Hogyan állapítják meg a kriptopénzek árfolyamát

-


Vendégbejegyzés


A kriptovaluta-fanatikusok egy olyan újjáalakult digitális gazdaságot prognosztizálnak, amelyben az olyan digitális eszközök, mint a bitcoin, az ether és a dogecoin felváltják majd az euróhoz és a forinthoz hasonló, államilag kibocsátott valutákat.
A kriptoközösségen belül ez az idilli jövő a „bitcoinból kávét venni” kifejezésben testesül meg.
Ez a gazdasági utópia egy nap talán valóra válik, de a mai világban a kriptovalutákat elsősorban befektetésekként használják.
Ha vetünk egy pillantást az árfolyamtörténeti grafikonokra, azt láthatjuk, hogy számos kriptovaluta felülmúlta a részvények, befektetési alapok és más befektetési eszközök teljesítményét.
A befektetés természetesen kockázattal jár. De azok az emberek, akik öt évvel ezelőtt néhány száz eurót fektettek be bitcoinba, ma már dúsgazdagnak számítanak.
Ezért egyre többen hoznak létre fiókokat online kriptoplatformokon, és teszik meg első lépéseiket a kriptobefektetés izgalmas világában.
Világszerte emberek milliói dolgoznak a nagyobb vásárlások, a gondtalan nyugdíjba vonulás és családjuk pénzügyi biztonsága érdekében kriptopénz-portfóliókkal.
A portfólióépítés akkor kezdődik, amikor létrehozunk egy fiókot – mondjuk egy olyan kriptotőzsde platformján, mint a Kriptomat.io.
Az interneten számos tőzsde létezik. A Kriptomat azért ideális, mert a könnyű használatra, a biztonságra, a helyi törvényeknek való megfelelésre és a mindennapi befektetők igényeire összpontosít.
Egy Kriptomat-fiók másodpercek alatt létrehozható, ezt követően pedig perceken belül megkezdhető a befektetés.
Ekkor merülnek fel az első kérdések. Tisztességes az ár, amit a kriptopénzért fizetek? Mekkora a piaci értéke a kriptvalutának, amelyenek megvásárlását fontolgatom? Hogyan határozzák meg a kriptopénzek árát?

Minden, amit a kriptopénzek árfolyamáról tudni érdemes

Amikor egy adott kriptopénz értékéről beszélünk, valójában az árfolyamáról van szó. Egyetlen bitcoinért 40.000 eurót, 16 millió forintot vagy 12 ethert lehet elcserélni.
Nincs központi bank, amely megállapítaná a bitcoin vagy bármely más kriptopénz értékét. Az értéket mindig az árfolyamban fejezik ki.
Talán egyszerűbb, ha a kriptovalutákra úgy gondolunk, mint a részvényekre. Egy Apple- vagy Tesla-részvénynek nincs rögzített értéke. Az árfolyamát mindig az fejezi ki, hogy mennyi valutát kellene elköltenünk ahhoz, hogy egy adott napon megvásároljuk.
A pénzt azért találták ki, hogy megkönnyítse az árucserét, és egy euró vagy forint értéke attól függően emelkedik vagy csökken, hogy mekkora a valódi vásárlóereje.
A nemzetközi pénzpiacok azért vonzóak a befektetők számára, mert a különböző valuták egymáshoz képest is nyerhetnek vagy veszíthetnek értékükből.
Elcserélhetsz például 10.000 forintot 40 kanadai dollárra. Egy év múlva a 40 kanadai dollárod lehet, hogy 12.400 forintot fog érni. Ez elég jó hozamot jelent.
A kriptopénzek árai ugyanígy alakulnak. Elkölthetsz 16 millió forintot egy bitcoinra, tarthatod egy évig, majd a bitcoint visszacserélheted 21 millió forintra. De az is megeshet, hogy csak 12 millióra fogod tudni. A befektetés kockázatos dolog.
Általánosságban elmondható, hogy a kriptopénzek piaca nagyon jó a hosszú távú befektetők számára.
A drámaian emelkedő és csökkenő árak ellenére a bitcoin és más kriptovaluták nagymértékben felülmúlták a vállalati részvények és az államkötvények teljesítményét azok számára, akiknek elég idegzetük van ahhoz, hogy évekig tartsák őket a kriptotárcáikban.

Néhány szó a volatilitásról

A kriptopénzárfolyamokról szóló bármely vita elkerülhetetlenül magában foglalja a „volatilitás” kifejezést.
A kriptopénzek árfolyamai volatilisek, ami azt jelenti, hogy a kriptopénzek ára hirtelen drasztikusan emelkedhet vagy csökkenhet. Történelmileg nem ritka, hogy a bitcoin egyetlen nap alatt 20%-ot vagy annál is többet veszített értékéből.
Hosszú távon ezek a drámai áringadozások elhalványulnak, mivel az általános árfolyam-trend felfelé mutat. A hirtelen emelkedések és a váratlan áresések azonban vonzóvá teszik a kriptót a daytraderek számára, akik a hirtelen mozgásokat megpróbálják előrejelezni a nagy nyeremény reményében.
A statisztikák szerint a legtöbb ember, aki napról napra, percről percre megpróbálja megjósolni a piaci ingadozásokat, jellemzően veszteségesen jön ki a stratégiájából.
Néhány tapasztalt befektető a daytradinggel építi vagyonát, de a szakértők a legtöbb ember számára a hosszú távú befektetéseket ajánlják.

A piaci árak nyomon követése

Mivel nem beszélhetünk központi kriptopénzbankról, amely reggel 8-kor nyit és 16 órakor zár, a kriptovalutákkal éjjel-nappal kereskednek. És mivel a kereskedés online zajlik, az árváltozások percről percre történnek.
Egy kriptopénztőzsdén az árakat a tényleges tranzakciók alapján állapítják meg, és másodperceken belül frissítik azokat. Ez azt jelenti, hogy a kriptotőzsde weboldalán megjelenő árak a szemünk láttára változhatnak.
A percenkénti változások általában elég kicsik, de olyan gyakran fordulnak elő, hogy a pontos ár, amelyet egy Bitcoin- vagy Ethereum-vásárlásért felszámítanak, kissé megváltozhat a Vásárlás gomb megnyomása és a tranzakció végrehajtása között.
Az árak a különböző tőzsdei platformokon is kissé eltérnek, mivel sok platform a helyi tranzakciók alapján állapítja meg az aktuális árfolyamot.
A különbségek ritkán elégségesek ahhoz, hogy bárkinek megérje tőzsdét váltani kivéve, ha nagyon nagy összegű vásárlásról van szó. Fontos azonban megérteni, hogy a különböző online platformok miért mutathatnak kissé eltérő árfolyamokat.
A legtöbb esetben a platformok tranzakciós díjai jelentősebb tényezőt jelentenek kiadások szempontjából egy platform kiválasztásakor, mint az árfolyamok kis eltérései.
A kriptotőzsdék közötti enyhe áreltérések vezettek az olyan decentralizált váltók kialakulásához, mint a SushiSwap és a 1inch. Amikor vásárolni vagy eladni szeretnél, ezek a platformok több kriptopénztőzsdén keresik a legjobb árakat.
Bár ezek a DEX-aggregátorok meglehetősen újak a piacon, rávilágítanak a digitális gazdaság néhány lehetséges előnyére.

A kriptopartner kiválasztása

A kriptoplatform kiválasztása kulcsfontosságú lépés a portfólió létrehozása és kezelése során. A Kriptomat magas pontszámot kap azoktól, akik újak a kriptovaluták és a befektetés terén.
A platform több mint 20 európai nyelven nyújt egyértelmű útmutatást. Minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytat, teljeskörűen engedélyezett és szabályozott.
Egyszerű és világos hozzáférést biztosít az olyan fejlett befektetési eszközökhöz, mint a programozott kereskedés és a költségátlagolás, amelyek hagyományosan csak pénzügyi tanácsadók, befektetési bankárok és VIP-ügyfelek számára állnak rendelkezésre.
A kriptopénzek árfolyamainak és az árakra gyakorolt hatások ismereteivel felvértezve most már felkészültél a kriptoutazásra. Regisztrálj, találd meg a számodra megfelelő coint, és tedd meg az első lépést a pénzügyi céljaid elérése felé.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Avalanche technikai elemzés 06.02.

Prémium Avalanche Az AVAX árfolyam nagyrészt a 14 dolláros támasz körül ragadt, mivel a május 8-i 16,48 dolláros árfolyamról, az elmúlt egy hónap legmagasabb árfolyamáról való...

A kenyai elnök szerint az afrikai országoknak nem kellene használniuk a dollárt

William Ruto úgy gondolja, a kontinens országainak saját pénzrendszert kellene kialakítani, és nem az amerikai dollárt használni az egymás közötti üzleteléshez. Ruto szerint egy ilyen...

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja

A Green Watt Project a Felpéci biogáz üzemet elindította és már megújuló bio forrásból származó energiából bányásszák a Bitcoin. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!