Egyesek növelni szeretnék a bitcoin 21 milliós határát

-

A 21-es szám nagy jelentőséggel bír a bitcoinhívők körében. Azon kívül, hogy milliókban ez a bitcoin maximális készlete, számos kriptopénzekkel kapcsolatos vállalkozás, weboldal és termék nevét inspirálta már.

Olvastad már? Egy kiszivárgott interjú szerint az SEC idővel engedélyezni fogja a bitcoin-ETF-et

A szám jelentősége ellenére, a közösség több tagja véli úgy, meg kellene változtatni a bitcoin maximális mennyiségét – amelyre egyébként van mód. A legtöbb bitcoinrajongó szerint ez a lépés szentségtörés lenne.

A bitcoin fix mennyisége – Változtatható vagy előírt?

A múlt heti „Satoshi Kerekasztala” eseményen – amely a bitcoin saját Bilderberg-csoportja – felmerült az a téma, hogy emelni kellene a bitcoin 21 milliós mennyiségén. Az ötletet Matt Luongo hozta fel a Lightning Networkkel (LN) kapcsolatban.

Mivel a blokkjutalom négy évente feleződik, és a láncon történő tranzakciók száma a LN miatt csökkenni fog, elképzelhető, hogy nem fogja megérni a bányászoknak, hogy biztosítsák a hálózatot. Ez egy 51%-os támadáshoz vezethet, amely a bitcoin sok év alatt felépített biztonságának végét jelentené.
A bitcoin cash-sel kapcsolatban is felmerült a 21 milliós szám növelése hasonló okok miatt. A rendszer alacsony tranzakciós költsége miatt a bányászoknak nem lenne okuk tevékenységük folytatására.
Luongo javaslata a bányászatot hivatott segíteni egy olyan jövőben, amikor már minimális a blokkjutalom és kevés a láncon történő tranzakció. Valóban lehet gazdasági és biztonsági érveket felhozni a javaslat mellet, de a bitcoinközösségben nagyon sokan már csak elvi és érzelmi okokból sem változtatnának a bitcoin maximális készletén.

Az az alapelv, hogy soha nem lesz több, mint 21 millió bitcoin, sokat hozzátesz a valuta ritkaságához. Az elérhető mennyiség megemelése mindenki kriptovagyonát „felhigítaná”, akárcsak egy EOS-szerű inflációs kriptopénz.

Sok vitát kavart a javaslat.

Számos bitcoinszakértő osztotta meg véleményét a témáról az esemény kapcsán.
Nick Szabo biztos abban, hogy a csökkent hash teljesítmény nem vezetne a biztonság romlásához, „de lehetséges, hogy több megerősítésre kellene várni nagy értékű tranzakciók esetén.”

Cobra Bitcoin sokkal harciasabb véleményt fogalmazott meg: „A maximális bitcoin 21 lesz. Ha ezzel bajod van, akkor takarodj a fenébe a közösségünkből, mert nem látunk szívesen.” Matt Luongo a következőt válaszolta erre:

„Ha esetleg felmerül ez a probléma a jövőben, akkor nem érné meg feláldozni ezt az alapvető tételt a lánc biztonsága érdekében?”

Nem lehet tudni miért a 21 milliót választotta Satoshi, de valószínűleg azért, mert jól egybeesik a jutalom négyévenkénti csökkenésével. Egy másik elmélet szerint mindez azért van így, mert az összes satoshi mennyisége megegyezik egy 64 bites lebegőpontos számrendszer legnagyobb számával.
A bitcoin fehér könyvében nem esik szó a bitcoinok lehetséges mennyiségéről, így az is lehet, hogy Satoshi számára sem volt jelentős ez a szám. Bárhogyan is van, a 21 milliós maximális mennyiség a bitcoin egyik meghatározó jellegzetessége.

Minden próbálkozás, amely ezen változtatni szeretne eretnekségnek lesz bélyegezve. A jövő bitcoinhívői nyitottabbak lehetnek a mennyiség növelésére, de ez a téma itt és most biztosan csak vitákat fog kavarni.
Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon a Telegramon és az Instagramon. Legyen szép napod!
 

Legfrissebb bejegyzéseink

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

A republikánus szenátorok szerint a CBDC-k „sértik a szabadságukat” – Miért?

Ted Cruz szenátor vezette republikánusok nemrégiben megosztották véleményüket a központi banki digitális valutákról (CBDC). A fiat valuták e digitális formáit, amelyeket számos ország, köztük az Egyesült...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!