A Ripple miért fog nyerni a SEC ellen?

-

Jeremy Hogan neves kriptopénz-ügyvéd november 5-én az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) és a Ripple (XRP) közötti per kimeneteléről nyilatkozott.

A kontextus kedvéért, a SEC hivatkozott arra a hatáskörére, hogy a Ripple ellen folyó perben „disgorgementet”, büntetéseket és kamatokat követeljen.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A disgorgement itt a szabályszegéssel elért nyereség visszakövetelésére utal. Ez vált a per központi vitapontjává.

A Ripple védelmi stratégiája több kulcsfontosságú érvre épül, ahogyan azt Hogan megfogalmazta.

Először is, rámutatott a SEC kontra Liu ügyben 2020-ban hozott ítéletre, amely hangsúlyozta, hogy a disgorgementnek méltányos jogorvoslatnak kell lennie, azaz „igazságosnak”.

Ebben az összefüggésben a „méltányos” azt jelenti, hogy a kártérítést a jogsértő nettó nyeresége alapján kell kiszámítani, miután a teljes összegből levonták az üzleti költségeket.

Hogan kiemelte a második kerületi fellebbviteli bíróság nemrégiben hozott ítéletét is, amely kimondta, hogy a kártérítést „az áldozatoknak kell megítélni”.

Ebben az összefüggésben a „károsultak” olyan magánszemélyek vagy szervezetek, akik vagy amelyek pénzügyi veszteséget szenvedtek el egy befektetés miatt.

Tehát ha egy XRP-vásárló 0,30 dolláron vásárolt, és az árfolyam később 0,60 dollárra emelkedett, akkor nem áldozat. Ezért nem lehet őket kártérítésre kötelezni.

A kriptobírósági színjáték hamarosan véget ér?

Érdekes szempont, ami e jogi csata során felmerült, hogy ritkán fordul elő, hogy a SEC beperel egy céget be nem jegyzett értékpapír eladása miatt, miközben az adott „értékpapír” ára a pereskedés alatt emelkedett.

Ez az egyedülálló forgatókönyv kérdéseket vet fel az XRP valódi természetével kapcsolatban, és azzal kapcsolatban, hogy értékpapírnak minősíthető-e.

Egy másik kritikus elem, amelyet figyelembe kell venni, a SEC azon előírása, hogy bizonyítani kell az XRP vásárlói és az Egyesült Államok közötti kapcsolatot.

Lényegében, ha a Ripple olyan külföldi befektetési vállalkozásnak adta el az XRP-t, amely nem kötődik az Egyesült Államokhoz, akkor a SEC-nek lehet, hogy nincs joghatósága az adott értékesítésre. Ez tovább bonyolítja az ügyet.

A SEC részéről a bevett joggyakorlatra fognak támaszkodni, ami azt sugallja, hogy nem kell nagyon specifikus kártérítést nyújtaniuk. Ehelyett felajánlhatnak egy nagyjából becsült összeget, és az alperesre hárul az ellenkező bizonyítás terhe.

A SEC azzal is érvelni fog, hogy a Ripple-nek a törvénysértés elősegítése érdekében felmerült költségeit nem kell üzleti költségnek tekinteni a „nettó” nyereség kiszámításakor. Ezek a különböző vitás pontok intenzív jogi csatározások színteréül szolgálnak, amelyek 2024-ig tartanak majd.

A 770 millió dolláros kártérítésre vonatkozó kiemelt összeg végül nem biztos, hogy eléri a 770 millió dollárt, mivel számos tényező és jogi érv valószínűleg egy jóval alacsonyabb összeghez fog vezetni.

A kriptoközösség továbbra is kritikusan viszonyul a SEC intézkedéseihez

Előzőleg, november 4-én John Deaton ügyvéd azt javasolta, hogy egy esetleges 20 millió dolláros vagy annál kisebb összegű megegyezés a Ripple számára átütő győzelem lenne.

Deaton perspektívája messze nem csupán 50/50 volt, mivel azt állította, hogy ez az eredmény erősen a Ripple javára hajlik, és markáns 90/10-es előnyt jelent.

Ez a felfedezés Stuart Alderoty, a Ripple jogi igazgatója által tett bejegyzésre reagált, aki rámutatott a SEC újabb jogi kudarcára.

A SEC több fronton is kritikával szembesült, a Coinbase (COIN) és a Binance (BNB) is csatlakozott az elégedetlenségüket kifejezők sorához.

Nevezetesen a Coinbase kifogásolta a SEC válaszát a szabályalkotási kérelmére, amelyet homályosnak és hiányosnak ítélt.

A Binance szintén kritizálta a SEC-t a folyamatban lévő perükre visszamenőleg.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Analisa Torres bíró nemrég jóváhagyta az XRP intézményi értékesítésének kezelését. Ez volt az egyik döntő szempont a perben, ahol a vállalatról megállapították, hogy megsértette az értékpapír-törvényeket.

Az érintett feleket arra utasították, hogy november 9-ig nyújtsanak be egy közös tájékoztató ütemtervet.

Bár az eredmény továbbra is bizonytalan, a Ripple-barát közösség továbbra is optimista.

Olvastad már? A Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és a Pepe (PEPE) növekedhet ezen a héten?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért érzik a fájdalmat a Bitcoin medvék?

A Bitcoin árfolyamának emelkedésével a medvék is érezték a feszültséget A bálnák is elkezdtek érdeklődni a BTC iránt. A Bitcoin (BTC) iránt az elmúlt hetekben...

Miért kell az ATOM-nak 10 dolláros támogatási szintre lépnie?

A Cosmos (ATOM) egy hetes csökkenés után az elmúlt 24 órában felfelé vette az irányt. Ha azonban a token lenyűgöző teljesítményt kell mutatnia, akkor egy kritikus...

Ismét nagy bukás előtt állhat a SEC, kevés az esélyük a Kraken tőzsde ellen

A tőzsdefelügyelet nemrégiben perelte be ismét a Krakent, amiért kriptopénzeket árusít, de egyes nézetek alapján ez az újrahasznosított per eleve bukásra van ítélve. A jogi...

Elősegítheti a megújuló energiák terjedését a Bitcoin

A Cornell University friss tanulmánya szerint a bitcoin bányászok segíthetik a megújuló energiák terjedését, hiszen fel tudják használni az esetlegesen megtermelt felesleges készleteket. A jelentésben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!