13 éve nem volt ilyen alacsony a bitcoin velocityje, de mit jelent mindez?

-

A bitcoin forgalma 13 éve a legalacsonyabb szintre esett, ami arra utal, hogy ma már inkább „digitális aranynak” tekintik, mint elektronikus készpénznek.

Az aktuális on-chain adatok szerint a Bitcoin használata jelentősen csökkent, már nem tekinthető elektronikus készpénznek a felhasználók szemében, és a forgalom rekord alacsony szintre zuhant.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A CryptoQuant vezérigazgatója, Ki Young Ju az X-en közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a Bitcoin forgalma drasztikusan visszaesett.

A legfontosabb mutató itt a „velocity”, amely azt méri, milyen gyorsan mozognak at egyes coinok a piacon.

A magas velocity azt jelzi, hogy a tokenek gyorsan mozognak a hálózaton, míg az alacsony érték azt mutatja, hogy hosszabb ideig maradnak a címeken, mielőtt elmozdulnának.

A Bitcoin velocityje 2021-ben nőtt, és 2022 közepén érte el a csúcsát. Ezt követően azonban a mérőszám meredeken esett.

Ez a csökkenés 2023 végéig tartott, majd a mutató stabilizálódott. A jelenlegi velocity szintek az elmúlt 13 évben a legalacsonyabbak, hasonlóan a 2011-es évhez. Ez a tendencia rávilágít arra, hogy a felhasználók jelenleg hogyan tekintenek a bitcoinra.

A bitcoint eredetileg elektronikus készpénzként tervezték egyenrangú tranzakciókhoz központi irányítás nélkül. Az a tény, hogy a BTC tokenek nem forognak gyakran, arra utal, hogy nem használják őket tranzakciókra.

„Bár Satoshi víziója a ‘P2P elektronikus készpénzről’ szólt, a Bitcoint ma elsősorban ‘digitális aranynak’ tekintik” – mondja Ju, megjegyezve, hogy az intézmények nem sok tranzakciót végeznek a hálózaton.

Nem világos, hogy ez az alacsony velocity fennmarad-e. A mutató korábban gyors emelkedést mutatott, jelezve, hogy ismét növekedhet.

A történelmi mintákból magas és alacsony velocity ciklusok olvashatók ki. Ju úgy véli, hogy a Bitcoin velocityje ismét csúcsra érhet, miközben széles körben használják fizetésekre.

A Bitcoin elektronikus készpénzként való koncepciója a létrehozásáig nyúlik vissza, és a decentralizált, mindennapi tranzakciókat célozta meg. Használata azonban átalakult.

A 2021-es bikafutás során a Bitcoin aktivitása és velocityje megugrott, de ez a tendencia a 2022-es csúcs után megfordult.

Ennek a változásnak az egyik oka az intézmények növekvő érdeklődése, amelyek inkább értéktárolóként tekintenek a bitcoinra, mint tranzakciós eszközként.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Nagy mennyiségű bitcoint tartanak az infláció és a gazdasági bizonytalanság ellensúlyozására, ami kevesebb tranzakciót és alacsonyabb velocityt eredményez.

A Bitcoin mint „digitális arany” eszméje egyre elterjedtebbé válik, sokan az aranyhoz hasonló biztonságos eszközként tekintenek rá.

Ez összhangban van az alacsony velocity metrikával, mivel mind az intézmények, mind az egyéni befektetők hajlamosak hosszabb ideig megtartani bitcoinjukat, csökkentve a tranzakciók mennyiségét.

A bitcoin jelenlegi alacsony velocityje azt tükrözi, hogy a Bitcoin eredeti céljától, az elektronikus készpénztől az értéktárolás felé tolódott el.

Jövője kiegyensúlyozhatja ezeket a szerepeket, nagy tranzakciós aktivitású időszakokkal és hosszú távú birtoklási fázisokkal.

Ahogy a kriptoökoszisztéma fejlődik, a Bitcoin hasznossága és megítélése valószínűleg alkalmazkodni fog, ami a velocity újabb csúcspontjaihoz vezethet, amikor a körülmények a széles körű fizetési használatnak fognak ismét kedvezni.

Olvastad már? A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Jupiter (JUP) árfolyam elemzés 07.23.

Prémium Jupiter (JUP) A Jupiter (JUP) pénteken az 1 dolláros ellenállás felett zárt, és a június 2. hetében elvesztett terület felett. A mai napon a JUP volumen zavart...

1 milliárd dollárnyi BNB tokent égetett el a Binance

Majdnem egy milliárd dollárnyi Binance Coin égett el, amikor a BNB Alapítvány végrehajtotta legújabb, minden eddiginél nagyobb égetését. A BNB Alapítvány nemrég jelentette be a...

A Ethereum ETF bevezetése a horizonton, Dymension és Bittensor tömeges nyereségre törekszik, míg a DTX Exchange ellopja a reflektorfényt

Vendégbejegyzés A jelenlegi piaci helyzet masszív fejlemények küszöbén áll. A sok közül a spot Ethereum ETF indítása van a csúcsponton. A Dymension (DYM), a Bittensor (TAO) és...

A Polygon a második helyen áll az Ethereum után a tokenizált eszközök piacán

A Polygon alapítója, Sandeep Nailwal szerint a Polygon immár a második helyen áll az Ethereum után, mint a legnépszerűbb tokenizációs platform. Ezt a vélményt támasztja alá...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!