Az elmúlt két napban ismét felmerültek az USA recessziójától való félelmek, ami megemelte az arany értékét. A bitcoin azonban másképpen reagált.

A U.S. Institute of Supply Management kedden azt mondta, hogy gyártási indexe 10 éves mély pontra süllyedt, 47.8%-ra az augusztusi 49,1%-ról. 50-es alatti érték a gyártási tevékenységes csökkenését jelzi.

A komor adatok növelik egy 2020-as recesszió kockázatát, ahogy azt Holger Zschaepitz népszerű elemző grafikonja is mutatja.

  • Annak valószínűsége, hogy az USA gazdasága jövőre recesszióba kerül immár magasabb, mint 40%.
  • A kincstári kötvények árazása is 60%-os valószínűséget mutat egy recesszióra a JPMorgan adatai szerint.

Egy recesszió veszélye még alacsonyabbra állította a globális tőzsdepiacokat. a Dow Jones Ipari Átlag több mint 450 pontot esett a nagy eladások második napját.

Ezalatt az elmúlt 49 órában az arany árfolyama 1460 dollárról 1500 dollárra emelkedett unciánként és még tovább emelkedhet. A sárga nemesfém egy klasszikus menedékvaluta, melynek kedvez a recessziótól való félelem és az ezzel járó rizikóelkerülés.

A bitcoin azonban kedd óta a 8200-8500 dollár közötti árfolyamban mozgott. A vezető kriptopénz nemrég 7700 dollárig zuhant, majd emelkedése kifulladt a 200 napos mozgási átlag ellenállásnál, 8483 dollárnál.

A bitcoin iránti alacsony kínálat, mint menedék szembe megy azzal az állásponttal, hogy a kriptopénz egyfajta digitális arany.

Sok befektető vagyontárolási formaként gondol a bitcoinra, mely biztosíték lehet a központi bankok agresszív pénzügypolitikájával szemben.

A CME FedWatch szerint annak valószínűsége, hogy a Federal Reserve (Fed) 2019 harmadik kamatlábcsökkentését is megejti októberben 40-ről 64%-ra emelkedett az elmúlt két nap során.

Ennek ellenére a bitcoin nem jeleskedik. A kriptopénz értéke 10 000 dollárról 8000 dollárra zuhant szeptemberben, annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank 10 bázisponttal csökkentette a kamatlábat, -0,5 %-ra.

Ezen tényezők szerint a bitcoinnak még várnia kell arra, hogy biztosíték legyen a szerepe, úgy tűnik egyelőre nincs korreláció.

A helyzet azonban a jövőben változhat, ha egyre több hagyományos befektető lép be a kriptopiacokra. A bitcoin ugyanis rendelkezik a menedékvaluták minden tulajdonságával. Nem köthető egyetlen kormány valutájához sem és természetéből adódóan deflációs, ami a nemesfémekhez hasonlóan értéket ad neki.

A technikai elemzések szerint nagy a valószínűsége, hogy az elkövetkezendő 24 órában 8000 dollár alá esik a bitcoin árfolyama.

Kedden a bitcoin egy doji candlet rajzol, ami habozásra utal a 200 napos mozgási átlagnál és megszakította a visszapattanást a 7700 dolláros mélypontról.

Ha erőteljesen a 200 napos mozgási átlag felé kerülnénk, ami jelenleg 8483 dollár, akkor növekedhet a vásárlói nyomás.

Nem túl valószínű, hogy megtörténik a kitörés, a 4 órás grafikon egy elbukott dupla alsó kitörést mutatja, a keddi irányvonal fölé mozgás rövid életű volt. Az elbukott kitörés azt mutatja, hogy továbbra is borúsak a kilátások és hitelesíti az árfolyam negatív irányzatát a hosszú távú mutatókon.

A 4 órás grafikon relatív erőindexe ismét 50 alá esett, ami medve piacra utal. Ennek következtében valószínű, hogy ismét 8000 dollár alá esünk.

Ha a 200 napos mozgási átlag áttörésre kerül, akkor gyorsan 8900 dollárig emelkedhetünk, az MACD napi grafikonja egyre növekvő mélypontokat mutat, ami annak a jele lehet, hogy gyengül a medve irányzat.

Olvastad már? A Kínai Jegybank tagadja, hogy novemberben kriptopénzt indítana

Összességében elég komorak a kilátások, amíg az árfolyam nem kerül 9097 dollár fölé.

Forrás: coindesk.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂