A Cardano legújabb frissítése után a kriptopénz hazai közössége sem tétlenkedett sokáig. Nem sokkal stake-elés lehetőségének bevezetése után létrehozták az AdaStarNode-ot, az első magyar Cardano staking poolt.

Július végén a Cardano blokkláncán lezajlott a hálózat eddigi talán legfontosabb frissítése. Az angol romantikusról elnevezett Shelley-forknak köszönhetően immár a decentralizáltságra terelődött a hangsúly a jövőbeni fejlődést illetően.

Ezen állapot eléréséhez bevezetésre került a stake-elés lehetősége. Sok egyéb blokklánccal ellentétben azonban ez elsősorban nem az individuális stake-előkre, hanem staking poolokra támaszkodik. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a hitelesítőhálózat elég nagy legyen.

AdaStarNode

Ahhoz pedig, hogy egyik pool se szerezhessen monopóliumot a hálózaton (ahogy az például a bitcoin esetében simán megtörténhet), a Cardano úgy határozta meg a stake-elés feltételeit, hogy azt a kisebb poolokban inkább megérje végezni.

A Cardano Shelley frissítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Delegálók és karbantartók

A Cardano stake-előit kvázi két csoportra oszthatjuk: poolüzemeltetőkre és poofelhasználókra, más szóval delegálókra.

A delegálók azok, akik adájukat a kiválasztott poolra delegálva kamatjutalmakat érhetnek el kriptopénzük után. A pool üzemeltetői szintén jutalomban részesülnek, nekik azonban további kötelességük, hogy gondoskodjanak a pool, vagyis a csomópont technikai hátteréről, és biztosítsák annak folyamatos internetelérését.

Az adadelegálás abban különbözik a legtöbb proof-of-stake protokolltól, hogy a kriptopénzt magát nem szükséges lekötni, ahhoz annak tulajdonosa bármikor hozzáférhet. Szintén nem árt tudni azt a tényt, hogy a delegálásnak köszönhetően a tulajdonosok kezéből nem kerül ki az ada, vagyis a felhasználók nincsenek kitéve annak a veszélynek, hogy a pool üzemeltetői esetleg átvernék őket, és lelépnének a pénzükkel.

A delegálók vagyona még abban az esetben is biztonságban van, ha a csomópont internetcsatlakozása megszűnne. Ekkor is legfeljebb csak annyi történhet, hogy erre az időre a felhasználók nem kapják meg kamatbevételeiket.

Ez a kamatbevétel a cikk írásakor ~5,14%, a Cardano által megosztott kalkulátor segítségével azonban bármikor ellenőrizhető. Fontos azonban, hogy az éves megtérülés poolok szerint változhat (Ez itt ellenőrizhető, a Lifetime ROS oszlopban).

Delegáljunk itthon

Ha ezek után bárki figyelmét felkeltette a stake-elés, nem kell a szomszédba mennie. Az AdaStarNode mögött ugyanis olyan hazai kriptoszemélyiségek állnak, mint CoinPappa, Rátz Tibor és Váczi Krisztián. A pooltool.io éves ROS-becslése alapján 8,74%-os éves jutalomra számíthat az, aki náluk delegál.

Viszonyításképp: az ASN november 12-i Twitter-bejegyzése szerint ezzel a 8. helyet foglalják el Cardano-poolok között, ha az elmúlt 30 nap átlagos megtérülését vesszük figyelembe:

Bár már ez az információ is magáért beszél, technikai oldalról tudni kell még, hogy az általuk biztosított 1 ms pinggel, 860 Mb/s SSD írási sebességgel, szünetmentes táppal és 0-24 órás üzemeléssel valóban nincsenek hátrányban a „nagy játékosokkal” szemben.

Akiknek segítségre van szükségük a delegálást illetően, azoknak CoinPappa oktatóvideója ide kattintva érhető el.

Ha ti is tagjai szeretnétek lenni ennek a formálódó közösségnek, ne felejtsétek el bekövetni az AdaStarNode Twitter-oldalát sem, ahol egyebek mellett további információkat, friss híreket és érdekességeket találhattok.

Maradjatok képben, és iratkozzatok fel Telegram-csatornájukra is, ha pedig szeretnétek kérdezni a csapattól vagy megismerni a többi delegálót, azt a magyar nyelvű Telegram-csoportjukban tehetitek meg.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!