Ray Dalio, a Bridgewater Associates társellnöke és társbefektetési tisztje 18 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Arra figyelmeztett, hogy a központi bankok lépései nem állíthatják meg a világgazdaság lassulását, mely közepes időtávon kihathat a bitcoin árfolyamára is.

Egyesek menedékvalutaként írják le a bitcoint. Megint más elemzők, mint a Fundstrat Thomas Lee-je úgy hiszik, hogy a bitcoin az elmúlt hónapok során egy olyan pénzügyi eszköz volt, amely a részvénypiacokkal együtt mozgott.

Lee a CNBC Fast Money műsorában elmondta:

 „Szerinte a legközelebbi kitörés a részvénypiacokkal együtt fog zajlani. Úgy gondolom, ha a részvények megtörik korábbi csúcsaikat, akkor a bitcoin egy rizikós pénzügyi eszköz lehet.”

Ha a bitcoin követi a részvénypiacok irányzatait, és ha a globális gazdaság lassulása elkezd hatni a részvényárfolyamokra, akkor egyesek szerint növekedhet az eladási nyomás a bitcoinon.

Miért válhat rizikóssá a bitcoin

A bitcoin egy alternatív vagyontárolási forma. Az olyan szabályozott kereskedelmi felületek felbukkanásával, mint a CME határidős piaca, a Bakkt és egyéb letétkezelési szolgáltatásokkal számos intézményi és akkreditált pénzügyi befektető figyelmét megragadta.

Azonban összértéke és labilitása miatt a bitcoin továbbra is egy nagy rizikójú eszköz. A legtöbb befektető szerint egy recesszió során az akkreditált befektetők általában az ilyen befektetésüktől válnak meg elsőként.

Dalio szerint a globális gazdaság „besüppedt”, és egy olyan periódusba lépett, ahol a laza pénzügypolitikák és kamatcsökkentések nem tudják enyhíteni a piacokon lévő nyomást.

„A ciklus kezd eltűnni, egy olyan világban élünk, melyet „besüppedtnek” neveznék. Szerinte az 1930-as évekhez hasonlóan a jelentős gazdaságok közötti viták növelik a globális piacok geopolitikai kockázatait.

Dalio hozzátette:

 „Az 1930-as évekhez hasonlóan most is egy feltörekvő hatalom hívja ki a már létező nagyhatalmat, a Kína-USA konfliktusokban.”

A szkeptikus és optimista befektetők jelenleg is egyetértenek abban, hogy a Fed alkalmazkodó álláspontja és a további kamatcsökkentések tartják az amerikai részvénypiacok lendületét, annak ellenére, hogy továbbra sincs végleges kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között.

Ha a kamatcsökkentések egyre kevésbé tudják tartani a gazdaság növekedését, akkor a befektetők agresszívabb módon védhetik értékeiket olyan hagyományos eszközökkel, mint az arany és a kötvények. Ennek következtében hatalmas bitcoineladások történhetnek.

Egyelőre nincs elég adatunk

Egyelőre nincs hozzá elég adatunk, hogy megállapítsuk, a bitcoin rizikós eszköz-e, valamint, hogy a befektetők hatalmas eladásokat hajtanának-e végre egy recesszió hírén.

A bitcoin 2018 végén egy rizikós eszköz képét mutatta, amikor az USA-Kína kereskedelmi háború elakadása miatti tárgyalások következtében 50%-ot emelkedett annak értéke.

Olvastad már? Dr. Doom a kriptoról beszélt, a tévedéseit most megcáfoljuk

A 2018 végi eladások a véletlen művei is lehettek, így idővel kiderül, hogy a bitcoin valóban menedék, vagy pedig kockázatos valuta lett-e az elkövetkezendő hónapok során a globális gazdaságok lassulásával.

Forrás: cryptoslate.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂