Egyre nagyobb szerepet kap a kriptopénzek szabályozásának kérdése. Most a teljes európai kriptovilág megregulázására szánták el magukat a törvényhozók, hogy védelmet teremtsenek a pénzmosással szemben.

Mit is jelent mindez a kriptopénzek számára?

Küzdelem a pénzmosás ellen

5AMLD – olyan szabályozás, amely a pénzmosás ellenes irányelveket tartalmazza. Egy olyan jogi előírás, amely minden európai fiat-to-crypto váltót és kripto-letétkezelőt egy új szabályozási keretrendszerbe tömöríti.

A vállalkozásoknak 2020. január 10-ig van idejük a jogszabálynak való megfelelésre.

David Carlisle, az amerikai pénzmosás ellenes harc egyik volt szakértője, az Elliptic jelenlegi vezetője belső információkkal rendelkezik az átállásról, amely a teljes Unió kriptovállalkozásait érinti.

Bár az Elliptic legtöbb ügyfelét nem imerjük, azt tudjuk, hogy listájukon olyan nagy kriptotőzsdék szerepelnek, mint a Coinbase vagy a Binance.

Nem szeretnék, ha visszaélnének a rendszerrel

A 5AMLD kriptopiacra gyakorolt legnagyobb hatása az, hogy minden EU-s tagállamnak implementálnia kell az AML előírásait.

A váltóktól mostantól elvárják majd, hogy betartsák az ügyfél-azonosítási irányelveket, figyeljék az ügyfelekkel folytatott tranzakciókat, és jelentsék a gyanúsnak tűnő tevékenységeket.

A felhasználók úgy felelnek meg az ügyfél-azonosításnak, ha igazolják személyazonosságukat. Ez biztosítja, hogy a felhasználók legitimek, és nem szeretnék kihasználni a rendszert – mondta Carlisle.

Az EU kriptotársaságai eddig úgy is nyújthattak szolgáltatást, ha semmilyen irányítást nem gyakoroltak az AML és KYC felett. A legtöbb uniós vállalat nem tartja be azokat a biztonsági lépéseket, amelyek más országokban már régóta iparági standardnak számítanak.

Az új szabályok az egész EU-ra kiterjedő normát határoznak meg, amely így egyenlő feltételeket biztosít a piaci versenytársaknak – mondta Carlisle.

Miért éppen Európa?

Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi bűncselekményt követnek el az európai piacról származó kriptopénzekkel, látható, hogy sokkal több törvénytelenség történik a szabályozott régiókkal összehasonlítva.

Az Egyesült Államokban, ahol már évek óta érvényben vannak a szabályozások, viszonylag sikerült visszaszorítani az ilyen módon megvalósított illegális tevékenységeket.

Konkrét példa mondjuk a közismert BTC-e, kelet-európai tőzsde, amelyet pénzmosással hoztak összefüggésbe.

A bűntett elkövetői azt a tényt használták ki, hogy az ország semmilyen szabályokkal nem rendlekezett az ilyen tevékenységekkel kapcsolatban. Ilyen esetekből persze jóval többet is megnevezhetnénk.

Felkészültek vajon a kriptováltók?

Maga a szabályozás és azok végrehatjása országonként eltérő lehet. Valamey vállalkozásoknak nem feltétlenül kell biztosítaniuk azokat a feltételeket, amelyeket más országokban viszont megkövetelnek.

A 5AMLD eddig arra szolgál, hogy egy minimális szabályozóküszöböt alkosson, és lehetővé tegye a további szabályozásokat és lépéseket, amelyek aztán országonként megint eltérhetnek.

Azoknak a tőzsdéknek, amelyek több EU-tagállamban is jelen vannak, biztosítaniuk kell, hogy minden joghatóságban kérvényezzék a vonatkozó engedélyeket.

A Krakenhez hasonló cégek például közvetlenül szembesülnek ezzel a kihívással.

És az eredmény…

Nos, egy dolog biztos – növekszik a kriptopénzek megbízhatósága, és ezért kevesebbszer és kevesebbszer fogják majd illegális tevékenységekre használni.

A kérdés csak az, hogy lesznek-e ennek negatív hatásai a kriptopénzekre. Ti mit gondoltok? Írjátok meg nekünk kommentben!

Forrás: kryptomagazin.sk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂