A bitcoin és az ethereum kétségkívül a legjelentősebb kriptopénzek, különösképpen a 2017-es bika piac óta, mely alatt hatalmas emelkedett a két vezető kriptopénz árfolyama. Annak ellenére, hogy ezek a vezető kriptopénzek, a mögöttük álló technológia meglehetősen régi.

Olvastad már? Japán legnagyobb bankja belép a kriptopiacra

Tekintsük át, hogy mik a bitcoin és az ethereum közötti legnagyobb különbségek, a technológia, a bányászás, az árfolyam és persze az alternatívák terén.

Bitcoin

A bitcoin lényegében egy megosztott peer-to-peer digitális valuta, mellyel tranzakciókat bonyolíthatunk le a lehető legbiztonságosabb módon két fél között, a földrajzi helyzetüktől függetlenül.

Összességében egy digitális pénz, melyet bármelyik másik bitcoin felhasználónak utalhatunk.

A bitcoin 2008 októberében indult, egy anonim személy vagy személyek írtak egy fehér könyvet, melyben leírjak a bitcoin alapjait, a dokumentum címe

„Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (Bitcoin: egy peer-to-peer elektronikus pénzrendszer).”

A bitcoin alapját a blokklánc technológia adja. A blokklánc egy nyilvános főkönyv, mely a rendszer összes valaha indított tranzakcióját tartalmazza.

A főkönyv tárolása az egész hálózaton történik, ha frissül a hálózat akkor mindenhol frissül. A bitcoin bányászok ezzel szemben azok, akik megerősítik a hálózat számára a tranzakciókat azért, hogy egy blokkba kerüljenek, ezzel a hálózat nagyon fontos részét alkotják.

Ez adja az egész bitcoin alapját, ha egy tranzakciót meghirdetnek a hálózaton és belekerül a blokkba, akkor rákerül a blokkláncra.

Ha ez bekövetkezett, akkor ez megfordíthatatlan és megmásíthatatlan, bekerül a főkönyvbe és mindenki láthatja a tranzakciót.

ETHEREUM

Ha a bitcoin egy virtuális valuta, akkor az ethereum egy decentralizált, okosszerződéseket futtató felület. Ezek olyan alkalmazások, melyek bármiféle átverés, cenzúra vagy beavatkozás nélkül futnak, pontosan a kódjuk szerint.

Ez adja a bitcoin és az ethereum közti egyik legnagyobb különbséget, az ethereum nem egy valuta, hanem egy platform, melynek az alap valutája az ether (ETH).

Az ethereum 2015-ben indult és ez a legnagyobb és nyílt decentralizált szoftverplatform, melyen okosszerződések és decentralizált alkalmazások (dAppok) futnak.

Az Ethereum mögött Vitalik Buterin áll, egy Torontói programozó.

A projektet erdetileg Buterin mellett Mihai Alisie, Anthony Di Lorio és Charles Hoskinson indította. Buterik szerint Dr. Gavin Wood és Joseph Lubin szintén részt vett az indításban.

Dr. Gavin Wodd írta és publikálta az ethereum sárga könyvét, Joseph Lubin pedig megalapította a ConsenSys-t egy céget, mely decentralizált alkalmazásokra összpontosít.

Folytatás következik…


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon a Telegramon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt tedd meg:

BTC: 34vcA11dH3AbVWkEbQraCvM2vNFkT6JFJM

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0xe6E0D778d323786c1151163d2A3472989Fe7aA53

KÖSZÖNÖM!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük