Fellélegeztek a kriptopiacok a FOMC-gyűlés után

-

A bitcoin, az altcoinok és a részvények fellélegezhettek röviddel azután, hogy a Fed ismertette a 2022-es ütemtervét, a medvéknek azonban még mindig előnyük van az e heti 755 millió dolláros opciós lejáratnál.
A bitcoin (BTC) árfolyama a november 10-i 69.000 dolláros történelmi csúcs óta csökkenő tendenciát mutat, amikor a munkaügyi jelentés szerint az infláció 6,2% fölé nyomult az Egyesült Államokban.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Bár ez a hír kedvező lehet a nem inflációs eszközök számára, a VanEck fizikai Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) november 12-i, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) általi elutasítása néhány befektetőt váratlanul ért.
Bár az ETF-kérelem elutasítása általánosságban várható volt, a szabályozó által megadott indokok egyes befektetők számára aggasztóak lehetnek.
Az amerikai SEC arra hivatkozott, hogy a szabályozatlan tőzsdék és a tether (USDT) stabilcoinon alapuló nagy kereskedési volumen miatt nem lehet elkerülni a piaci manipulációt a szélesebb Bitcoin-piacon.
A szélesebb piaci struktúra elemzése rendkívül fontos, különösen annak fényében, hogy a befektetők szorosan figyelemmel kísérik az amerikai jegybank által tartott üléseket.
Függetlenül a Fed kötvény- és eszköz-visszavásárlási programjának közelgő szűkítésének nagyságrendjétől, a Bitcoin mozgása az elmúlt 12 hónapban az amerikai kincstári hozamokat másolta.
Bitcoin/USD az FTX-en (narancssárga, bal) vs. 10 éves amerikai kincstári hozamok (kék, jobb). Forrás: TradingView

Ez a szoros korreláció mutatja, hogy a Federal Reserve monetáris politikája mennyire határozottan viszonyul a kockázatosabb eszközökhöz, köztük a bitcoinhoz.
Ráadásul az elmúlt három hétben 1,64-ről 1,43-ra történő hozamcsökkenés részben magyarázza a kriptopiacon megfigyelhető gyengeséget.

Nyilvánvalóan más tényezők is szerepet játszanak, például a november 26-i piaci visszaesés elsősorban az új COVID-19 variánssal kapcsolatos aggodalmakon alapult.
Ami a származtatott piacokat illeti, egy 48.000 dollár alatti bitcoinárfolyam teljes kontrollt ad a medvéknek a pénteki 755 millió dolláros BTC opciós lejárat felett.
A Bitcoin opciók aggregált nyílt érdeklődése december 17-ig. Forrás: Coinglass.com

Első ránézésre a 470 millió dolláros vételi opciók háttérbe szorítják a 285 millió dolláros eladási instrumentumokat, de az 1,64-es vételi/eladási arány csalóka, mert a november 30. óta bekövetkezett 14%-os áresés valószínűleg eltörli a bullish fogadások nagy részét.
Ha a bitcoin árfolyama december 17-én 8:00 órakor (UTC) 49.000 dollár alatt marad, akkor a vételi opciókból csak 28 millió dollár értékben lesz elérhető a lejáratkor.
Röviden, nincs értelme annak, hogy valaki 49.000 dolláron vásároljon bitcoint, ha a kriptopénzt ezen ár alatt kereskedik.

A medvéknek megfelel a bitcoin 57.000 dollár alatti értéke

Íme a három legvalószínűbb forgatókönyv a 755 millió dolláros pénteki opciós lejáratra. Az egyes oldalaknak kedvező egyensúlyhiány jelenti az elméleti nyereséget.
Más szóval, a lejárati ártól függően változik az aktívvá váló vételi és eladási kontraktusok mennyisége:

  • 45.000 és 47.000 dollár között: 110 call vs. 2400 put. A nettó eredmény 105 millió dollár, ami az eladási (medve) opcióknak kedvez.
  • 47.000 és 48.000 dollár között: 280 vételi opció az 1900 eladási opcióval szemben. A nettó eredmény 75 millió dollár az eladási (medve) eszközök javára.
  • 48.000 és 50.000 dollár között: 1.190 vételi opció az 1.130 eladási opcióval szemben. A nettó eredmény kiegyensúlyozott a vételi és eladási opciók között.

Ez a durva becslés úgy veszi figyelembe, hogy a vételi opciókat bullish fogadásokban, az eladási opciókat pedig kizárólag semleges-medvés ügyletekben használják.
Ez a túlzott leegyszerűsítés azonban figyelmen kívül hagyja az összetettebb befektetési stratégiákat.

A bikáknak 48.000 dollárra vagy ennél magasabbra van szükségük a mérleg kiegyensúlyozásához

A bikák csak úgy kerülhetik el a jelentős veszteséget a december 17-i lejáratnál, ha a bitcoin árfolyama 48.000 dollár felett marad.
Ha azonban a jelenlegi rövid távú negatív hangulat érvényesül, a medvék könnyen 4%-os árfolyamcsökkenést tudnak elérni a jelenlegi 48.500 dollárról, és akár 105 millió dolláros nyereséget is elérhetnek, ha a bitcoin ára 47.000 dollár alatt marad.

Olvastad már? Hogyan állapítják meg a kriptopénzek árfolyamát

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!