Delegálj magyarul – ismerd meg a hazai AdaStarNode Cardano-poolt

-

A Cardano legújabb frissítése után a kriptopénz hazai közössége sem tétlenkedett sokáig. Nem sokkal stake-elés lehetőségének bevezetése után létrehozták az AdaStarNode-ot, az első magyar Cardano staking poolt.
Július végén a Cardano blokkláncán lezajlott a hálózat eddigi talán legfontosabb frissítése. Az angol romantikusról elnevezett Shelley-forknak köszönhetően immár a decentralizáltságra terelődött a hangsúly a jövőbeni fejlődést illetően.

Ezen állapot eléréséhez bevezetésre került a stake-elés lehetősége. Sok egyéb blokklánccal ellentétben azonban ez elsősorban nem az individuális stake-előkre, hanem staking poolokra támaszkodik. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a hitelesítőhálózat elég nagy legyen.

AdaStarNode

Ahhoz pedig, hogy egyik pool se szerezhessen monopóliumot a hálózaton (ahogy az például a bitcoin esetében simán megtörténhet), a Cardano úgy határozta meg a stake-elés feltételeit, hogy azt a kisebb poolokban inkább megérje végezni.
A Cardano Shelley frissítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Delegálók és karbantartók

A Cardano stake-előit kvázi két csoportra oszthatjuk: poolüzemeltetőkre és poofelhasználókra, más szóval delegálókra.
A delegálók azok, akik adájukat a kiválasztott poolra delegálva kamatjutalmakat érhetnek el kriptopénzük után. A pool üzemeltetői szintén jutalomban részesülnek, nekik azonban további kötelességük, hogy gondoskodjanak a pool, vagyis a csomópont technikai hátteréről, és biztosítsák annak folyamatos internetelérését.
Az adadelegálás abban különbözik a legtöbb proof-of-stake protokolltól, hogy a kriptopénzt magát nem szükséges lekötni, ahhoz annak tulajdonosa bármikor hozzáférhet. Szintén nem árt tudni azt a tényt, hogy a delegálásnak köszönhetően a tulajdonosok kezéből nem kerül ki az ada, vagyis a felhasználók nincsenek kitéve annak a veszélynek, hogy a pool üzemeltetői esetleg átvernék őket, és lelépnének a pénzükkel.
A delegálók vagyona még abban az esetben is biztonságban van, ha a csomópont internetcsatlakozása megszűnne. Ekkor is legfeljebb csak annyi történhet, hogy erre az időre a felhasználók nem kapják meg kamatbevételeiket.
Ez a kamatbevétel a cikk írásakor ~5,14%, a Cardano által megosztott kalkulátor segítségével azonban bármikor ellenőrizhető. Fontos azonban, hogy az éves megtérülés poolok szerint változhat (Ez itt ellenőrizhető, a Lifetime ROS oszlopban).

Delegáljunk itthon

Ha ezek után bárki figyelmét felkeltette a stake-elés, nem kell a szomszédba mennie. Az AdaStarNode mögött ugyanis olyan hazai kriptoszemélyiségek állnak, mint CoinPappa, Rátz Tibor és Váczi Krisztián. A pooltool.io éves ROS-becslése alapján 8,74%-os éves jutalomra számíthat az, aki náluk delegál.
Viszonyításképp: az ASN november 12-i Twitter-bejegyzése szerint ezzel a 8. helyet foglalják el Cardano-poolok között, ha az elmúlt 30 nap átlagos megtérülését vesszük figyelembe:


Bár már ez az információ is magáért beszél, technikai oldalról tudni kell még, hogy az általuk biztosított 1 ms pinggel, 860 Mb/s SSD írási sebességgel, szünetmentes táppal és 0-24 órás üzemeléssel valóban nincsenek hátrányban a „nagy játékosokkal” szemben.
Akiknek segítségre van szükségük a delegálást illetően, azoknak CoinPappa oktatóvideója ide kattintva érhető el.
Ha ti is tagjai szeretnétek lenni ennek a formálódó közösségnek, ne felejtsétek el bekövetni az AdaStarNode Twitter-oldalát sem, ahol egyebek mellett további információkat, friss híreket és érdekességeket találhattok.
Maradjatok képben, és iratkozzatok fel Telegram-csatornájukra is, ha pedig szeretnétek kérdezni a csapattól vagy megismerni a többi delegálót, azt a magyar nyelvű Telegram-csoportjukban tehetitek meg.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!