Tévedésből 3000 dollárért adott el valaki egy 300.000 dolláros NFT-t

-

„Fat finger” hibák időnként a hagyományos pénzügyekben is előfordulnak, de általában megállítják vagy visszafordítják azokat. Nem így az NFT-k és a kriptopénzek esetében.
A Bored Ape Yacht Club a világ egyik legrangosabb NFT-gyűjteménye. A sztárokkal teletűzdelt tagjai között ott találjuk Jimmy Fallont, Steph Curryt és Post Malone-t is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Jelenleg a belépő ára – vagyis a legkisebb ár, amennyiért egy Bored Ape Yacht Club NFT-t lehet venni – 52 ether, azaz 210.000 dollár.
Ezért is fájdalmas látni, hogy valaki szombaton véletlenül 3.066 dollárért adta el a Bored Ape NFT-jét.
A szokatlan kereskedéseket gyakran csak viccnek szánják – így volt annak az embernek az esetében is, aki 530 millió dollárt költött arra, hogy megvásároljon egy NFT-t saját magától.
A szombati esetben azonban az ok egy egyszerű, de annál pusztítóbb „fat finger” volt. Ilyenkor az emberek olyan hibát követnek el az online kereskedés során, amely valamilyen elgépelésből vagy félrekattintásból származik.
Esetünkben a tulajdonos, valódi nevén Max vagy felhasználónevén maxnaut, 75 etherért, azaz körülbelül 300.000 dollárért akarta eladni a Bored Ape-et, de véletlenül 0,75-öt adott meg. A tervezett ár századrészét.
Azonnal megvették. A vevő 34.000 dollárral többet fizetett a tranzakció felgyorsításáért, így biztosítva, hogy senki se tudja megvenni előtte.

A Bored Ape-et ezután azonnal 248.000 dollárért adták el. Úgy tűnik, hogy a tranzakciót egy bot hajtotta végre, amely úgy kódolható, hogy azonnal megvásárolja a tulajdonosok nevében a bizonyos ár alatt jegyzett NFT-ket, hogy pontosan ilyen helyzeteket használjon ki.
„Hogyan történt ez? Gondolom, egy kis figyelmetlenség volt” – mondta Max.

„Rengeteg tételt listázok minden nap, és egyszerűen nem figyeltem eléggé. Azonnal láttam a hibát, ahogy az ujjam az egérrel kattintott, de egy bot küldött egy tranzakciót több mint 8 ETH [34.000 dollár] gas díjjal, így azonnal elkapta, mielőtt a törlésre kattinthattam volna, és csak úgy eltűnt 250 ezer dollár”.

A hagyományos pénzügyekben szórványosan előfordulnak magyarul „kövér ujjas”-ként fordítható ügyletek – mint például annak a japán kereskedőnek az esetében, aki 2014-ben majdnem megvásárolta a Toyota részvényeinek 57%-át –, de a legtöbb pénzintézet leállítja ezeket a tranzakciókat, ha elég gyorsan riasztják őket.
Mivel a kriptopénzeket és az NFT-ket decentralizáltnak tervezték, lényegében a vevő jóindulatára kell hagyatkozni a tranzakció visszafordításában.
A kriptopénzügyletek során elkövetett kövér ujj hibák sokszor kerültek már címlapra az elmúlt néhány évben.
Még 2019-ben az amerikai dollárhoz kötött kriptopénz, a tether mögött álló vállalat majdnem megduplázta saját coinkészletét, amikor véletlenül 5 milliárd dollár értékben hozott létre tokeneket.
Márciusban a BlockFi 700 Gemini dollárt akart küldeni néhány ügyfélnek, fejenként nagyjából 1 dollár értékben, de helyette tévedésből több millió dollár értékű bitcoint küldött ki.

A múlt hónapban egy cég tévesen 24 millió dolláros díjat fizetett ki egy 100.000 dolláros tranzakció után.
Hasonló esetek egyre gyakrabban fordulnak elő az NFT-k esetében is most, hogy az elmúlt egy évben számos gyűjtemény piaci értéke megsokszorozódott.
Múlt hónapban valaki 19 millió dollárért próbált eladni egy CryptoPunk NFT-t, de véletlenül 19.000 dollárt adott meg eladási összegként.
Még augusztusban valaki kövér ujjal 26.000 dollárért listázta a Bored Ape-jét, ezt a hibát pedig valaki más azonnal kihasználta.
Az eredeti tulajdonos 50.000 dollárt ajánlott a vevőnek, hogy adja vissza a Bored Ape-et – ehelyett azonban az opportunista vevő az akkori piaci áron, 150.000 dollárért adta el.

„Az iparág annyira új, hogy rossz dolgok fognak történni, akár a te hibád, akár a technikáé” – mondta Max. „Ha már nem tudod befolyásolni a végeredményt, felejtsd el és lépj tovább.”

Olvastad már? Hogyan állapítják meg a kriptopénzek árfolyamát

Forrás: cnet.com
Kiemelt kép: Focal Project JP

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Több, mint 6 milliárd dollárnyi ethert égettek már el

2021 augusztusában aktiválták az Ethereum hálózatán a London néven futó hard forkot, amely bevezette azt az újítást, hogy a tranzakciós díjakat nem a munkát végző...

A Bitcoin miért nem képes 28 ezer dollár fölé emelkedni

A Glassnode elemzéséből kiderül, hogy a hosszú távú bitcoin tulajdonosok profitban lévő átutalási volumene emelkedik. Más szóval, az elmúlt hónapokban nyereséges Bitcoin tulajdonosok részéről megnőtt...

Litecoin technikai elemzés 05.28.

Prémium Litecoin Az elmúlt 48 órában a kriptopiac rövid távú rallyja során a Litecoin 7,9%-os nyereséget ért el. Ez határozott visszapattanást eredményezett a 85 dolláros támaszszintről, és...

A Bitcoin felébredt, a cím aktivitás szárnyal

A Bitcoin aktív címei háromhetes csúcsra emelkedtek, ami a Santiment portál szerint a használhatóság jelentős fellendülését jelzi. Május 3. óta először fordult elő, hogy a BTC...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!