Ez a klasszikus kereskedési mintázat azt jelzi, hogy a Bitcoin árfolyama elérte a csúcsot

-

A technikai elemzésben a kereskedők a fej-váll alakzatot erős jelként értelmezik arra nézve, hogy trendforduló van folyamatban.
A kereskedők hajlamosak túlságosan is a megfelelő belépési időzítésre összpontosítani, de nagyon kevesen foglalkoznak a pozíciókból való kilépési stratégia kidolgozásával.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ha valaki túl korán adja el a pozícióját, jelentős nyereséget hagyhat az asztalon. Ellenben, ha túl sokáig tartja a pozíciót, a piacok gyorsan visszavehetik a nyereségét. Ezért szükséges a kereskedés folyamatos elemzése és annak lezárása, amint a trend fordulóra vált.
Az egyik klasszikus felállás, amelyet megbízhatónak tartanak a trendforduló észlelésében, a fej- és váll (H&S) minta.
A hosszabb időkereteken a H&S mintázat nem gyakran alakul ki, de amikor kialakul, a kereskedőknek tudomásul kell venniük és ennek megfelelően kell cselekedniük.
Nézzünk meg néhány módszert a H&S minta azonosítására és arra, hogy mikor kell cselekedni.

Fej-fej-fej-alak alapjai

A H&S minta egy bikafutam után alakul ki, és azt jelzi, hogy a fordulat a küszöbön állhat. Ahogy a neve is jelzi, a formáció egy fejből, egy bal vállból, egy jobb vállból és egy határozott nyakvonalból áll. Amikor a minta kiteljesedik, a trend általában irányt vált.

Forrás: TradingView

A fenti kép a H&S mintázat szerkezetét mutatja. A felállás kialakulása előtt az eszköz emelkedő trendben van.
A csúcson, ahol a bal váll kialakul, a kereskedők nyereséget könyvelnek el, és ez csökkenést eredményez. Ez képezi az első mélypontot, de ez még nem elég erős jel ahhoz, hogy trendváltást idézzen elő.
Az alacsonyabb szintek ismét vásárlásra ösztönöznek, mivel a trend még mindig bullish, és a vevőknek sikerül a bal váll fölé nyomni az árfolyamot, de nem képesek fenntartani az emelkedő trendet.
A bikák profitkönyvelése és a trendellenes kereskedők shortolása lefelé húzza az árfolyamot, amely az előző mélypont közelében talál támaszt. E két mélypont összekapcsolása alkotja a beállítás nyakvonalát.
Ahogy az árfolyam visszapattan a nyakvonalról, a bikák még egyszer megpróbálják folytatni az emelkedést, de ahogy az árfolyam eléri a bal vállhoz közeli magasságot, a nyereségek elkönyvelése beindul, és a rali kifullad.
Ez az alsó csúcs alkotja a jobb vállat, és általában egy vonalban van a bal vállal. A felfelé irányuló mozgás megfordul, és az eladás lendületet vesz.
Végül a medvéknek sikerül a nyakvonal alá húzniuk az árfolyamot. Ezzel befejeződik a medvés mintázat, és a trend bikásról medvésre változik.

Trendfordulók felismerése a H&S mintával

Forrás: TradingView

A Bitcoin (BTC) erős emelkedésbe kezdett, miután 2020 decemberében kitört a 20.000 dollárnál.
A BTC/USDT pár március 13-án 61.844 dollárnál elérte a helyi csúcsot, majd az árfolyam korrigált, és március 25-én mélypontot alakított ki. Ez a lokális csúcs volt a bal váll.
A bikák a mélypontot vételi lehetőségnek tekintették, mivel a trend még mindig felfelé tartott.
Az agresszív vételi kedv ezután 61.844 dollár fölé nyomta az árfolyamot, és a pár április 14-én 64.854 dolláron új történelmi csúcsot ért el.
Ez a szint vonzotta az eladásokat, amelyek lefelé húzták az árfolyamot, és április 25-én kialakult a második mélypont. A középső csúcs, amely magasabb volt, mint a többi csúcs, kialakította a fejet.

A bikák újabb kísérlete a felfelé irányuló trend folytatására május 10-én kudarcot vallott. Ekkor alakult ki a jobb váll, és az ezt követő korrekció a minta nyakvonala alá tört.
A május 15-i bontás és a nyakvonal alatti zárás zárta le ezt a medvés felállást.
Néha a bontás után az árfolyam újrateszteli a nyakvonaltól számított bontási szintet, de ha a lendület erős, a retesztelésre nem feltétlenül kerül sor, amire a fenti grafikonon látható példa.
Forrás: TradingView

Ezen beállítás mintázati célpontjának kiszámításához határozzuk meg a nyakvonaltól a fej tetejéig terjedő távolságot.
Ebben az esetben ez az érték 15.150 dollár. Ezt a távolságot aztán levonjuk a nyakvonalon lévő bontási pontból, hogy megkapjuk a minimális árcélt.
A fenti példában a leépülés 48.000 dollár közelében kezdődött. Ez egy 32.850 dolláros mintázati célt vetített előre.
Ezt a számot iránymutatásként kell használni, mert néha a visszaesés meghaladja a célt, más esetekben pedig a lefelé irányuló mozgás a cél elérése nélkül ér véget.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A fej és váll azonban néha kudarcot vall

Néha a kereskedők elhamarkodottan lépnek fel, és trendellenes pozíciókat vesznek fel, mielőtt az ár a kialakuló H&S-alakzat nyakvonala alá törne.
Máskor a nyakvonal alatti áttörés után nem következik eladás, és az ár visszamászik a nyakvonal fölé.
Ezek az esetek sikertelen beállításhoz vezethetnek, csapdába ejtve az agresszív medvéket, akik kénytelenek fedezni a pozícióikat, és ez rövidzárlatot eredményez.

Forrás: TradingView

A Cardano (ADA) 2020. november 20-án a 0,10 dolláros szintről indult felfelé. Az emelkedés januárban a 0,35 és 0,40 dollár közötti zónában ellenállásba ütközött, és egy H&S minta kezdett kialakulni.
Az árfolyam január 27-én a nyakvonalig merült, de a medvék nem tudtak lesüllyedni, és a támasz alatt zárni az ADA/USDT párt.
Amikor az ár január 28-án visszapattant a nyakvonalról, ez azt jelezte, hogy a hangulat továbbra is bullish maradt.
Volt egy kisebb csuklás január 30-án és 31-én, amikor a medvék megpróbálták megakasztani az emelkedő mozgást a jobb váll közelében, de a bikák tartós vásárlása február 1-jén a fej fölé nyomta az árfolyamot. Ez a fej feletti áttörés érvénytelenítette a beállítást.
Forrás: TradingView

Amikor egy medvés beállítás kudarcot vall, az több agresszív eladót is rosszul érint.
Ez egy short squeeze-t eredményez, és feljebb hajtja az árfolyamot. Ugyanez történt a fenti példában is, és a pár februárban szárnyalt.

A legfontosabb tudnivalók

A H&S mintát megbízható fordulómintának tartják, de van néhány fontos pont, amit szem előtt kell tartani.
A lefelé lejtő vagy lapos nyakvonal megbízhatóbb mintának számít a felfelé ívelő nyakvonalhoz képest.
A kereskedőknek meg kell várniuk, hogy az ár lefelé törjön, és a nyakvonal alatt zárjon, mielőtt kereskedést kezdeményeznének.
A beállítás megelőzése veszteségeket eredményezhet, mivel egy sikertelen medvés minta erős ralit is kiválthat.
A mintázati célokat csak iránymutatásként kell használni, mert néha az árfolyam túllőhet és folytathatja a lefelé irányuló mozgást, máskor pedig megfordulhat az irány, mielőtt elérné a célt.

Olvastad már? Az Amazon új vezetőt keres a digitális valutákhoz

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!