Feltörték a SEC X-fiókját, a kormány válaszokat követel

-

Tegnap előtt este a SEC X-fiókjáról közzétettek egy bejegyzését, hogy a hatóság engedélyezte a spot piaci bitcoin ETF-ek indulását.

A hivatal szerint hackertámadás áldozatává váltak, a politikusok pedig válaszokat követelnek tőlük.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az USA két szenátora, J.D.Vance, és Thom Tillis felszólította a hivatalt, hogy jelenjenek meg a Kongresszus előtt, és adjanak magyarázatot arra, hogy hogyan történhetett ez, milyen belső kiberbiztonsági hibák vezethettek ehhez.

A szenátorok szerint az eset aggodalomra adhat okot, hogy a SEC hogyan védi a saját rendszereit, főleg annak a tudatában, hogy a SEC elsődleges feladatai közé tartozik a befektető-védelem, a piaci rend fenntartása, és a tőkemozgások szabályozása. Ezzel szemben egy közösségi média fiókot sem tudnak megvédeni.

A szenátorok úgy fogalmaztak, hogy az eset széles körű problémákhoz vezetett, a SEC pedig részletes jelentést kell, hogy közöljön erről a Kongresszusnak.

Ennek során külön ki kell majd térniük arra, hogy a hivatal milyen kiberbiztonsági szabályok alapján dolgozik, és ezeket hogyan, mikor dolgozták ki, hogyan alkalmazzák.

A SEC január 23-ig kapott határidőt, hogy reagáljon, de egyben arra is emlékeztették a hivatalt, hogy ők ennél sokkal rövidebb határidőt szabtak meg a magánvállalkozások számára, ha hasonló eset történik.

A cégeknek 4 napon belül jelenteniük kell az esetek részleteit a hatóság irányába.

„Ha a SEC bejegyzése ténylegesen egy kiberbiztonsági incidens eredménye volt, akkor nyilván lehetséges, hogy a hivatal jelentést tegyen a támadásról, négy munkanapon belül, igaz? Ha ez nem lehetséges, akkor el tudnák magyarázni, hogy miért is nem?”

Január 9-én, amerikai idő szerint délután, Magyarországon ez este 10 utáni időpontot jelent, a SEC hivatalos X-fiókjáról megosztottak egy posztot, amely alapján a hivatal több spot piaci bitcoin ETF-et is engedélyezett.

Alig 10 percen belül a SEC vezetője, Gary Gensler a saját fiókján keresztül elmondta, a hivatalt hackertámadás érte, és a bejelentés nem igaz.

A piac és a befektetők összezavarodtak, sokan viszont arra világítottak rá, hogy a SEC esetében lényegesen nagyobb kockázatokat jelent, ha nincsenek felkészülve a kiberbiztonsági kockázatok kezelésére, az online fenyegetések elhárítására.

Az X platform saját belső vizsgálata arra jutott, hogy a hiba a SEC módszeriben van, hiszen nem használtak kétfaktoros azonosítást a saját felhasználói fiókjukhoz.

„A vizsgálat alapján egyértelművé vált, hogy az incidens nem az X rendszereinek a feltöréséből eredt, hanem abból, hogy valaki jogosulatlanul hozzáfért a SEC fiókjához. Ezt a telefonszám eltérítésével tették meg, harmadik feleken keresztül.”

A válaszokat követelő szenátorok nincsenek egyedül a kérdéseikkel, számos politikai tisztviselő ugyanígy gondolja, hogy a hivatalnak számot kellene adnia a hanyagságáról.

A kriptobarát hozzáállásáról ismert Lummis szenátor elmondta, az ilyen incidensek rendkívül nagy kockázatot jelenthetnek, hiszen potenciálisan képesek lehetnek arra, hogy ezekkel manipulálja valaki a piacokat.


Kattints ide, hogy hozzájuss a részletes ismertetőhöz, amelyből megtanulhatod a tőzsdei kereskedés alapjait a TradingView használatával!

Olvastad már? TradingView, avagy minden, amit a kriptokereskedésről tudni akartál

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező kriptovaluták 2024-ben

Vendégbejegyzés Bármikor kezdődhet egy új bikafutás. A kriptopiac jelenleg nyugodt, sok altcoin még mindig a mélyponton van, és potenciálisan robbanásszerű növekedésre van kilátásban. A befektetők lelkesen figyelik...

A Bitcoin 100.000 dollárig: A mélypont és a robbanásszerű mozgások elemzése

A Bitcoin gyorsan 10%-ot esett, ami széleskörű félelmet okozott. A befektetők közül sokan súlyosan érintettek, számos befektető jelentős veszteségekkel és likvidálással néz szembe. Anthony Pompliano...

Masszív bálnák halmozzák fel a Ripple (XRP) és Ethereum tokeneket a piaci volatilitás közepette: Mi a következő lépés?

Vendégbejegyzés A nagybefektetők a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére felvásárolják a Ripple (XRP) és egy új Ethereum tokent. Vajon mit jelent a bálnák érdeklődése az XRP jövőbeli árfolyamára...

A Bitcoin visszapattan, rövid időre 60.000 dollár alá esett: Mi a következő lépés?

A Bitcoin (BTC), a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz június 24-én rövid időre 60.000 dollár alá esett. Május 3. óta ez volt az első alkalom,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!