Üzbég bányászközösség és tőzsde indul az állam égisze alatt

-

Üzbegisztán nemzeti prioritásként jelentette be egy „állami bányászközösség” megalapítását: a közösséghez csatlakozó üzbég bányászoknak olcsóbb lesz a villamosenergia az ország kriptoiparért felelős ügynöksége szerint.
A közép-ázsiai állam emellett egy törvényileg engedélyezett kriptotőzsde indítását tervezi, ahol a bányászok eladhatják a kitermelt koinokat.

A bányászerő konszolidálása

Az üzbég elnök alatt szolgáló National Agency for Project Management (NAPM) a héten bejelentette 2020-as tervét a kriptokereskedés szabályozására és a blokklánctechnológiák alkalmazására vonatkozóan.
Az ügynökség egy hétfői sajtókonferencián elmondta, hogy a bányászközösség segít abban, hogy nemzeti szinten egybekovácsolja a belföldi és külföldi bányászok erejét.
A helyi Spot híroldal szerint a döntés fő oka, hogy biztosítsák a kriptopénzek biztonságát, hatékonyságát és átláthatóságát az országon belül. A NAPM úgy gondolja, hogy a lépés javíthat a szektor energiahatékonyságán, emellett a Szovjet blokk korábbi tagállama a befektetők számára is vonzóbb lehet.
A nemzeti bányaközösség megalapítása nem az egyetlen lépés a NAPM felől, hogy előcsalogassa az árnyakból a kriptobányászokat. Jövő héten elindítják az ország első szabályozott kriptotőzsdéjét, ahol a bányászok eladhatják a tranzakciók feldolgozásából származó koinokat.
Az Uznex platformot a dél-koreai Kobea Group fogja üzemeltetni, hivatalosan január 20-án indul. A weboldal jelenleg béta állapotban van, több cserepárt is mutat, mint a bitcoin, a tether és a bitcoin cash. A tőzsde székhelye az ország fővárosában, Taskentben lesz.
Az Üzbég Köztársaság korábban legalizálta a kriptokereskedést és 2018 szeptemberében törvényt hoztak a kriptotőzsdék szabályozásáról, amelyet Savkat Mirzijoev elnök rendelt el.
Az elnök júliusban egy újabb rendeletet adott ki, amely megalapozta a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységek jogi alapjait a blokklánc felhasználására.

Olcsóbb lesz a villamosenergia a bányászközösség részére

A pozitív hírek ellenére az üzbég hatóságok olyan lépéseket is foganatosítottak, amelyek árthatnak az ország kriptoiparában, ugyanis memrég törvénybe iktatták a magánszemélyek kriptohasználatának korlátozását.
A helyi hírek szerint az NAPM kora decemberben adott ki egy rendeletet, amely lényegében megtiltja a kriptopénzek adásvételét a magánszemélyek számára. Csakis a kormány által engedélyezett tőzsdéken lehet majd kriptopénzeket eladni.
A belföldi bányászfarmokat is célkeresztbe vették. Egy másik rendelet szerint a bányászoknak magasabb árat kell fizetniük az általuk fogyasztott villamosenergiáért, akár a jelenlegi háromszorosát.
Számos bányász arra figyelmeztet, hogy már csak egy 1,7-szeres emelkedés is szinte nullára csökkentené a bányászok profiját a jelenlegi árfolyamokkal. A bitcoin árfolyamának helyreállása javíthat ezen, de a villamosenergia ára továbbra is döntő tényező az ágazat számára.
Mindez azonban megváltozhat az állami bányászközösséggel. A helyzet megoldása képpen az ügynökség úgy tervezi, hogy a bányászközösség részére dolgozó bányászok az alap energiaárakkal dolgozhatnak.

„Szerintem ez a tényező jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy többen csatlakozzanak az üzbég bányászközösség tagjainak sorába.” – mondta Vjacseszlav Pak, az NAPM igazgatója.

Ugyanakkor akik nem kívánnak részt venni, magasabb árat fizetnek.
A törvényhozók igyekeznek az új bányászközösség megalapításával, már el is készült az új rendelet tervezete az üzbég elnök részére, amit a napokban a nyilvánossággal is ismertetnek.

„Ezt mindenképpen időben el kell végeznünk, hogy a befektetők ne szóródjanak szét a környező országokban.” – tette hozzá Vjacseszlav.

Olvastad már? A japán lakosok hozzáférésének betiltására készül a Binance

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin árfolyama 10%-kal emelkedik – 60 000 dolláros árfolyam van a láthatáron?

A Bitcoin (BTC) meglepte a befektetőket, mivel az éjszaka folyamán bikás teljesítményt mutatott, ami lehetővé tette, hogy átlépje az 57.000 dolláros szintet. A CoinMarketCap szerint a...

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!