Az EIP-1559-nek deflációs nyomást kellett volna gyakorolnia a hálózatra. És ez működik is.

Amikor az EIP-1559-et a múlt hónapban bevezették az Ethereumba, az volt a célja, hogy lelassítsa az ETH-kínálat növekedésének ütemét.

Az elmúlt 24 órában azonban az ETH-kínálat egyáltalán nem nőtt. Hanem csökken.

Az elmúlt 24 órában több Ethereumot égettek el a hálózaton, mint amennyit minteltek, ami azt jelenti, hogy ma kevesebb ETH áll rendelkezésre, mint tegnap.  Az Ethereum szakértői szerint ez az első ilyen eset a hálózaton.

Az EIP-1559 egy javasolt kódolási módosítás volt az Ethereum blokkláncában, amely lehetővé tette a blokkméretek bővítését, hogy több tranzakciót lehessen egyszerre átküldeni a hálózaton.

Az Ethereum hálózata az NFT-k és a decentralizált pénzügyi alkalmazások, például az Aave hitelezési protokoll és a Uniswap tőzsde népszerűségének köszönhetően zsúfoltsággal küzd, mivel ezek az eszközök a hálózat véges erőforrásait használják fel.

A javaslat része volt egy alapdíj előírása minden egyes tranzakcióra. Ahelyett, hogy a díjak továbbra is a hálózati tranzakciókat hitelesítő bányászokhoz folynának be, az alapdíjat elégetnék (azaz kivonnák a forgalomból azáltal, hogy egy olyan pénztárcába küldik, amelyhez nem lehet hozzáférni).

Az elképzelés az volt, hogy csökkentsék az ETH teljes kínálatát, amelynek a Bitcoinnal ellentétben nincs esetleges felső határa.

Ennek eredményeként az Ethereum árának elméletileg emelkednie kell, hogy megfeleljen a keresletnek.

Bár az EIP-1559 csökkenti az ETH-kínálat növekedési ütemét, nem feltétlenül csökkenti az ETH-kínálatot.

Ez azért van így, mert minden egyes előállított blokkal a bányászok továbbra is megtarthatják az újonnan bányászott ETH-t.

Amíg az újonnan bányászott ETH mennyisége magasabb, mint az elégetett alapdíjak, addig az ETH teljes kínálata nő.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Ez már nem így van, legalábbis ma már nem.

A csütörtökön és pénteken átívelő 24 órás időszakban a kínálat növekedése negatívba fordult. Több ETH-t égettek el, mint amennyit (12.500-13.000 ETH) kiadtak a bányászoknak.

Ez azért fordulhat elő, mert az Ethereum-tranzakciók iránti nagyobb kereslet időszakában az alapdíj felfelé módosul.

A DeFi Pulse társalapítója, Scott Lewis és a Week in Ethereum News alapítója, Evan Van Ness szerint ez az első ilyen eset, amikor az Ethereum deflációs irányba fordul.

A kódváltás augusztus 5-i életbe lépése óta több mint 188.000 ETH égett el az EIP-1559-et nyomon követő weboldal, az Ultrasound Money szerint.

A Nomics árazása szerint ez 736 millió dollárnak felel meg.

A változás közvetlenül a valuta árfolyamának emelkedéséhez vezetett. Az Ethereum az augusztus 4-i 2516 dollárról mára 3926 dollárra emelkedett – ez 56%-os emelkedés egy hónap alatt.

Olvastad már? Buterin szerint az NFT-k az Ethereum legnagyobb felhasználási lehetőségei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!