Az Ukrán Nemzeti Bank bevezetné a digitális hrivnyát

-

Az NBU bemutatta a bankszakma és a magánszektor, köztük a helyi kriptoipar résztvevőinek a saját fejlesztésű digitális valuta, az e-hrivnya tervezetét.

A törvényhozók visszajelzéseket várnak a szakértőktől, hogy milyen lehetséges problémák merülhetnek fel, amelyeket orvosolniuk kell a nemzeti valuta digitális változatában.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az elsődleges célok szerint az e-hrivnya kiegészítené a készpénzt és a jelenleg is használható elektronikus megoldásokat, és a tervek szerint a társadalom minden résztvevője, a lakosság, a vállalkozások, állami hivatalok, vagy éppen a pénzintézetek számára lehetővé tenné a felhasználást.

A kezdeményezés tavaly szeptemberben indult, és az NBU azóta már elkészítette a terveket, amelyek alapján ki tudják adni a saját digitális pénzt.

A Nemzeti Bank elnökhelyettese, Oleksiy Shaban elmondta, ez a fejlesztés lehet az ukrán pénzügyi infrastruktúra következő lépcsőfoka.

„Az e-hrivnya segít digitalizálni a gazdaságot, terjeszteni a készpénzmentes fizetési módokat, és növelni az átláthatóságot. Emellett csökkenthetők a költségek, és növekedhet a nemzeti pénzbe vetett bizalom.”

Egy több résztvevős találkozó során a bank bemutatta a fejlesztések jelenlegi állapotát, és a digitális pénz aktuális verzióját.

A meghívottak megismerhették a pénz kialakítását, a felhasználás előnyeit, többek között az azonnali fizetés lehetőségét is.

A bank a tervek kidolgozása során felhasználta azokat az adatokat is, amelyeket egy 2021-es felmérés során gyűjtött a terület szakértőitől.

A bank számos különböző területen is lehetségesnek látja az e-hrivnya használatát, ide értve a lakossági, kiskereskedelmi fizetéseket, az állami szociális juttatásokat, és akár az okosszerződéseket is.


A segítségével ráadásul egyéb digitális eszközöket is ki lehetne bocsátani, és azok kereskedését, menedzselését végezni.

A központi bank szerint a digitális pénz kulcsfontosságú lesz a pénzügyi infrastruktúra fejlesztése során, amely szükséges a virtuális eszközök piacának a létrejöttéhez.

Ukrajna eddig még nem szabályozta mindenre kiterjedő módon a saját kriptoiparát.

Tavaly ősszel került a parlament elé egy virtuális pénzeszközökről szóló törvénycsomag, amelyet idén márciusban írt alá az elnök, miután több téren is változtatni kellett rajta.

Az ország tőzsdefelügyelete nemrégiben kapta meg az utasítást, hogy kezdje el kidolgozni az eljárásokat és a megfelelő szabályokat, hogy a törvényeket a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

Emellett a területen folyamatosak az egyeztetések, hogy a jogszabályok az EU normákkal összhangban legyenek, megfeleljenek a szükséges szabványoknak.

Ukrajna a jelenleg is zajló háborús konfliktusában, és az ahhoz kapcsolódó humanitárius tevékenységben nagymértékben támaszkodik a külföldről érkező kriptopénz-adományokra.

Olvastad már? A Bitcoin legrosszabb novemberi zárását produkálta az elmúlt 2 évben

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!