Három projekt, amelyik a jövő internetét építi

-

A Bitcoin 2008-as fehér könyvének megjelenése után ezernyi új kriptopénzprojekt látott napvilágot. A nagy többségük nem ért el sikereket, mert nem igazán rendelkeznek valódi, egyedi értékajánlattal.
Az Ethereum és az Nxt esetében is, a blokkláncalapú platformok fejlesztői decentralizált hálózatokat szeretnének létrehozni. Ezekhez többféle konszenzusmegoldást ismerünk, ilyenek a PoW, PoS, DpoS, szilánkosítás (sharding), és még néhány kezdeményezés.

Amellett, hogy a fejlesztőcsapatok különböző elképzelések menték építik a modern internetnek megfelelő platformokat, van néhány közös vonás a céljaikban. Magas szintű biztonságot, skálázhatóságot, és decentralizáltságot szeretnének biztosítani.
Erre sokszor hivatkoznak a „blokklánc trilemma” kifejezéssel, amely azt takarja, hogy a siker eléréséhez mindhárom problémára működőképes megoldást kell találni.
Néhány projekt, mint pl. az IOTA vagy a Shardus úgy döntöttek, nem is blokkláncot használnak a decentralizált rendszerük létrehozásához. Ebben a cikkben egy gyors áttekintésben megnézünk három kezdeményezést, amelyek hasonló célokat tűztek ki maguk elé: a szabad, demokratikus és hozzáférhető internet létrehozását.

ThreeFold Alapítvány

A ThreeFold Alapítvány tervei között egyfajta „kiegészítő” internet létrehozása szerepel, amely meg tudná oldani a manapság felmerülő netes problémákat.
A csapat szerint ma az internet nem semleges, mivel nem elosztott hálózatként működik. Nem is biztonságos, és nem működtethető költséghatékonyan. Emiatt ráadásul nem is környezetbarát.
Ahogy megjegyzik, a ma ismert internet nem arra lett építve, hogy az olyan felívelőben lévő technológiákat is ki tudjon szolgálni, mint amilyen a „big data”, a dolgok internetje, vagy a mesterséges intelligencia.
Az internetet ma egy maroknyi, rendkívül tőkeerős és befolyásos vállalat irányítja, amelyek a felhasználókra termékként tekintenek. A jövő internetének felelősnek és demokratikusnak kell lennie. Emellett semlegesnek, biztonságosnak, miközben védenie kell a magánéletet és a személyes adatokat.

MaidSafe

Nem a ThreeFold az egyetlen szervezet, amely az internet továbbfejlesztésén gondolkodik. A MaidSafe csapatának szintén hasonló céljaik vannak.


Mindkét társaság, és a közösségük tagjai hiszik, hogy a jövőben az internetnek „az egész emberiséget kell szolgálnia”.
Ahogy a ThreeFold kijelenti:

„Közösségi tulajdonú internetet építünk, amely mindenhová elér, és bárki hozzáférhet. Nem csak a nagy adatközpontok vagy a magas jövedelmű országok.”

Ahogy a többi nagy platform, mint amilyenek pl. az EOS vagy a Tron fejlesztői is látják, a ThreeFold rávilágít a tényre, hogy ma az internet a nagyvállalatok kezében van, akik anyagi hasznot húznak a felhasználóik adataiból.
Szerintük minden internethasználónak részesülnie kellene ebből a haszonból, amellett, hogy meg tudják őrizni a privát szférájukat.
A projekt fehér könyvében a következőt olvashatjuk:

„Az elsődleges küldetésünk, hogy a világ minden részére eljuttassuk az internetet, a jelenlegi ár töredékéért. Meg akarjuk könnyíteni, hogy az emberek rendelkezhessenek a saját adataikkal, és meg akarjuk nehezíteni, hogy a vállalatok visszaélhessenek ezekkel. Az új internetnek pedig sokkal energiahatékonyabbnak kell lennie, hogy tudjuk, óvjuk a környezetünket, a bolygót.”

Az Elastos projekt is csatlakozott a ThreeFold és a MaidSafe mellé, hogy jobb internetet építsenek.

Elastos

Kiran Pachhai, az Elastos technológiai tanácsadója elmagyarázta, hogyan fejleszti szervezetük a jövő internetét:
„Az Elastos Carrier egy p2p kommunikációs felület, amelyen két résztvevő (eszköz, felhasználó) kapcsolatba léphet, adatokat és információkat cserélhet, biztonságos módon.
Alapvető problémák vannak a jelenlegi internetes infrastruktúrával. Ezek közül sokat kijavít az Elastos Carrier, és lehetővé teszi az appok számára, hogy blokkláncon és az Elastoson keresztül működjenek. Ilyen módon nemcsak az adatok vannak biztonságban, hanem maga a tényleges kommunikáció is.
A felület egy kommunikációs platform, szóval minden, az interneten működő app működhet ezen is. Az olyanok, mint pl. a csevegőappok, vagy digitális piacterek valószínűleg az Elastos teljes potenciálját ki tudják használni, mégpedig teljesen decentralizált módon.”

„Ezen appok mögött nincs központi hatóság vagy szerver, az egyenletben nincs harmadik fél. Az emberek biztonságban beszélhetnek egymással, mehet az üzlet, és az applikációt senki sem tudja csak úgy lekapcsolni. Ez az, amit a tényleg decentralizált appok csinálnak. Más szóval, itt senki sem tud úttorlaszt felállítani, vagy korlátozni a szolgáltatást.”

Miközben az Elastos, a MaidSafe és a ThreeFold több más, hasonló kezdeményezéssel egyetemben végzi a saját fejlesztését, más szerepük is van.
Tulajdonképpen ők fejlesztik ki most azokat a szabványokat és technológiákat, amelyek a web 3.0 alapjai lesznek. Azzal, hogy a jövő internetének a kialakításával próbálkoznak, tulajdonképpen pontosan ezt a munkát végzik el.
Mivel mindegyik projekt fejlesztés alatt áll jelen pillanatban, és egymás versenytársai is, nehéz megjósolni, hogy milyen lesz az internet a jövőben.

Olvastad már? Hogy profitálj akkor, ha a bitcoinnak alacsony a volatilitása?

Minden platform közös célokon osztozik, ezek a magánszféra védelme, a nagyobb hozzáférés, és a közreműködésért járó díjazás. Emellett sok fejlesztő olyan decentralizált hálózatokat akar létrehozni, amelyek cenzúrázhatatlanok is.
Forrás: ethereumworldnews.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Leállította a bíróság az amerikai bitcoin-bányászok kérdőívezését

Az amerikai EIA, azaz az Energiaügyi Hivatal kötelezni akarta a bányászokat, hogy minden információt adjanak át számára az üzleti folyamataikról, egy texasi bíróság viszont kimondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!