A bitcoin és az ethereum kétségkívül a legjelentősebb kriptopénzek, különösképpen a 2017-es bika piac óta, mely alatt hatalmas emelkedett a két vezető kriptopénz árfolyama. Annak ellenére, hogy ezek a vezető kriptopénzek, a mögöttük álló technológia meglehetősen régi.

Bitcoin vs. Ethereum – bányászás

Fontos kiemelni, hogy mik a különbségek a bitcoin és az ethereum bányászása között. A bitcoin és az ethereum alapját is a blokklánc technológia adja, de számos különbség van a kettő algoritmusában.

A bitcoin és az ethereum is saját „megegyezési algoritmussal” rendelkezik, máshogyan erősítik meg a tranzakciók és az információ valódiságát, mely a főkönyvbe kerül.

Olvastad már? Bitcoin vs Ethereum: különbségek, előnyök és hátrányok – Melyik a jobb? 1.rész

A bitcoin bányászás alapját a Proof of Work szolgáltatja.

Annak a valószínűsége, hogy kibányászol egy blokkot attól függ, hogy mennyi számítási erőforrással rendelkezel. A blokk kibányászásáért járó jutalmat az kapja, aki először old meg egy komplex matematikai feladványt.

A Proof of Work esetében minden bányász egymással versenyez, hogy ki lesz az első, aki kibányássza a blokkot.

Az ether bányászás alapját jelenleg szintén a PoW adja, azonban ez a jövőben változni fog, a Proof Of Stake (PoS) algoritmust fogja használni.

Ez esetben a blokk „kibányászásának” valószínűsége attól függ, hogy mekkora részét uralja a rendszernek, vagyis mennyi etherrel rendelkezik. A PoS esetében a blokkok megszerzői nem kapnak blokkjutalmat, ehelyett a hálózat tranzakciós költségeit gyűjtik be.

Az ether esetében ennek a jutalomnak a neve gas. A PoS-nél nincsenek megoldandó matematikai problémák, az új blokk „teremtője” determinisztikusan dől el.

Azt is fontos megemlíteni, hogy az ether blokkideje jelentősen gyorsabb, ez az az átlag idő, ami egy új blokk létrejöttéhez szükséges. A bitcoin esetében ez jelenleg nagyjából nyolc perc, az ethernél ez 25 másodperc.

Bitcoin vs. Ethereum árfolyamgrafikon

Természetesen a befektetőket leginkább az árfolyam érdekli.

A bitcoin vs ethereum versenyét mindig érdemes volt figyelemmel kísérni, eddig a bitcoin mindig felülmúlta az ether teljesítményét.

Először is fontos megjegyezni, hogy a bitcoin sokkal régebb óta van jelen a piacon, mint az ether. A bitcoin 2008 októberében jelent meg, az ether 2015-ben.

2018 januárjában a bitcoin árfolyama 20.000 dolláros árfolyamcsúcsot ért el, ezt 2017-ben szinte végig egy történelmi mértékű árfolyamemlekedés előzte meg, mely az év végén csúcsosodott ki.

2017 elején nagyjából 900 dollár volt a bitcoin árfolyama, tehát csaknem 20-szorosára emelkedett az árfolyama.

Az ether is rendkívül jól teljesített 2017 során, 1.400 dolláros csúcsot ért, az év elején 10 dollárról indult. Ez 140-szeres növekedés, mely sokkalta nagyobb, mint a bitcoiné.

A 2018-as év azonban egyik kriptopénz árfolyamának sem kedvezett, teljesen máshogy viszonyulnak a befektetők a btc vs. eth vitához.

2017 arról szólt, hogy melyik megy magasabb, 2018 ehhez képest arról szól, hogy melyik bukik kevesebbet.

A bitcoin árfolyama nagyjából 75%-ot esett a csúcsról, jelenleg 5.100 dolláron áll. Az ether sokkal nagyobbat esett, jelenleg 165 dolláron áll, mely 90%-os árzuhanást jelent.

Voltak időszakok, amikor az ether el is vesztette a második legnagyobb összpiaci érték helyét, az xrp-vel szemben.

Folytatás következik…

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon a Telegramon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt tedd meg:

BTC: 34vcA11dH3AbVWkEbQraCvM2vNFkT6JFJM

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0xe6E0D778d323786c1151163d2A3472989Fe7aA53

KÖSZÖNÖM!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük