Az amerikai Tőzsdefelügyelet szerint a mesterséges intelligencia pénzügyi válsághoz vezethet

-

Gary Gensler, a SEC elnöke a Financial Times interjújában beszélt arról, hogy a megfelelő szabályozói hozzáállás hiányában szinte elkerülhetetlennek látszik egy olyan pénzügyi válság, amelyet a mesterséges intelligencia, az AI okozhat.

A nézetei alapján ez pedig már a következő évtizedben bekövetkezhet.

„Ez elég kemény kihívás, amely a pénzügyi stabilitást veszélyezteti. Kezdeni kell vele valamit, mert a legtöbb jogszabályunk most egyedileg értékeli a pénzintézeteket, bankokat, pénzpiaci alapokat, vagy éppen a brókereket. Így működik a rendszerünk. A probléma ott kezdődik, hogy ez a jelenség úgymond elfoglalhatja az egész horizontot, mindenki elkezdheti ugyanazt csinálni, és nem tudjuk mi lesz, ha a jövőben számos, egymástól független intézmény kezdi el ugyanazt a modellt követni, és ugyanazokkal az adatokkal dolgozni.”

Gensler szerint nem is biztos, hogy elég, ha a jelenlegi szabályokat megpróbálják átalakítani, hiszen, ahogyan megfogalmazza, ez nem oldja meg az elterjedés problémáját, hogy minden piaci szereplő ugyanazokat az adatmodelleket fogja majd használni.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ráadásul ezek az adatbázisok nem is a cégeknél lesznek, hanem a nagy tech cégek birtokában, vagy a felhőszolgáltatóknál, és azoknál a cégeknél akik különböző AI-szolgáltatásokat ajánlanak.

Gensler elmondta, hogy ezt a kérdéskört már elkezdték jobban szemügyre venni, és a Pénzügyi Stabilitási Tanács, valamint a Pénzügyi Stabilitási Felügyelet is be lett vonva a munkába, mivel Gensler szerint ez a feladat túlnyúlik az egyes hivatalokon.

A Wall Street vállalatai már több AI-szolgáltatást is bevezettek, amelyek széles körben elérhetőek, ezek között találunk robot-tanácsadót, kereskedési applikációt egyaránt.

Gensler szerint pedig aggodalomra ad okot, hogy esetleg felbukkanhat a nyájszellem ezeknek a szolgáltatásoknak a használata során, mivel mindegyik piaci szereplő ugyanazt a modellt követheti majd, és ugyanazokkal az adatokkal dolgozhat.

Ez a viselkedés viszont bajt hozhat a pénzügyi stabilitásra, és akár új válsághoz is vezethet.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Gensler egyértelműen el is mondta, hogy szerint egy új pénzügyi krízis bekövetkezte csak idő kérdése.

Nem ez volt az első alkalom, hogy ennek a meggyőződésének adott hangot, idén augusztusban úgy nyilatkozott, hogy a jövő pénzügyi válságaiban nagy szerepet kap majd az AI, annak ellenére, hogy maga a technológia elképesztő fejlődést hozhat a tudomány, a technológia, és a kereskedelem területén.

Olvastad már? Nyerj a Fairspin-nel: TOP-3 szeptemberi nyeremények

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Revolut három év várakozás után megszerzi a brit banki engedélyt

A Revolut hároméves szabályozási folyamat után megszerezte a brit banki engedélyt, ami jelentős mérföldkő a terjeszkedésben, és megszilárdítja pozícióját a hazai piacon. A londoni székhelyű fintech...

A Solana útja az 500 dollárig: A stratégiai lépés és az altcoinok készen állnak a következő lépésre

Vendégbejegyzés A Solana értékének 500 dollár felé történő robbanása nagy port kavar a kriptovilágban. A Solana csapatának stratégiai lépései mozgatják ezt az emelkedő tendenciát, és mindenhol...

Ripple (XRP) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ripple (XRP) A kriptopiaci összeomlásban a top altcoinok masszív napközbeni esést regisztrálnak, ami egy FUD-rohamot jelez. A Ripple (XRP) árfolyama azonban lényegesen kisebb esést és alacsonyabb árfolyam-visszautasítást...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca jelentős, 3,47%-os korrekciót regisztrált az elmúlt 24 órában. Továbbá, a top kriptopénz tokenek is hasonló árfolyammozgást mutattak, letörve a fontos szintjeiket. Ráadásul az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!