A bitcoin és az ethereum kétségkívül a legjelentősebb kriptopénzek, különösképpen a 2017-es bika piac óta, mely alatt hatalmas emelkedett a két vezető kriptopénz árfolyama. Annak ellenére, hogy ezek a vezető kriptopénzek, a mögöttük álló technológia meglehetősen régi.

Olvastad már? Bitcoin VS Ethereum: különbségek, előnyök és hátrányok – Melyik a jobb? 2.rész

A bitcoin alternatívái

Számos alternatívája létezik már a bitcoinnak, ezek közül néhány az évek alatt jelentős sikereket és növekedést is elért. Az egyik legnagyobb ezek körül a bitcoin cash (BCH)

A bitcoin cash egy 2017 augusztus elsején bekövetkezett hard fork után született. A bitcoinközösség egyes tagjai nem értettek egyet azzal, hogy nem növelik a bitcoin blokkméretét, ezért új láncot alkottak.

Egy másik népszerű alternatíva a litecoin (LTC), ez szintén egy peer-to-peer digitális készpénz, mely hasonlóképpen, gyors és olcsó tranzakciókat szeretne nyújtani a világon mindenkinek.

A monero (XRM) is egy alternatíva, ez egy olyan kriptopénz, mely leginkább a titkosításra és az adatokat védelmére összpontosít, szinte lenyomozhatatlan.

Ugyan számtalan alternatíva létezik, de a bitcoin már nagyon régóta piacvezető a kriptopénzek között, ez uralja a kriptopénzek összpiaci értékének szinte felét.

Az ethereum alternatívái

Ahogy korábban megírtuk, az ethereum sokkal inkább egy platform, mint egy digitális pénz, ezért inkább egyéb platformokat érdemes megfigyelni, melyeken decentralizált alkalmazások futnak.

Ahogy a bitcoin és a bitcoin cash esetében, az ethereumnál is kialakultak a közösségen belül viták.

Talán az ethereum classic (ETC) a legjelentősebb ether alternatíva. Ez is egy hard fork következménye, mely ketté osztotta a rendszert.

A NEO szintén az ethereum egyik alternatívája. Ez volt talán az első kínai nyílt forráskódú blokklánc projekt, melyet a közösség csak „kínai ethereumként” szokott nevezni.

A stratis (STRAT) szintén egy platform, mely az etherummal igyekszik versenybe szállni. Kompatibilis a C#-al és a Microsoft.net keretrendszerrel. A stratis célja, hogy C# alapú blokklánc alkalmazások fussanak rajta.

Összefoglaló

Ahogy olvashattuk nagyon sok mindent érdemes tudni az ethereumról és a bitconról, a közvélemény szerint ez a két legnagyobb digitális valuta, azonban a valóság árnyaltabb ennél.

Ha be akarunk lépni a kriptobefektetések világába, akkor érdemes ismeri a rendszerek közti különbségeket. A vezető kriptopénzek között számos jelentős projektet találhatunk, ám ezek közül számos nem is számít valutának, mégis így nevezik őket.

A bitcoin és az ethereum a legismertebb kriptopénzek, de összesen több, mint 2.000 kriptopénz létezik, ezek közül mindegyik egyedi.

Ha kriptobefektetésen gondolkozunk, akkor érdemes mindegyik kriptovalutát tüzetesen átvizsgálni, hogy meggyőződjünk arról, hogy valós problémát igyekszik megoldani a projekt és érdemes-e bele fektetni.

 


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép napod!

Szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt tedd meg:

BTC: 34vcA11dH3AbVWkEbQraCvM2vNFkT6JFJM

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0xe6E0D778d323786c1151163d2A3472989Fe7aA53

KÖSZÖNÖM!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük