A CC Forum legutóbbi, londoni, Roger Ver közreműködésével lezajlott vitáján Dr. Nouriel Roubini ismét az öklét rázta a kriptopénzek felé, egy sor téves információt közölve azokkal kapcsolatban.

A bitcoin.com korábbi ügyvezetője, Roger Ver mind a Bitcoin Cash, mind a szélesebb kriptoipar védelmezőjeként szerepelt, az ismert közgazdaságtan-professzorral szemben.

Az összecsapás izgalmas volt, de ezzel még nincs eldöntve a csata.

Roubini kriptót illető hozzászólásai szűklátókörűségről tanúskodnak, és bizonyítják, hogy a közgazdász egyáltalán nem ért ehhez a feltörekvő iparághoz.

Még a hagyományos pénzügyi szektorhoz kötődő hiedelmei is kicsit idejétmúltnak tűnnek.

Most felsorolunk öt dolgot, amiben Roubini téved.

  • A kriptókkal nem lehet fizetni

Szerinte a kriptopénzek nem alkalmasak fizetésre. A hálózatok túl lassúak, és másodpercenként csak öt tranzakciót tudnak kezelni, szemben a Visa huszonötezres kapacitásával.

A legfőbb aggodalmát az árfolyam volatilitása jelenti, és, hogy a kereskedők nem tudnak megbízható, stabil átváltási árfolyamot használni.

Mindazonáltal a kriptós fizetéssel olyan piacok is megnyílhatnak, amelyek egyébként zárva lennének az emberek előtt.

Az alkalmazásokon belüli vásárlások sokkal gyorsabbak, és az internetkapcsolattal rendelkező, banki számlát viszont nem nyitható állampolgárok esetében – márpedig ilyenek a világ számos országában vannak – már pénzügyi szolgáltatások tömkelege és P2P platformok sora elérhető.

Ver szerint a BCH és más kriptók segítségével az internetes kereskedelem új lendületet kaphat, amint több weboldal elkezd kriptopénzeket használni:

„Nehéz elhinnem, hogy a kriptó nem jó fizetésre, miközben közel százezer helyen fizethetsz már vele az interneten.”

  • A coinok bedőlnek, és nem is állnak fel a földről

Dr. Roubini úgy érvel, 2017 óta sok kriptó szenvedett el jelentős értékcsökkenést:

„A főbb kriptók értékük nagyrészét elvesztették. Még a bitcoin is 60%-ot esett, a többi top10-es 75% körül, és sokezer más shitcoin 95%-ot is akár a csúcsról.”

Ez a tény igaz, a BTC 60% körüli csökkenést tapasztalt. Viszont sok coin visszakapaszkodott, és visszanyerte az értékét. A 2017-es piaci csúcs egy anomália volt, amely során a kockázatvállalók bizony elrugaszkodtak a valós értékektől.

A kriptoipar viszont agilis, a piac még éretlennek mondható. Ennek ellenére még mindig létezik, és alacsonyabb árfolyamok mellett is értékeket közvetít. Újabb és újabb felhasználási módok jelennek meg, és a kriptoalapú gazdaság kezd gyökeret verni.

Nem számít érvnek, de itt azt is hozzátehetjük, hogy a héten a belgiumi Dexia bank részvényei, a 2007 májusi árfolyamhoz képest már 99,99% mínuszba értek, a tőzsdei kivezetés is szóba került. Ezek szerint nem csak a kriptó állhat földbe, ugye, Dr. Roubini?

  •  Senki sem használ kriptót, mert az egy vicc.”

Ezt a legkönnyebb megcáfolni. Jelenleg körülbelül félmilló aktív bitcoin tárcacím van, az indulás óta folyamatos növekedés tapasztalható. Az 1000 BTC-nél többet tartalmazó tárcák száma is növekszik, bizonyítva, hogy van érdeklődés a befektetők részéről.

A bányászok is elkötelezték magukat, elképesztő erőforrásokat állítva a blokkgenerálás szolgálatába.

Külön piaca van az új, frissen kibányászott bitcoinoknak, amelyek nem rendelkeznek tranzakciós történettel. Ez megmutatja, a kriptopénzes hálózatok értéket képviselnek az azonnali, cenzúrázhatatlan tranzakciók biztosításával.

  •  Csak a bűnözők használnak kriptopénzeket

Valójában bűnözőnek lenni ÉS bitcoin használni, elég nagy baklövés. A hatóságok és a Chainalysis már végzett az egyik legnagyobb darknetes oldal felderítésével, amely pedofil tartalmat terjesztett.

Hogyan sikerült nekik? Egyszerűen követték a blokklánc tranzakciós történetét, és végül a valós világban is megtalálták a felhasználókat.

Bármely más pénzügyi eszköz esetében az átutalások követhetetlenek, publikusan nem elemezhetők, és a szükséges bírósági végzések megszerzése is hónapokba telik.

Dr. Roubini ezt ismét benézte. A kriptoipar már elkezdte kialakítani a saját megoldásait, hogy megfeleljenek a KYC szabályozásoknak, akár közvetlenül a blokkláncokon magukon is.

Néhány startup, mint amilyen a CypherTrace is, még messzebb mentek. Mára ők már több, mint 700 projektet figyelnek és követnek.

  • A fintech megoldások sokkal jobbak

A fintech, a technológiai alapon működő pénzügyi szolgáltatások ipara a kriptóhoz hasonló ütemben növekszik. Néhány kezdeményezésük vitathatatlanul innovatív. De a fintech sem jó mindenkinek.

Először is, regionális korlátozásokkal kell szembenéznie. Másodszor pedig sok esetben magasabb jutalékokkal dolgoznak, mint maga a bankrendszer.

Harmadsorban pedig egy fintech szolgáltatás ugyanúgy elzárhat a saját pénzedtől, megvannak a megoldásaik a számlák befagyasztására.

Ezzel szemben a kriptó esetében te, és csakis te kontrollálod a javaidat, és nincsenek ostoba szabályozások, hogy kinek küldhetsz és mennyit.

A csomópontok szétszórva találhatók a világon, így a tranzakciók hitelesítésében nem játszik szerepet az emberi tényező. Egyes fintech megoldások ráadásul banki számlát is igényelnek, ez pedig szembemegy az egész terület eredeti céljával.

Dr. Roubini ugyanazokat a kijelentéseket ismételgeti évek óta. A kriptoverzum viszont fejlődik, folyamatosan jelennek meg az új funkciók és felhasználási területek.

Olvastad már? Virtuális valóság és blokklánc

És bár a volatilitás miatt az arcunkra fagyhat a mosoly, úgy tűnik, a bitcoin nem megy innen már sehová.

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: ICO News Watch


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂