A JPMorgan Chase felismerte a blokkláncban rejlő jövedelmezőséget, és új, digitális valutára és blokkláncra összpontosító vállalatot hozott létre.

Másfél évvel bejelentése után a JPM Coin – a JPMorgan Chase saját stabilcoinja – mostanra kigördült, sőt, egy nemzetközi techvállalat már használja is a határokon átnyúló fizetései lebonyolítására.

Egy október 27-én közzétett jelentés szerint az új felhasználás a hatékonyság növelése a költségek csökkentése mellett csak megerősíti a megabank magabiztosságát a technológia ígéreteiben és jövedelmezőségében.

Azzal az elvárással, hogy a jövőben kereskedelmi kliensek is jelentkeznek majd a stabilcoin felhasználására, a JPMorgan egy saját vállalatot hozott létre a digitális valutákra és a blokkláncra kihegyezve.

Az új üzleti egység, az „Onyx” már több mint 100 alkalmazottal rendelkezik Umar Farooq vezetése alatt. Takis Georgakopoulos, a JPMorgan nagykereskedelmi fizetésekért felelős globális vezetője elmondta:

„Most a kommercializálás periódusa zajlik […] a kutatási és fejlesztési fázisból egy olyan irányba tartunk, amelyből egy valódi vállalat is válhat”

A PayPal legutóbbi, kriptopénzek támogatásával kapcsolatos bejelentését követően további megerősítést nyert, hogy a blokklánc egyre több pénzzel kecsegtethet ezen vállalatok számára. A JPMorgan kísérletezése a technológiával és fejlesztgetései az ágazatban különféle kulcsterületekre oszthatók.

Már 3 éve tolják

Először is, a megabank már 2017 óta folytatja a blokkláncalapú Bankközi Információs Hálózat pilot programját, amely több mint 400 résztvevő bankot és vállalatot foglal magában.

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

A JPMorgan úgy véli, hogy a már Liink néven futó rendszer jelentősen megnövelheti a hatékonyságot, a bankok határokon átívelő és nagykereskedelmi összetett interakcióit illetően.

A JPMorgan egymaga a határokon átívelő nagykereskedelmi pénzforgalom 6 billió dollárjáért felel naponta több mint 100 különböző országban.

A bank már korábban is innovatív eszközként azonosította a blokkláncot a már meglévő, elavult pénzfeldolgozó rendszerekkel szemben.

A blokklánc és a digitalizáció képes lehet biztonságosan száműzni az ilyenféle pénzcserék fizikai aspektusait. Georgakopoulos elmondta, miszerint hónapok kérdése, és egy új blokkláncrendszerrel állnak majd elő kereskedelmi felhasználásra.

„A blokklánc egy változatának felhasználásával a résztvevők lesznek a csekkek fő kibocsátói, valamint a lockboxok fő kezelői. Lehetséges, hogy így az ágazat mai költségeit akár 75%-kal is csökkenthetjük, és a csekkeket perceken belül elérhetővé tehet majd tenni a mai, napokig tartó folyamat helyett.”

Kínára és Szingapúrra mutatva Georgakopoulos kifejtette magabiztosságát azzal kapcsolatban, hogy a CBDC elfogadottsága „nagyon magas”.

Az Onyx új vezérigazgatója elmondta gondolatait arról is, miért folytak ilyen lassan a fejlesztések blokkláncfronton egészen mostanáig:

„Ha blokkláncról van szó, akkor valahol a kiábránduláson keresztül vagy csak a hájpgörbén túl vagyunk. Ez az, amiért a JPMorgannél ilyen csendesek voltunk a dologgal kapcsolatban, amíg nem álltunk készen a skálázásra és a kommercializálásra.”

(Forrás: Cointelegraph.com)

Olvastad már? A WeChat és Alipay alkalmazásokkal is működni fog a digitális jüan

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂