közül a független kriptobirtoklás tekintetében. Itt találhatjuk a világ egyik legígéretesebb kriptoközösségét” – mondta Cheung

A CoinMarketCap adatai szerint 2019-ben a líra teszi ki a crypto-fiat forgalom 6%-át. Ezzel visszaszerezte 2018-as pozícióját, amikor is az ötödik legnépszerűbb crypto-fiat cserepár volt a világon.

Ozgur Guneri, a BtcTurk vezérigazgatója szerint az infláció szépen lassan a bitcoin felé tereli a keresletet.

Guneri azt is elmondta, hogy kriptotőzsdéje több mint 30.000 új felhasználót szerzett eddig a 2019-es évben.

Ez nagyon jelentős eredménynek számít Törökországban. Az ING bank médiaágazata 2018 áprilisában készített egy helyi felmérést, amely szerint a török lakosok 18%-a birtokol valamilyen kriptopénzt.

A tanulmányból kiderült, hogy a török lakosok bíznak leginkább a kriptopénzek jövőjében, 45%-uk tervez hosszú távon kriptopénzt birtokolni. Összehasonlításképpen ez az USA-ban 21%.

„Nem tapasztaltuk még soha, hogy csökkent volna a felhasználók száma, legfeljebb a növekedés mértéke csökkent le néha.

Még a legrosszabb napokon is érkeztek új felhasználók” – mondta Guneri, aki hozzátette, hogy a BtcTurk kereskedőkkel foglalkozó ágazata csak áprilisban 14 millió dollárnyi forgalmat bonyolított le.

Ezek a számok aprónak tűnhetnek olyanokéhoz kepést, mint a Coinbase, de szem előtt kell tartanunk, hogy a török kereskedők befolyása is egyre növekszik a globális piacokon.

Guneri szerint a folyamatosan változó infláció nagyban hozzájárult a kriptopénzek elterjedéséhez Törökországban. A BtcTurk forgalma például csaknem duplájára emelkedett, amikor egyetlen nap alatt 20%-ot esett a török líra árfolyama a dollárral szemben.

Úgy véli, „az amerikai dollár és az euró már nem annyira biztos pénz, mint a bitcoin – a bitcoin egy új vagyontárolási forma, amely persze spekulációra is felhasználható.”

Globális játékosok

Mindeközben Guneri isztambuli székhelyű tőzsdéje nemzetközi szolgáltatásokat is indított külföldi befektetők számára. Ez a BtcTurk Pro, mellyel a kereskedők kihasználhatják a crypto-fiat arbitrázs-lehetőségeket.

Guneri elárulta:

„A török líra árfolyama egyre jobban ingadozik, sokszor jobban, mint a bitcoiné … egy ennyire illikvid piac esetén vannak olyan lehetőségek, melyből profitálni lehet.

Egyelőre azonban még elég likvidek vagyunk ahhoz, hogy tovább tevékenykedjenek az intézményi befektetők.”

A török tőzsdék szigora és bankokkal való kapcsolatuk miatt a legtöbb kereskedő otthon jut hozzá első bitcoinjához. Ezt utána egy nemzetközi tőzsdére küldik, amely számos kereskedési és folyósítási opciót kínál.

„Néhány felhasználó akkor fektet bitcoinba, mikor ingadozni kezd a török líra értéke” mondta Alp Işık, egy török vlogger. „A török felhasználók helyi tőzsdéket használnak, majd ezeken keresztül jutnak ki külföldi vátlókra.”

Összességében Işık és Guneri is úgy látja, hogy a kriptopénzek egyre terjednek, ez pedig összefügg a líra és a bitcoin árfolyamingadozásával.

A tőzsdék közötti versengésről Guneri a következőt mondta:

Nagy a kereslet a crypto-crypto kereskedésre, amely ugyan csökkenhet a jövőben, én mégis hatalmas értéket és lehetőségeket látok a helyi piacokban is.”

Forrás: coindesk.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!