Scam felismerése elejétől a végéig

-

Az internet tele van csalókkal. Olyan emberekkel, akik másoktól minél kevesebb idő alatt minél több pénzt szeretnének kicsalni. Ezeket gyakran csak scameknek nevezzük. Első ránézésre gyakran tűnhetnek megbízható projekteknek.
A kriptovilágban ilyen átverésekből még több van, mivel a csaló képes teljesen anonim maradni.
Tekintsük át röviden, milyen fázisokból áll egy is scam élete, hogy jön létre majd omlik össze a legtöbbjük.

Nulladik fázis – bevezetés

Ezt a részt a befektetőknek szenteljük. Őket, ilyen projektek esetében három részre oszthatjuk:

 • Azok, akik valóban hisznek a projektben, például, hogy 0,01 BTC behelyezésével 60 nap alatt 0,05 bitcoinhoz jutnak majd. Csatlakoznak a projekthez, amelyre valahol a közösségi médiában bukkannak rá. Ez akár a projekt összeomlási fázisában is bekövetkezhet.
 • Azok, akik az előbbiek tanácsára úgy gondolják, hogy ha nekik „működik”, miért ne működne nekünk is. Ez a hülyeség az idegenekben való megbízásban áll összefüggésben. Scamek ajánlása esetén azonban az ajánló fél bűncselekményt követ el.
 • Azok, akik azzal a tudattal fektetnek be a projektbe, hogy befektetésük elúszhat. Ezek az emberek a scam mechanizmusát próbálják feltárni, hogy időben figyelmeztethessék a többieket. A projektbe elsőkként lépnek be.
Első fázis – alakulás

A scam projekt abban a pillanatban alapul meg, hogy felfut a marketing. Gyakran van jól kidolgozott jutalmazórendszere azon befektetők számára, akik másokat is meghívnak. Ezt nevezzük referral rendszernek.
A meghívásokért az első befektető jutalmat kap, illetve valamilyen előnyt. Jutalmat kaphat továbbá a belépő befektető is.
Az így kivitelezett struktúra nagyon gyorsan terjed az emberek között. Vannak azonban olyan jelek, amelyek már itt is egyértelműen bizonyítják, hogy baj van. Melyek ezek?

 • Olyan szokatlan doménnevek használata, mint *.farm, *.club, *.finance, stb.
 • Magas arányú megtérülés napi vagy havi szinten.
 • Az alkotóknak olyan ICO-juk van, amely sehol sincs listázva.
 • A weboldalnak nincs SSL-tanúsítványa, vagyis az URL nem https, hanem http formával kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a weboldal nem biztonságos, és nem javasolt rajta semmilyen személyes adat megadása.
 • A befektetés felvétele csak hónapokkal később lehetséges, pár nap működés után viszont közzéteszik, hogy mennyi befektető gyarapította vagyonát a projekt segítségével. És mégis hogyan sikerült nekik?
 • Az oldal működése nincs valami magas szinten, néhány gomb nem működik stb.
 • A cég nyilvános székhelye a Google Térkép szerint valamilyen mező, folyó stb. közepén fekszik.
Második fázis – az első (és néha utolsó) kifizetések

Nagyjából az elindulástól számított egy vagy két hónapon belül a befektetők elméletileg annyi pénzt kaphatnak vissza, amennyit megengednek felvenni.
Ez függ attól is, meddig szeretne működni a scam projekt. Ha összeszedték a kellő mennyiségű pénzt, néhány embert kifizetnek (valakit már soha), majd vége. Az oldal egyik napról a másikra megszűnik működni.
Egyéb esetben tovább növeli a bizalmat annak révén, hogy kifizeti az első befektetőket.
Ezek természetesen lescreenshotolják a fizetéseket, amelyeket meghívólinkjeikhez csatolnak, és így szereznek még több ügyfelet – pénzbehelyezőt – a projekt számára. Hogyan ismerjük fel ebben a fázisban, hogy nem kellene csatlakozni?

 • Néhány befektető olyan információt terjeszt, hogy a pénzt nem lehet felvenni.
 • Sokak nem tudnak bejelentkezni, vagy az oldal fejlesztés alatt áll.
 • A projekt új lehetőségeket ad a befektetők számára – 200 százalékos megtérülés vagy különféle bónuszok. Ez teljes képtelenség, amelyet valódi társaság soha nem tudna nyújtani. Ilyenkor már fél lábbal a sírban vannak.
 • A minimálisan felvehető pénzösszeg értéke megnő. Első hónapban például 0,01 BTC, aztán 0,1 BTC és így tovább.
Harmadik fázis – összeomlás

A legtöbb scam már az első fázisban megszűnik. A maradék a másodikban. Vannak azonban olyanok is, amelyek akár egy évig is eléldegélhetnek anélkül, hogy bárki is sejtené, mennyire vesztésre állnak.
Habár zajlanak a kifizetések, ezek a másoktól befolyó összegekből történnek. Az utolsó fázisban bármelyik órában bekövetkezhet a nem várt vég, ezért a hónapok óta működő, ilyen jellegű projektekbe egyáltalán nem javallott a belépés.
Ez a legrosszabb idő egy esetleges befektetésre. Azok a spekulánsok és befektetők, akik végig tudták, hogy elveszíthetik vagyonukat, már rég kiléptek, és felvették a pénzüket, így volt némi nyereségük.
Minden olyan scam vagy oldal esetében, amelyek rövid időn belül a betét magas arányú megtérülését ígérik, járjatok el nyitott szemmel.
Amint valaki valamilyen projektet javasol nektek, tekintsetek rá úgy, mintha alapból scam lenne, és próbáljátok meg bebizonyítani magatoknak, hogy mégsem az.

Olvastad már? A BNB átesett kilencedik havi tokenégetésén, de nem ez az eddigi legnagyobb

Ha mindez nem sikerül, akkor inkább ne vágj bele. És az örök érvényű szabály: mindig csak annyit fektess be, amennyit nem sajnálnál elveszíteni.
Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Az Ethereum bálnák 64 millió dollárt vontak ki a tőzsdékről

Az Ethereum (ETH) bizalmának figyelemre méltó megnyilvánulásaként a kriptopénz bálnák együttesen mintegy 64 millió dollár értékű ETH-t vontak ki a főbb tőzsdékről - jelentette a...

Márciusi altcoinok megfigyelése a Solana árnyékában

Vendégbejegyzés A kriptopiac napjainkban jelentős átalakulásnak lehet tanúja, amit a Solana (SOL) figyelemre méltó útja és a skálázható, biztonságos és decentralizált web3 platform előmozdítását célzó stratégiai...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!