Újabb bálna tranzakcióját láthattunk nemrégiben a Bitcoin hálózatán. Egyetlen utalással továbbítottak egy milliárd dollár értékű bitcoint.

Nagy pénz, nagy mozgás

A tranzakció ideje egybeesett a BTC legutóbbi nekirugaszkodásával, mikor nekirontott a 8700 dolláros ellenállási szintnek. A blokklánc adatainak elemzése megmutatja, miszerint az utalás egy hidegtárcából indult, a Bitfinex tőzsdére.

Egy másik érdekesség, hogy szintén ugyanekkor történt a BSV eddigi legnagyobb ármozgása, amely során új rekordot állított be az árfolyam.

A ByteTree elemzőplatform el is indított egy Reddit-beszélgetést, hogy vajon hogyan és miért történt ez a nagy tranzakció.

Az ilyen nagy összegű átutalások általában nagy árfolyamváltozásokkal járnak. A Bitfinex az egyik legnagyobb bitcoin bálna, annak ellenére, hogy tőzsdeként már nincs akkora befolyása, mint régen. Az ilyen bálna-tranzakciók néhány havonta egyszer történnek meg, 2019-ben például mindössze kettőt láthattunk.

Ez a tranzakció viszont még mindig kicsinek számít a tavaly decemberi csúcstartóhoz képest. Akkor három blokkba összesen 8,9 milliárd dollárnyi utalás került bele.

A BTC tranzakciók száma viszonylag stabilan napi 300 000 körül mozog, de az értékek persze változnak. A bálnák előkészítik a terepet a kereskedéshez, vagy egyszerűen csak lecserélik a walleteket.

A nagyfiúk készülnek a kilengésekre?

Az elmúlt pár napban a közepes nagyságú tranzakciók, amelyek a tőzsdékre be- és onnan kiutalásokat jelentik, újabb spekulációknak adtak alapot. Ezek alapján a bálnák rajthoz álltak, hogy kereskedjenek.

A volatilitás mindenesetre nagyobb a szokásosnál, ez szintén nagyobb árfolyammozgásokat jelezhet előre. Ehhez hozzávehetjük, hogy a stablecoinok forgalma is megnőtt néhány millió dollárral. A stabilkoinok szerepe nagy a spot piacokon, növelni tudják a likviditást.

A mostani bálnatranzakció kisebb fennakadást okozott csak, a Coinbase is több jóváírást könyvelt el, ahogy a kereskedés is erősödött.

A Bitcoin-gazdagok listája alapján láthatjuk, hogy a tőzsdéktől eltekintve a különböző méretű BTC összegek hogyan alakulnak. A legalább 1000 bitcoint tartalmazó tárcák száma növekedett, ahogy a 10 000 bitcoin fölötti egyenleggel rendelkezőké is. Ilyen szempontból a BTC sokkal demokratikusabb eloszlású, mint az altok többsége.

A feljebb említett Reddit-beszélgetésben mindenesetre felteszik a kérdést, amennyiben a jövőben szélesebb körben lesz elterjedtebb a bitcoin, annak hátulütői is lesznek-e.

A BTC cenzúraálló, és mivel nagy értékű tranzakciókat is kezelni tud a hálózat, a vagyont a kevésbé tisztességes résztvevők is birtokolhatják és mozgathatják ezáltal.

Ez idáig a blokklánc vizsgálatával alig maroknyi tárcát azonosítottak úgy, mint bitcoin bálna. A kriptopénzt viszont vagyonfelhalmozásra tudják használni különböző rezsimek is, és terrorcselekményeket pénzelhetnek vele.

Emiatt is kapnak nagy figyelmet az ilyen bálnatranzakciók, vagy kiugrások a lánc aktivitásában.

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂