A JPMorgan három bankja által közösen elindított blokkláncalapú fizetési eljárást már 75 bank teszteli világszerte. A rendszer célja a gyorsabb és zökkenőmentesebb bankközi átutalások lehetővé tétele.

A JPMorgan által 2017. októberében indított Interbank Information Network (bankközi információs hálózat) kísérlet célja a résztvevők számának csökkentése a bankközi pénzmozgásokban, így gördülékenyebb fizetési folyamatok létrehozása. A rendszer blokkláncát a Quorum (JPMorgan által fejlesztett Ethereum-alapú blokklánc) segítségével fejlesztették ki, az EthLab fejlesztőlaborral karöltve.

Ahogy a CCN akkor írta, a JPMorgan blokklánc stratégiája szinte pontosan két éve körvonalazódott ki. Akkor az Egyesült Államok legnagyobb bankja kilépett az R3 bankközpontú blokklánckonzorciumból, láthatóan azért, hogy saját megoldás fejlesztésébe kezdhessen.

11 hónappal később a hármas alakulat – amely magába foglalja a Kanadai Királyi Bankot, illetve az Ausztráliai és Új-Zélandi Bankcsoportot – most az R3 csoporttal vetekszik, hiszen rendszerüket máris több mint 75 bank (a világ legnagyobbjai közül) alkalmazza, olvasható egy Financial Times jelentésben.

Minden résztvevő bank hozzáférést nyer a folyamatok adatbázisához, és a rendszer segítségével csökkentheti a résztvevő felek számát a határokon átnyúló fizetési láncban.

A gyakorlatban jelenleg egy ilyen nemzetközi utalási eljárás három vagy négy közvetítő cégen keresztül történik meg, a blokklánc-technológia segítségével azonban azonnali kommunikáció, szinte közvetlen átvezetés, hatékony problémamegoldás érhető el.

A blokklánc központú megoldás közvetlenül a tradicionális bankok fizetési szokásainak korszerűsítésére törekszik, mivel azok kezdenek elmaradni a fintech startupok megoldásaitól.

A JPMorgan bankok egy elemzője, Jason Goldberg az FT-nek azt nyilatkozta:

„A fizetés egyike azoknak a szegmenseknek, amelyek miatt a bankok aggódnak, ugyanis potenciális nem banki kihívóik is jelentkeztek a piacon. A blokklánc az egyik módja annak, hogy ügyfeleinket megtartsuk.”

Az FT jelentéséből továbbá az is kiderül, hogy a bankközi információs hálózat a peer-to-peer pénzküldést is lehetővé teszi, ezzel versenytársává vált a SWIFT által üzemeltetett nemzetközi fizetési megoldásnak.

Közel 80 banknál a rendszer várhatóan napi 14.500 dollár mértékű tranzakciót dolgoz majd fel. Az IIN a jövőben is támogatni kívánja a nem USD alapú fizetési megoldásokat.

Forrás: cnn.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép estéd! 🙂