A OneCoin-átverés társalapítója bűnösnek vallja magát, 60 év börtönnel néz szembe

-

A OneCoin-átverés társalapítóját 2023 áprilisában ítélhetik el csalással és pénzmosással kapcsolatos vádak alapján.

Karl Sebastian Greenwood, a OneCoin nevű, több milliárd dolláros csalárd kriptopénzcsalási rendszer társalapítója bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) által felhozott több vádpontban, és legfeljebb 60 év börtönbüntetésre számíthat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A DOJ december 16-án jelentette be, hogy Greenwood egy manhattani szövetségi bíróságon bűnösnek vallotta magát a csalással kapcsolatos összeesküvés és a pénzmosással kapcsolatos összeesküvés vádjában, és mindegyik vádpontra legfeljebb 20 év börtönbüntetés szabható ki.

Damian Williams amerikai ügyész szerint Greenwood „a valaha elkövetett egyik legnagyobb nemzetközi csalási rendszert” működtette, és azt állította, hogy a OneCoint „Bitcoin-gyilkosként” reklámozta, miközben a valóságban a tokenek „teljesen értéktelenek” voltak.

A OneCoin egy bolgár cég volt, amelyet Greenwood a „kriptokirálynő” Ruja Ignatova mellett alapított, és amely egy azonos nevű kriptopénzt forgalmazott.

A DOJ által megszerzett e-mailek, amelyek a 2014-es alapítás előtt kettejük között készültek, azt állítják, hogy a páros „gagyi érmének” nevezte azt.

Kívülről azt állította, hogy egy többszintű marketingcég, amelynek tagjai jutalékot kapnak a kriptopénzcsomagok eladásáért, amelyek nyilvánvalóan OneCoint és további bányászatra való képességet tartalmaznak.

A OneCoint csak a privát Xcoinx tőzsdén lehetett fiat valutára váltani.

A valóságban ez egy piramis- és egy Ponzi-rendszer volt, mivel a befektetők tényleges termék nélkül toborozhattak másokat a rendszerbe, a későbbi befektetőket pedig a korábbi befektetők pénzéből fizették ki.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Karácsonyi kuponkód 15% kedvezmény: KaracsonyKw

A DOJ szerint Greenwood havonta mintegy 21,2 millió dollárt (20 millió eurót) keresett a csalárd kriptovállalat „globális főforgalmazójaként”.

A feltételezések szerint több mint 4 milliárd dollárt csalt ki a OneCoin attól a hárommillió embertől, aki befektetett a csomagokba.

Ignatova júniusban felkerült a Szövetségi Nyomozó Iroda tíz legkeresettebb személyt tartalmazó listájára a rendszerben játszott szerepe miatt.

Továbbra is szabadlábon van, és utoljára 2017 októberében utazott a görögországi Athénba.

Williams szerint Greenwood beismerő vallomása „egyértelmű üzenet”, hogy a DOJ „mindazok után megy, akik csalással próbálják kihasználni a kriptopénz-ökoszisztémát, függetlenül attól, hogy milyen nagy vagy kifinomult”.

Greenwoodot várhatóan 2023. április 5-én ítélik el Edgardo Ramos kerületi bíró előtt.

A hatóságok máshol is vádat emeltek a OneCoin és Ignatova érintettjei ellen, három társuk ellen Németországban csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat.


Olvastad már? Hogyan kereskedjünk Stochastic indikátorral

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!