A Cardano (ADA) hivatalosan is átállt a korábbi Byron főhálózatról a Shelley főhálózatra egy láncelágazás során.

A Shelley indulásával lehetővé vált a staking , így a Cardano átalakulhat egy centralizált, szövetségi rendszerről, egy proof-of-stake rendszerre.

A felhasználók mostantól kamatoztathatják adakészletüket akár Ledger hardvertárcájukon keresztül, a Trezor-támogatás pedig heteken belül várható. A felhasználók évente 5%-os kamatozásra számíthatnak adájuk után.

Az IOHK egy kamatkalkulátort is megosztott weboldalán, amellyel megtudhatjuk, hogy milyen megtérülésre számíthatunk.

 

Végre életbe lépett a Shelley

Több mint ötévnyi fejlesztés után a Cardano végre átlépett a Byronból a Shelley-korszakba. A Cardano mögött álló IOHK budapesti idő szerint 23:44:51-kor aktiválta a Shelley láncelágazást, amely új korszakot jelent a projekt számára.

A láncelágazás eseménymentesen zajlott, az ADA-tulajdonosok szinte észre sem vették, mivel már év eleje óta dolgoznak ezen az Ouroboros BFT indulásával.

A Cardano indulása óta a Shelley a legnagyobb fejlesztés, mivel ez egy teljesen új architektúra, amely új funkciókat tett elérhetővé. A felhasználók mostantól staking poolokat indíthatnak a láncon és láthatóvá tehetik azt a stakerek számára.

Több ilyen közösség is volt már a Shelley teszthálózatán, amelyek pár órával később már csatlakoztak is a fő hálózathoz.

 

Mostantól bárki kamatoztathat

A lehetőség mostantól hivatalosan is él, de pár óra eltelhet mire ezek a közösségek elérhetővé válnak a Daedalus felhasználói felületén keresztül.

A felhasználók az epoch 0 fázisban megkezdhetik a delegálást, amely július 29-től augusztus 3-ig tart, ezt követően a stake-ek regisztrálásra kerülnek. Akik az epoch 0 fázis során kezdték meg a kamatozást az epoch 3 végén kapják meg jutalmukat, augusztus 18-án.

Gyakorlati szempontból az adatulajdonosok annyi változást észlelhettek, hogy le kell tölteniük a Daedalus Shelley verzióját, hogy tovább használják tárcájukat. A fejlesztéssel a Daedalus kap egy hardvertárcaközpontot, amely lehetővé teszi a kamatozást a Ledger-készülékeken keresztül.

A hardvertárcát hetente frissítik, de közben is volt egy frissítés, hogy felkészüljenek a Shelley kiadására. Ez jelentős lépés a Cardano számára, mivel azon kevés kriptopénzek között van, amelyet hardvertárcán keresztül is kamatoztathatunk.

A Trezor a másik népszerű hardvertárca a Ledger mellett, az ő felhasználóiknak a jövő hétig várniuk kell, hogy elérhetővé tegyék a kamatozást.

Charles Hoskinson, az IOHK vezérigazgatója elmondta, hogy a Trezort havonta frissítik, így a Shelleyt támogató frissítést augusztus 4-én vagy 5-én várható.

A legtöbb kriptotőzsde egyelőre nem állt át a Shelley-frissítésre, mivel Hoskinson szerint az adát régóta támogató tőzsdéknek kell egy kis idő, hogy kijavítsák kódbázisukat a biztonságos indulás érdekében.

Olvastad már? Peter Schiff szerint az aranyat a bitcoinnál „nehezebb elkobozni”

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂