A Terraform Labs esetére hivatkozva kér enyhítést a Ripple

-

A Ripple blokklánccég ügyvédjei arra kérték a bíróságot, hogy mérlegelje a „megfelelő” polgári jogi büntetés kiszabását az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) által indított perben, miután a szabályozó és a Terraform Labs között egyezség született.

Június 13-án a New York déli kerületének amerikai kerületi bíróságához benyújtott beadványában a Ripple jogi csapata kiegészítő hatósági értesítést nyújtott be, amelyben a SEC által kiszabott polgári bírság „észszerűtlenségét” állította, hivatkozva a Terraform-ügyben kötött egyezségre.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Ripple beadványa előtt egy szövetségi bíró jóváhagyta a SEC és a Terraform Labs, valamint annak társalapítója Do Kwon közötti 4,5 milliárd dolláros megállapodást.

ripple
Forrás: PACER

A SEC azt követelte, hogy a Ripple fizessen nagyjából 2 milliárd dollárnyi összeget a kártalanítás, az előzetesen megállapított kamatok és a polgári jogi büntetés címén, míg a blokklánccég nem több, mint 10 millió dolláros büntetés megfizetését vállalná csak.

A Ripple ügyvédei hasonlóan érveltek a SEC által a Block.one, a Genesis Global Capital és a Telegram ellen indított vonatkozó ügyekben kiszabott büntetésekkel kapcsolatban.

„Amint azt a Ripple ellentmondásában kifejtette, hasonló (és még kirívóbb) esetekben a SEC az alperes bruttó bevételeinek 0,6-1,8%-a közötti polgári jogi büntetésekben állapodott meg” – mondták a Ripple ügyvédei.

„A Terraform beleillik ebbe a mintába. Ezzel szemben itt a SEC ezt a tartományt jóval meghaladó polgári jogi büntetést követel, annak ellenére, hogy ebben az ügyben nem állítanak csalást, és az intézményi vásárlók nem szenvedtek jelentős veszteséget. A Terraform tehát megerősíti, hogy a bíróságnak el kell utasítania a SEC aránytalan és példátlan kérését, és hogy a megfelelő polgári jogi büntetés nem haladhatja meg a 10 millió dollárt”.

Polgári büntetés a kriptovilágában

Egy kéthetes áprilisi tárgyalás után az esküdtszék Kwont és a Terraformot felelősnek találta csalás vádjában.

Ezzel szemben a Ripple ügye a SEC-vel 2020 decembere óta tart, amikor a szabályozó hatóság azt állította, hogy a blokkláncvállalat az XRP-t be nem jegyzett értékpapírként használta pénzszerzésre.

Az ügy jelentős jogi precedenshez vezetett, amikor 2023 júliusában Analisa Torres bíró úgy döntött, hogy az XRP token nem minősül értékpapírnak a tőzsdéken történő programozott értékesítés tekintetében.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A SEC a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse és Chris Larsen ügyvezető elnöke ellen 2023 októberében indított eljárásának elutasítását indítványozta, és akkor azt mondta, hogy a blokklánccéggel a jogorvoslati lehetőségekről kíván tárgyalni.

Torres bíró eredetileg áprilisra tűzte ki a Ripple és a SEC közötti tárgyalás kezdetét, de 2023 októberében elnapolta az eljárást, és nem tűzte ki a folytatás időpontját.

A cikk megjelenésekor nem világos, hogy a bíró mikorra tűzheti ki a tárgyalás időpontját.

Olvastad már? 13 éve nem volt ilyen alacsony a bitcoin velocityje, de mit jelent mindez?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Évente 1000 csúcsszakember kiképzésére készül a nigériai kormány

A nigériai kormány éves képzési programot indított 1000 állampolgár számára a mesterséges intelligencia és a blokklánc területén, hogy Nigériát a globális gazdaságok elé helyezze, és...

A Bitcoin kiskereskedelmi érdeklődés csökken: A következő a sorban az Ethereum érmék a tőkeáramlásért?

Vendégbejegyzés A hétköznapi befektetők érdeklődése a Bitcoin iránt csökken. Ez az elmozdulás az Ethereum és alternatív tokenjei felé irányuló tőkeáramlást jelenthet. Az olvasók felfedezhetik, hogy mely digitális...

A legfőbb okok amiért az XRP ár jelentős emelkedést tapasztalhat

A kriptopiac megosztott a Ripple vs. SEC ügyben, és vegyes a véleményük a július 31-ig történő lehetséges megegyezésről vagy megoldásról. A spekulációkat tovább fűszerezve Zach Rector...

Bitcoinért kínál európai uniós állampolgárságot egy kriptoalap

Egy új alap elérhetővé tette a Bitcoin-tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a portugál aranyvízum-programon keresztül európai uniós polgárrá váljanak. Alessandro Palombo, az Unbound Fund társalapítója...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!