Az Ukrán Nemzeti Bank bevezetné a digitális hrivnyát

-

Az NBU bemutatta a bankszakma és a magánszektor, köztük a helyi kriptoipar résztvevőinek a saját fejlesztésű digitális valuta, az e-hrivnya tervezetét.

A törvényhozók visszajelzéseket várnak a szakértőktől, hogy milyen lehetséges problémák merülhetnek fel, amelyeket orvosolniuk kell a nemzeti valuta digitális változatában.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az elsődleges célok szerint az e-hrivnya kiegészítené a készpénzt és a jelenleg is használható elektronikus megoldásokat, és a tervek szerint a társadalom minden résztvevője, a lakosság, a vállalkozások, állami hivatalok, vagy éppen a pénzintézetek számára lehetővé tenné a felhasználást.

A kezdeményezés tavaly szeptemberben indult, és az NBU azóta már elkészítette a terveket, amelyek alapján ki tudják adni a saját digitális pénzt.

A Nemzeti Bank elnökhelyettese, Oleksiy Shaban elmondta, ez a fejlesztés lehet az ukrán pénzügyi infrastruktúra következő lépcsőfoka.

„Az e-hrivnya segít digitalizálni a gazdaságot, terjeszteni a készpénzmentes fizetési módokat, és növelni az átláthatóságot. Emellett csökkenthetők a költségek, és növekedhet a nemzeti pénzbe vetett bizalom.”

Egy több résztvevős találkozó során a bank bemutatta a fejlesztések jelenlegi állapotát, és a digitális pénz aktuális verzióját.

A meghívottak megismerhették a pénz kialakítását, a felhasználás előnyeit, többek között az azonnali fizetés lehetőségét is.

A bank a tervek kidolgozása során felhasználta azokat az adatokat is, amelyeket egy 2021-es felmérés során gyűjtött a terület szakértőitől.

A bank számos különböző területen is lehetségesnek látja az e-hrivnya használatát, ide értve a lakossági, kiskereskedelmi fizetéseket, az állami szociális juttatásokat, és akár az okosszerződéseket is.


A segítségével ráadásul egyéb digitális eszközöket is ki lehetne bocsátani, és azok kereskedését, menedzselését végezni.

A központi bank szerint a digitális pénz kulcsfontosságú lesz a pénzügyi infrastruktúra fejlesztése során, amely szükséges a virtuális eszközök piacának a létrejöttéhez.

Ukrajna eddig még nem szabályozta mindenre kiterjedő módon a saját kriptoiparát.

Tavaly ősszel került a parlament elé egy virtuális pénzeszközökről szóló törvénycsomag, amelyet idén márciusban írt alá az elnök, miután több téren is változtatni kellett rajta.

Az ország tőzsdefelügyelete nemrégiben kapta meg az utasítást, hogy kezdje el kidolgozni az eljárásokat és a megfelelő szabályokat, hogy a törvényeket a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

Emellett a területen folyamatosak az egyeztetések, hogy a jogszabályok az EU normákkal összhangban legyenek, megfeleljenek a szükséges szabványoknak.

Ukrajna a jelenleg is zajló háborús konfliktusában, és az ahhoz kapcsolódó humanitárius tevékenységben nagymértékben támaszkodik a külföldről érkező kriptopénz-adományokra.

Olvastad már? A Bitcoin legrosszabb novemberi zárását produkálta az elmúlt 2 évben

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

A Fantom (FTM) feltámadása, vagy bikacsapda?

A Fantom kétségkívül az egyik olyan érme a piacon, amely januárban jelentős emelkedést produkált. Napi időkeretben nézve, január 1. és e cikk írásának időpontja...

Bitcoin technikai elemzés 02.03.

Prémium Bitcoin A Bitcoin ma kicsit vissza húzódott,mivel a piaci volatilitás nőtt a legutóbbi amerikai nem mezőgazdasági bérszámfejtési jelentés (NFP) miatt. A csütörtöki 24 091 dolláros csúcsot...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!