Festményeket égettek el, hogy kizárólag NFT formájában létezhessenek tovább

-

Anglia leggazdagabb élő művésze, Damien Hirst 10 millió dollárnyi saját festményt égetett el, szó szerint, hogy a továbbiakban azoknak kizárólag a digitális változata maradjon meg.

A saját NFT projektje a „The Currency” nevet kapta. A csütörtökön élőben közvetített esemény során az alkotó a saját londoni galériájában több száz festményét égette el, amelyeknek így már csak a token-változata létezik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A The Currency projekt tavaly indult, 10 ezer egyedi NFT-t tartalmazva, amelyek mindegyike egy valódi, fizikai festményt reprezentál.

Ez tekinthető Hirst első próbálkozásának, amely hibridizálja a fizikai és a digitális művészet világát.

A gyűjteménybe tartozó festmények vásárlói egy évet kaptak, hogy eldöntsék, az NFT-t akarják birtokolni, vagy becserélik azt a fizikai példányra.

Júliusban lejárt a határidő, 5149 festményt eljuttattak a tulajdonosaikhoz, a fennmaradó 4851 pedig digitálisan létezik tovább.

A kollekcióból még meglévő festmények egészen addig lesznek égetve, míg a kiállítás tart.

Forrás: Instagram

A sajtónak nyilatkozva Hirst megosztotta a gondolatait, és elmondta, milyen érzés látni, hogy megsemmisül, amit alkotott.

„Meglepő, de jobb érzés látni ezt, mint amilyenre számítottam. Sokan azt hiszik, hogy én most több millió dollárnyi műalkotást égetek el, de valójában nem ez történik. Egyszerűen átalakítom ezeket a festményeket digitális NFT-vé, mégpedig a fizikai változat elégetésével. Az alkotás értéke, amelyet amúgy is nagyon nehéz pontosan meghatározni, nem veszik el, hanem a fizikai tárgyról átkerül a digitális tokenre.”

Hirst művei elérhetők az Opensea piacterén is, a jelenlegi legalacsonyabb ár pedig 5 ETH, azaz nagyjából 6500 dollár körül mozog.

A legutóbb kalapács alá került mű a V-Day, amely 5,08 etherért cserélt gazdát.

Olvastad már? Bitcoin-elemzők és -kereskedők szerint a BTC alacsony volatilitása csak „vihar előtti csend”

Forrás: cointelegraph.com

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!