A OneCoin-átverés társalapítója bűnösnek vallja magát, 60 év börtönnel néz szembe

-

A OneCoin-átverés társalapítóját 2023 áprilisában ítélhetik el csalással és pénzmosással kapcsolatos vádak alapján.

Karl Sebastian Greenwood, a OneCoin nevű, több milliárd dolláros csalárd kriptopénzcsalási rendszer társalapítója bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) által felhozott több vádpontban, és legfeljebb 60 év börtönbüntetésre számíthat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A DOJ december 16-án jelentette be, hogy Greenwood egy manhattani szövetségi bíróságon bűnösnek vallotta magát a csalással kapcsolatos összeesküvés és a pénzmosással kapcsolatos összeesküvés vádjában, és mindegyik vádpontra legfeljebb 20 év börtönbüntetés szabható ki.

Damian Williams amerikai ügyész szerint Greenwood „a valaha elkövetett egyik legnagyobb nemzetközi csalási rendszert” működtette, és azt állította, hogy a OneCoint „Bitcoin-gyilkosként” reklámozta, miközben a valóságban a tokenek „teljesen értéktelenek” voltak.

A OneCoin egy bolgár cég volt, amelyet Greenwood a „kriptokirálynő” Ruja Ignatova mellett alapított, és amely egy azonos nevű kriptopénzt forgalmazott.

A DOJ által megszerzett e-mailek, amelyek a 2014-es alapítás előtt kettejük között készültek, azt állítják, hogy a páros „gagyi érmének” nevezte azt.

Kívülről azt állította, hogy egy többszintű marketingcég, amelynek tagjai jutalékot kapnak a kriptopénzcsomagok eladásáért, amelyek nyilvánvalóan OneCoint és további bányászatra való képességet tartalmaznak.

A OneCoint csak a privát Xcoinx tőzsdén lehetett fiat valutára váltani.

A valóságban ez egy piramis- és egy Ponzi-rendszer volt, mivel a befektetők tényleges termék nélkül toborozhattak másokat a rendszerbe, a későbbi befektetőket pedig a korábbi befektetők pénzéből fizették ki.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Karácsonyi kuponkód 15% kedvezmény: KaracsonyKw

A DOJ szerint Greenwood havonta mintegy 21,2 millió dollárt (20 millió eurót) keresett a csalárd kriptovállalat „globális főforgalmazójaként”.

A feltételezések szerint több mint 4 milliárd dollárt csalt ki a OneCoin attól a hárommillió embertől, aki befektetett a csomagokba.

Ignatova júniusban felkerült a Szövetségi Nyomozó Iroda tíz legkeresettebb személyt tartalmazó listájára a rendszerben játszott szerepe miatt.

Továbbra is szabadlábon van, és utoljára 2017 októberében utazott a görögországi Athénba.

Williams szerint Greenwood beismerő vallomása „egyértelmű üzenet”, hogy a DOJ „mindazok után megy, akik csalással próbálják kihasználni a kriptopénz-ökoszisztémát, függetlenül attól, hogy milyen nagy vagy kifinomult”.

Greenwoodot várhatóan 2023. április 5-én ítélik el Edgardo Ramos kerületi bíró előtt.

A hatóságok máshol is vádat emeltek a OneCoin és Ignatova érintettjei ellen, három társuk ellen Németországban csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat.


Olvastad már? Hogyan kereskedjünk Stochastic indikátorral

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin felezési árfolyam előrejelzése

Prémium A Bitcoin (BTC) most egy kritikus ponton van, hiszen már csak néhány óra van hátra a várva várt 4. feleződésig. Az IntoTheBlock adatai szerint azonban a...

A svéd adóhivatal 90 millió dollárt hajtana be a bányászoktól

A Svéd Adóhatóság, az STA úgy nyilatkozott, hogy a gyanújuk szerint 2020 és 2023 között számos bányászcég valótlan éves beszámolókat adott le, hogy elkerüljék az...

Gary Gensler otthagyhatja a tőzsdefelügyelet vezetői posztját?

A közösségi médiában nagy port vert fel, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vezetője kétértelmű bejegyzést tett közzé. A felhasználók először arra gyanakodtak, hogy Gensler...

Dogwifhat (WIF) technikai elemzés 04.19.

Prémium Dogwifhat (WIF) A Dogwifhat (WIF) árfolyama csütörtökön emelkedést könyvelhetett el, egészen odáig, hogy felülmúlta társait a mémérmék területén. A Bonk Inu (BONK) után második helyen álló WIF...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!