Üzbegisztán nemzeti prioritásként jelentette be egy „állami bányászközösség” megalapítását: a közösséghez csatlakozó üzbég bányászoknak olcsóbb lesz a villamosenergia az ország kriptoiparért felelős ügynöksége szerint.

A közép-ázsiai állam emellett egy törvényileg engedélyezett kriptotőzsde indítását tervezi, ahol a bányászok eladhatják a kitermelt koinokat.

A bányászerő konszolidálása

Az üzbég elnök alatt szolgáló National Agency for Project Management (NAPM) a héten bejelentette 2020-as tervét a kriptokereskedés szabályozására és a blokklánctechnológiák alkalmazására vonatkozóan.

Az ügynökség egy hétfői sajtókonferencián elmondta, hogy a bányászközösség segít abban, hogy nemzeti szinten egybekovácsolja a belföldi és külföldi bányászok erejét.

A helyi Spot híroldal szerint a döntés fő oka, hogy biztosítsák a kriptopénzek biztonságát, hatékonyságát és átláthatóságát az országon belül. A NAPM úgy gondolja, hogy a lépés javíthat a szektor energiahatékonyságán, emellett a Szovjet blokk korábbi tagállama a befektetők számára is vonzóbb lehet.

A nemzeti bányaközösség megalapítása nem az egyetlen lépés a NAPM felől, hogy előcsalogassa az árnyakból a kriptobányászokat. Jövő héten elindítják az ország első szabályozott kriptotőzsdéjét, ahol a bányászok eladhatják a tranzakciók feldolgozásából származó koinokat.

Az Uznex platformot a dél-koreai Kobea Group fogja üzemeltetni, hivatalosan január 20-án indul. A weboldal jelenleg béta állapotban van, több cserepárt is mutat, mint a bitcoin, a tether és a bitcoin cash. A tőzsde székhelye az ország fővárosában, Taskentben lesz.

Az Üzbég Köztársaság korábban legalizálta a kriptokereskedést és 2018 szeptemberében törvényt hoztak a kriptotőzsdék szabályozásáról, amelyet Savkat Mirzijoev elnök rendelt el.

Az elnök júliusban egy újabb rendeletet adott ki, amely megalapozta a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységek jogi alapjait a blokklánc felhasználására.

Olcsóbb lesz a villamosenergia a bányászközösség részére

A pozitív hírek ellenére az üzbég hatóságok olyan lépéseket is foganatosítottak, amelyek árthatnak az ország kriptoiparában, ugyanis memrég törvénybe iktatták a magánszemélyek kriptohasználatának korlátozását.

A helyi hírek szerint az NAPM kora decemberben adott ki egy rendeletet, amely lényegében megtiltja a kriptopénzek adásvételét a magánszemélyek számára. Csakis a kormány által engedélyezett tőzsdéken lehet majd kriptopénzeket eladni.

A belföldi bányászfarmokat is célkeresztbe vették. Egy másik rendelet szerint a bányászoknak magasabb árat kell fizetniük az általuk fogyasztott villamosenergiáért, akár a jelenlegi háromszorosát.

Számos bányász arra figyelmeztet, hogy már csak egy 1,7-szeres emelkedés is szinte nullára csökkentené a bányászok profiját a jelenlegi árfolyamokkal. A bitcoin árfolyamának helyreállása javíthat ezen, de a villamosenergia ára továbbra is döntő tényező az ágazat számára.

Mindez azonban megváltozhat az állami bányászközösséggel. A helyzet megoldása képpen az ügynökség úgy tervezi, hogy a bányászközösség részére dolgozó bányászok az alap energiaárakkal dolgozhatnak.

„Szerintem ez a tényező jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy többen csatlakozzanak az üzbég bányászközösség tagjainak sorába.” – mondta Vjacseszlav Pak, az NAPM igazgatója.

Ugyanakkor akik nem kívánnak részt venni, magasabb árat fizetnek.

A törvényhozók igyekeznek az új bányászközösség megalapításával, már el is készült az új rendelet tervezete az üzbég elnök részére, amit a napokban a nyilvánossággal is ismertetnek.

„Ezt mindenképpen időben el kell végeznünk, hogy a befektetők ne szóródjanak szét a környező országokban.” – tette hozzá Vjacseszlav.

Olvastad már? A japán lakosok hozzáférésének betiltására készül a Binance

Forrás: news.bitcoin.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂