A kriptopénzek világa igencsak egyedülálló. Egyrészt ott vannak azok a milliomosok, akik mindenféle nagyobb erőfeszítés nélkül léptek be a piacra, másrészt egy sor szerencsétlen, akik a kriptopénzek miatt szinte mindenüket elveszítették.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen gyorsan bővülő ipar tönkretegyen bárkit is?

Első számú ok – a kriptopénzek ciklusai

A kriptopiac ciklusok szerint fejlődik. Ezen ciklusok egyes fázisait ebben a részben részletesen ecseteljük.

Konszolidáció – a kriptopénzek árfolyama nem igazán mozog. A nagy játékosok olcsón juthatnak hozzá a kriptopénzekhez, közben a mögöttes infrastruktúra épül. Egyéb szavakkal: zajlik a bikafutamra való készülődés.

Trendfordulás – megkezdődik a bika piac. A kriptopénzek árfolyama növekvő tendenciát mutat, az érmék egyre csak felértékelődnek. Az emberek erre fokozott bevásárlással reagálnak, a piacra új kereskedők és befektetők is lépnek.

Parabolikus növekedés – a kriptopénzek növekedésére a média is felfigyel. Az interneten egyre több és több információ jelenik meg arról, hogy mennyire növekednek az árfolyamok, és mennyi pénzt keresnek rajta egyesek.

Megjelennek az első őrült és hihetetlen jóslatok. Minél inkább növekszik az ár, annál többen ismerik meg a kriptovilágot a médián keresztül, és annál több újonc vásárol be – annak ellenére, hogy nagyobbik részük nem is érti, miről van szó. A tőzsdei lufi egyre csak növekszik.

Lufipukkanás és medve piac – a kriptopénzek árai most már elég magasak ahhoz, hogy azok a nagy játékosok, akik a konszolidáció alatt bevásároltak, eladásba kezdjenek. A piacot elárasztják a koinokkal, az árak mélyrepülésbe kezdenek. Újraindul a medve piac, a nagybefektetők pedig újra bevásárolhatnak.

A különálló fázisok általában egy-másfél évig tartanak

A kriptopénzek spekulatív vagyoneszközök, amelyeket a nagy játékosok irányítanak.

Minden úgy van beállítva, hogy kriptomágnások, tőzsdék, befektetési alapok és egyéb magas tőkével rendelkező entitások egy szűk csoportja képes legyen maximalizálni a profitjait.

Százalékos arányban azonban többet kereshetnek azok az emberek, akik bár kevés tőkével rendelkeznek, mégis tudnak kereskedni, megértik a ciklusok működését, és persze kellőképpen türelmesek.

Második számú ok – a média

Ahogy azt feljebb említettük, nagy szerepet játszik a mainstream média, amely úgy viselkedik, mint egy tipikus spekuláns. A kriptopénzekről akkor számolnak be a legtöbbször, amikor a legnagyobb árnövekedés zajlik. Amikor az árak lecsökkennek, ők is lecsendesednek.

Persze ez érthető. A lakosság nagyobbik részét egyáltalán nem érdekli, hogy a bitcoin épp 3600 dollárról 3400 dollárra esett, vagy hogy a LTC/BTC pár akár 25-50%-ot is növekedhet. Az emberek a legújabb rekordokról akarnak olvasni, és többet akarnak megtudni azokról a shitcoinokról, amelyek még év végéig gyökerestül megváltoztatják az életüket.

A szenzációkeltésre való törekvés ezen fajtájának viszont van egy mellékhatása – az emberek a lehető legrosszabb időben vásárolnak be, és nem tudják, mikor kellene eladni.

Addig tartják maguknál az érméket, míg azok ki nem véreznek, majd végül egy veszteséges eladással nyugtázzák, hogy ezeknek a kriptopénzeknek nincs is semmi értelmük. A mainstream médiának persze esze ágában sincs az emberek oktatása pénzügyi vagy kereskedési téren.

A legrosszabb viszont az, hogy erre a problémára nincs megoldás. Be kell persze valljuk, hogy ilyen viszonylatban mi sem vagyunk teljesen ártatlanok (legközelebb okosabbak leszünk).

Mentségünkre legyen, hogy Kövesi Károly jóvoltából mi azért szinte minden nap beszámolunk a kriptopénzek piacának aktuális alakulásáról. A legfrissebb jelentést a menüben található „Tőzsdemustra” gombra kattintva érheted el.

Harmadik számú ok – csalások, átverések, scamek

Szomorú ugyan, az elmúlt két évben azonban rekordmennyiségű ember hagyta magát átverni különböző kriptocsalásokkal. A legnagyobbak közé tartozott a DasCoin, a OneCoin vagy a Bitconnect botránya.

A probléma azzal van, hogy ezek az átverések gyakran jobbnak és valósághűbbnek hatnak, mint némely minőségi kriptoprojekt.

Még a tapasztalt kriptoszereplőknek is problémát okozhat megkülönböztetni egymástól a kettőt. Ha azonban szívesen fejlesztenéd magadat ilyen téren, kattints ide, és olvasd el erről írt cikkünket!

Olvastad már? A Bitmain Texasban nyitja meg a „világ legnagyobb bitcoin-bányáját”

Forrás: kryptomagazin.sk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂