Hatalmas mainstream siker lett a Bored Ape Yacht Club

-

Szakértők osztották meg, hogy a Bored Ape Yacht Club sikere hogyan változtatta meg végérvényesen az NFT-térképet.
A Bored Ape Yacht Club (BAYC) 2021 áprilisi indulása után néhány hónappal a közelmúltban elért, 1 milliárd dollárt meghaladó forgalmának köszönhetően az egyik fő indokká vált, amiért a Wall Streetnek komolyan kell vennie a feltörekvő, non-fungible token (NFT) piacot.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Hírességek majomkodnak a BAYC-ben

Akik esetleg lemaradtok volna róla, a BAYC egy 10.000 rajzból álló gyűjtemény, amely antropomorf majmokat ábrázol stílusos ruhákkal és dicstelen arckifejezésekkel.
Minden majom gyakorlatilag egy-egy képfájl. Ezeknek egy épeszű világban értéktelennek kellene lennie. Ennek ellenére elképesztő összegeket sikerült elérniük. Néha a világ leghíresebb hírességeinek köszönhetően.
Jimmy Fallon, a népszerű amerikai tévés műsorvezető például tavaly novemberben közel 220 ezer dollárért vásárolta meg egy csíkos pólót és szív alakú napszemüveget viselő Bored Ape képét.
Nemrég pedig az Oscar-díjas rapper, Eminem közel 462 ezer dollárt fizetett egy rá némileg hasonlító majomért.

Egy Eminemet ábrázoló unatkozó majom, a BAYC #9055. Forrás: The Guardian.

Eközben a Sotheby’s egyik legritkább, arany szőrmés vonásokkal rendelkező Bored Ape-majma októberben 3,4 millió dollárt ért el egy online aukción. Ezzel megdöntötte egy másik ritka, lézerszemű majom rekordját. Ezt egy hónappal korábban 2,9 millió dollárért adtak el a Sandboxnak.

Miért ilyen népszerű?

A BAYC gyűjteményének értéke tulajdonképpen az NFT-mivoltából, vagyis a nyilvános blokkláncra vitt digitális tulajdonosi igazolásokból származik. Olyan ez, mint a Bitcoin (BTC), de minden egyes „érme” oszthatatlan és valamilyen módon egyedi.
Eközben a legtöbb NFT-projekt, köztük a BAYC is, az Ethereum blokkláncán keresztül végzi az eszámolását, annak natív tokenjében, vagyis etherben.
De más oka is van, amiért az emberek dollármilliókat fizetnek egy-egy Bored Ape-ért. Amellett, hogy egy egyedi avatárra tesznek szert, belépőt nyernek egy exkluzív tagsági klubba is. Ezáltal beléphetnek az elit belső körébe, ami státuszt és jövedelmezőbb lehetőségeket biztosít számukra.


Evan Luthra, az EL Group International vezérigazgatója és alapítója, valamint a BAYC exkluzív klubjának tagja beszélt az elit tagsággal járó lehetőségekről. A 26 éves angyalbefektető úgy utalt erre, mint ami „nagyon jelentős a Wall Street-i emberek számára”.

„Szerintem minden egyes nap egy új híresség csatlakozik a klubhoz.”

A Bored Ape-gyűjtemények lehetővé teszik azt is, hogy tulajdonosaik belépjenek egy privát Discord-szerverre, és kiváltságos hozzáférést kapjanak más NFT-khez.

A Bored Ape Yacht Club „alapára”

Létezik egy viszonteladási érték, amely ezekhez az NFT-khez kapcsolódik. Ezt az alábbi grafikon szemlélteti. Látható rajta a legalacsonyabb ajánlat, amelyet valaki egy gyűjteményre tehet.
Január 7-én a BAYC alsó ára 68 ETH, azaz körülbelül 217.800 dollár volt. Ez 380%-os emelkedés az augusztus közepi mélyponthoz képest.

A BAYC padlóárának csártja. Forrás: CoinGecko

Noelle Acheson, a Genesis Trading piacelemzési vezetője szerint azért ilyen sikeres a BAYC, mivel rugalmasabb az együttműködések terén, mint a CryptoPunks. Ez egyébként az előtte lévő egyetlen, magasan jegyzett NFT-gyűjtemény.
Ezek az együttműködések magukban foglalják a BAYC által inspirált Adidas-ruházatot, egy tehetségkutató ügynökséggel való együttműködést, egy potenciális Bored Ape zenei csoportot és más kapcsolódó eszközöket, amelyek a lomha majomkarakterek körül bukkannak fel.
„Tehát a padlóárak koncepciója [révén az ár] – amely az NFT-kbe történő intézményi befektetéseket, valamint a kölcsönfedezetként való egyre szélesebb körű felhasználásukat mozgatja – már nem csak attól függ, hogy a befektetők szerint mennyit fog valaki más fizetni a későbbiekben” – magyarázta Acheson, hozzátéve:

„A padlóárak és egy eszköz értéknövekedési potenciálja mostantól attól is függ, hogy az NFT-ket mire lehet még felhasználni, a megjelenítésükön túl.”

Luthra egyetértett ezzel. Mint monjda, a hírességek folyamatos bevonása a BAYC-be tovább növeli annak elismertségét a lakossági és intézményi befektetők körében egyaránt. Ez nagyobb keresletet eredményezhet az NFT-kollekció iránt, ami viszont a padlóárfolyamot is magasabbra tolja.

A „Meta” tényező

Jelmer Rotteveel, a MoonwalkerFM NFT-gyűjtemény társalapítója a BAYC értékeléséhez még egy bullish backstopot csatolt. A Facebookról átkeresztelt Meta körüli folyamatos hájpot említette, amely a közösségi médiaóriás metaverzum ambícióit foglalja össze.
„A Meta megjelenésével a kommunikáció és az üzlet új fejezetébe lépünk be” – mondta a Cointelegraph-nak. Hozzátette, hogy az NFT-k a metaverzum szektor szerves részévé válnak, a felhasználók pedig az egyedi, digitális avatárokat részesítik előnyben, mint például a Bored Ape-et, hogy digitálisan interakcióba lépjenek egymással.
Hozzátette:

„Úgy vélem, hogy az emberek jobban oda fognak figyelni a BAYC-hez hasonló NFT-projektek fejlődésére. És ahogyan a kriptopénzek esetében is láthattuk, egytől egyig be fognak lépni”.

Acheson megjegyezte, hogy a Facebook/Meta vállalta, hogy körülbelül 10 milliárd dollárt költ metaverzum fejlesztésekre.  Idézte Mark Zuckerberg vezérigazgató nyilatkozatát, miszerint megvizsgálják a decentralizált metaverzum alkalmazásokat.
„Akár hiszünk neki, akár nem – a befektetők valószínűleg elgondolkodnak azon, hogy meglovagolják ezeket az áramlatokat” – tette hozzá.

A Wall Street is be fog majmolni az NFT-kbe?

Mint mondta, a BAYC nettó árbevétele nemrég átlépte az 1 milliárd dolláros határt. Ez majdnem 10%-a annak, amit az Apple 2021-ben keresett.
Eközben az NFT-szektor összességében 41 milliárd dollár értékű forgalmat bonyolított le, ami majdnem megegyezett a globális művészeti eladásokkal ebben az évben – derült ki a Chainalysis adataiból.
Matt Hougan, a Bitwise Asset Management befektetési igazgatója elismerte, hogy sok ügyfelük keresett kitettséget az NFT-szektorban anélkül, hogy meg szeretnék ismerni annak technológiáját.
Válaszul a Bitwise tavaly elindított egy erre a célra létrehozott alapot, amely a saját Bitwise Blue-Chip NFT Indexét követi – a tíz legnagyobb NFT-gyűjtemény piaci kapitalizációjával súlyozott kosarát –, és a BAYC, a CryptoPunks és más NFT-projektek műtárgyait vásárolja és birtokolja.
A „Blue-Chip NFT Index Fund” csak olyan intézményi befektetők számára érhető el, akik legalább 25.000 dollárt fektetnek a termékbe.
Rebekah Keida, a New York-i székhelyű befektetési alapkezelő cég, az XBTO marketingigazgatója szintén felvetette, hogy a Wall Street-en a BAYC-hez vagy a CryptoPunkshoz hasonló bluechip NFT-projekteket is bevegyék az alapokba.
Keida szerint ez megnyitná a kapukat az akkreditált befektetők előtt, hogy dollármilliókat ömlesszenek ezekbe a digitális projektekbe.
„A megnövekedett tőkeáramlás által nyújtott lehetőségek növelik a top NFT projektek legitimitását, miközben a befektetők számára változatos befektetési lehetőséget biztosítanak a kriptóban” – mondta a Cointelegraph-nak.

Az eszközkezelők sem lesznek tétlenek

Luthra bizakodónak nevezte a vagyonkezelők azon törekvéseit, hogy kövessék a Meta metaverzum szektorba való betörését, ami viszont a BAYC-hez hasonló NFT-projektek javát szolgálná, mondván:

„Ha a Meta úgy gondolja, hogy a jövő a metaverzumban rejlik, és ebbe fektetik az idejüket és energiájukat, akkor logikus, hogy az eszközkezelőknek is van értelme az iparág felé fordítani a forrásokat. Ahogy a tér érik, és egyre több lehetőség áll rendelkezésre, biztos vagyok benne, hogy még több, metaverzumhoz kapcsolódó alapot fogunk látni, hogy kihasználják a lehetőséget”.

Eközben Sami Chlagou, a Cross the ages metaverse játék vezérigazgatója a Meta potenciális részvételét az NFT-térben ahhoz hasonlította, hogy „lámpát gyújtott a befektetők fejében, akik sokkal elmaradottabbak ezzel a koncepcióval kapcsolatban”.

„Akár jónak, akár rossznak tartod a Meta döntését, tény, hogy amikor az egyik legnagyobb, innovációra nyitott és környezetünk felrázásáról ismert közösségi hálózatos csoport beszél egy témáról, az ajtókat nyit és kedvet ad a részvételre.”

Olvastad már? Az MST kriptovaluta komplex rendszerrel robbantja a piacot

Forrás: cointelegraph.com
Kiemelt kép: Focal Project JP

Legfrissebb bejegyzéseink

Íme, mi történt ma a kriptoszférában

Szeretnéd tudni, mi történt ma a kriptoszférában? Itt vannak a legfrissebb hírek a napi trendekről és eseményekről, amelyek hatással vannak a Bitcoin árára, a blokkláncra,...

Avalanche (AVAX) technikai elemzés 12.08.

Prémium Avalanche (AVAX) Az Avalanche (AVAX) árfolyamának közelmúltbeli emelkedő tendenciája sok tulajdonosnak nyereséget eredményezett. Annak ellenére, hogy a nyereséges tulajdonosok százalékos aránya nőtt, az általános hangulat pozitív maradt. Az...

A BLUR árfolyama 10%-ot zuhant 24 óra alatt

A BLUR árfolyama a december 7-i kereskedés során jelentős esést szenvedett el, egyetlen nap alatt közel 10%-ot zuhant. A Lookonchain on-chain sleuth szerint az altcoin értékének...

A Worldcoin új decentralizációs tervekkel készül: Mit nyerhet a WLD?

A Sam Altman vs. OpenAI vita által érintett Worldcoin (WLD), a Tools for Humanity csapat által vezetett Worldcoin (WLD) saját frissítéssel állt elő. A Worldcoin Alapítvány...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!