Európa felkészül a kripto szabályozásra – van-e ok aggodalomra?

-

Egyre nagyobb szerepet kap a kriptopénzek szabályozásának kérdése. Most a teljes európai kriptovilág megregulázására szánták el magukat a törvényhozók, hogy védelmet teremtsenek a pénzmosással szemben.
Mit is jelent mindez a kriptopénzek számára?

Küzdelem a pénzmosás ellen

5AMLD – olyan szabályozás, amely a pénzmosás ellenes irányelveket tartalmazza. Egy olyan jogi előírás, amely minden európai fiat-to-crypto váltót és kripto-letétkezelőt egy új szabályozási keretrendszerbe tömöríti.

A vállalkozásoknak 2020. január 10-ig van idejük a jogszabálynak való megfelelésre.

David Carlisle, az amerikai pénzmosás ellenes harc egyik volt szakértője, az Elliptic jelenlegi vezetője belső információkkal rendelkezik az átállásról, amely a teljes Unió kriptovállalkozásait érinti.
Bár az Elliptic legtöbb ügyfelét nem imerjük, azt tudjuk, hogy listájukon olyan nagy kriptotőzsdék szerepelnek, mint a Coinbase vagy a Binance.

Nem szeretnék, ha visszaélnének a rendszerrel

A 5AMLD kriptopiacra gyakorolt legnagyobb hatása az, hogy minden EU-s tagállamnak implementálnia kell az AML előírásait.
A váltóktól mostantól elvárják majd, hogy betartsák az ügyfél-azonosítási irányelveket, figyeljék az ügyfelekkel folytatott tranzakciókat, és jelentsék a gyanúsnak tűnő tevékenységeket.

A felhasználók úgy felelnek meg az ügyfél-azonosításnak, ha igazolják személyazonosságukat. Ez biztosítja, hogy a felhasználók legitimek, és nem szeretnék kihasználni a rendszert – mondta Carlisle.

Az EU kriptotársaságai eddig úgy is nyújthattak szolgáltatást, ha semmilyen irányítást nem gyakoroltak az AML és KYC felett. A legtöbb uniós vállalat nem tartja be azokat a biztonsági lépéseket, amelyek más országokban már régóta iparági standardnak számítanak.

Az új szabályok az egész EU-ra kiterjedő normát határoznak meg, amely így egyenlő feltételeket biztosít a piaci versenytársaknak – mondta Carlisle.

Miért éppen Európa?

Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi bűncselekményt követnek el az európai piacról származó kriptopénzekkel, látható, hogy sokkal több törvénytelenség történik a szabályozott régiókkal összehasonlítva.
Az Egyesült Államokban, ahol már évek óta érvényben vannak a szabályozások, viszonylag sikerült visszaszorítani az ilyen módon megvalósított illegális tevékenységeket.
Konkrét példa mondjuk a közismert BTC-e, kelet-európai tőzsde, amelyet pénzmosással hoztak összefüggésbe.
A bűntett elkövetői azt a tényt használták ki, hogy az ország semmilyen szabályokkal nem rendlekezett az ilyen tevékenységekkel kapcsolatban. Ilyen esetekből persze jóval többet is megnevezhetnénk.

Felkészültek vajon a kriptováltók?

Maga a szabályozás és azok végrehatjása országonként eltérő lehet. Valamey vállalkozásoknak nem feltétlenül kell biztosítaniuk azokat a feltételeket, amelyeket más országokban viszont megkövetelnek.

A 5AMLD eddig arra szolgál, hogy egy minimális szabályozóküszöböt alkosson, és lehetővé tegye a további szabályozásokat és lépéseket, amelyek aztán országonként megint eltérhetnek.

Azoknak a tőzsdéknek, amelyek több EU-tagállamban is jelen vannak, biztosítaniuk kell, hogy minden joghatóságban kérvényezzék a vonatkozó engedélyeket.

A Krakenhez hasonló cégek például közvetlenül szembesülnek ezzel a kihívással.

És az eredmény…

Nos, egy dolog biztos – növekszik a kriptopénzek megbízhatósága, és ezért kevesebbszer és kevesebbszer fogják majd illegális tevékenységekre használni.
A kérdés csak az, hogy lesznek-e ennek negatív hatásai a kriptopénzekre. Ti mit gondoltok? Írjátok meg nekünk kommentben!
Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin az áprilisi feleződés előtt minden idők legmagasabb szintjére emelkedik?

A kriptopénzpiac egyre inkább felforrósodik. Számos grafikon függőlegesen emelkedik, mivel a Bitcoin árfolyama évek óta először átlépte az 57 ezer dollárt. A Bitcoin egy ideje már...

A Bitcoin árfolyama 10%-kal emelkedik – 60 000 dolláros árfolyam van a láthatáron?

A Bitcoin (BTC) meglepte a befektetőket, mivel az éjszaka folyamán bikás teljesítményt mutatott, ami lehetővé tette, hogy átlépje az 57.000 dolláros szintet. A CoinMarketCap szerint a...

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!